Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Przygotowujemy szpinakowe ciasto
Mrożony szpinak przekładamy do wrzącej, osolonej wody i pozostawiamy w niej na ok. 5 minut do rozmrożenia. Osączamy na sicie, lekko przy tym odciskając, i drobno miksujemy. Mieszamy z mąką, jajkiem i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto powinno być gęste, jeśli to konieczne, dodajemy więcej mleka. Odstawiamy na 10 minut do spęcznienia.
Krok 2: Przygotowujemy sos serowy
Cebule dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Smażymy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy wino. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy starty ser i pozostawiamy, aż się stopi, doprawiamy do smaku.
Krok 3: Gotujemy szpecle
Ciasto szpinakowe przekładamy na sitko do robienia klusek (szpecli). Przecieramy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez ok. 3 minuty, a następnie osączamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy wszystkie szpecle będą gotowe. Podajemy z sosem serowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Spaghetti carbonara
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Jajka na miękko
- Domek z piernika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)