
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- tortownicę o średnicy ok. 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
Pora kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm i przekładamy go wraz z czosnkiem do pojemnika miksującego. Następnie składniki rozdrabniamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 sekundy / obroty 8.
KROK 2: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Rozdrobnione składniki zdejmujemy ze ścianek pojemnika miksującego. Następnie dodajemy oliwę i kurki. Całość podsmażamy (bez miarki), wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 5 minut / obroty 1. Gotowe składniki przekładamy do miseczki.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Do pojemnika miksującego dodajemy serek śmietankowy i jajka. Składniki doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 5. Następnie do pojemnika dodajemy świeży szpinak, tarty ser grana padano i lekko skruszone w dłoniach orzechy. Składniki znowu mieszamy, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 4.
KROK 4: PIECZEMY QUICHE
Tortownicę nacieramy oliwą i układamy w niej tortille: jedną całą na spód, trzy przecięte na pół na boki i ponownie jedną na spód. Następnie na blachę przekładamy przygotowaną wcześniej masę. Na wierzchu tarty układamy pomidorki koktajlowe i kilka orzechów. Całość pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
KROK 5: PODAJEMY QUICHE
Upieczony quiche delikatnie studzimy, ozdabiamy świeżym koperkiem, listkami bazylii i plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
WSKAZÓWKA! Jeśli mamy ochotę, tartę przed podaniem możemy skropić oliwą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)