![Tarta z pomidorkami i włoskimi serami Tarta z pomidorkami i włoskimi serami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a2e3da43c211-74b5bf01c499-kw27-karol-okrasa-tarta-z-pomidorami-i-wloskimi-serami-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser lub rozdrabniacz
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrany do temp. 210°C
- niewielkie naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie delikatnie rozprostowujemy. Z krótszego boku wycinamy szeroki pasek, który dzielimy na dwa cieńsze. W misce mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy tym paski. Przyklejamy je do krawędzi tarty, by wzmocnić jej brzegi.
Blachę wykładamy oprószonym mąką papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Brzegi ciasta smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 210‑215°C. Pieczemy 15 minut. Po około 5 minutach otwieramy piekarnik i obciążamy ciasto naczyniem żaroodpornym.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAPENADĘ
Suszone pomidory i oliwę umieszczamy w pojemniku miksera. Dokładamy kilka umytych listków świeżej bazylii, ząbki czosnku, sól i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Pastę przekładamy z miksera do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKAMI
Kroimy kolorowe pomidorki koktajlowe na pół, a cebulę dymkę na grubsze kawałeczki. Wrzucamy wszystko do miski z pastą. Przyprawiamy świeżą bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Mieszamy i dodajemy połowę serka stracciatella.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Z ciasta francuskiego zdejmujemy naczynie żaroodporne, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150°C i całość podsuszamy w piekarniku około 5 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pastę pomidorową. Na tarcie kładziemy kawałki sera gorgonzola oraz sałatkę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Przed podaniem dekorujemy wierzch tarty świeżą bazylią i resztą serka stracciatella.
Zobacz podobne
przepisy
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
![Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc2cf2adf12c-c79a05b5ee-KW_43_Delikatny-wloski-sernik-z-rictotta_18469_poziom_rgb_ok_1250x700.webp)
Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!
![Bakłażany zapiekane z parmezanem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/43b23a8c4fef-ca25b67cfc13-kw32-Baklazany-zapiekane-z-parmezanem-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.
![Ratatouille z serem pleśniowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b60d5be4bb70-bc3bee199574-kw28-2023-kinga-paruzel-ratatouille-z-serem-plesniowym.webp)
Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
![Frittata z boczkiem i młodą kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7a0c8944cd11-ea6790d36578-kw07-2024-karol-okrasa-frittata-z-boczkiem-i-mloda-kapusta.webp)
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)