Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser lub rozdrabniacz
 - blachę do pieczenia
 - papier do pieczenia
 - piekarnik rozgrany do temp. 210°C
 - niewielkie naczynie żaroodporne
 
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie delikatnie rozprostowujemy. Z krótszego boku wycinamy szeroki pasek, który dzielimy na dwa cieńsze. W misce mieszamy jajko z mlekiem, smarujemy tym paski. Przyklejamy je do krawędzi tarty, by wzmocnić jej brzegi.
Blachę wykładamy oprószonym mąką papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Brzegi ciasta smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do temp. 210‑215°C. Pieczemy 15 minut. Po około 5 minutach otwieramy piekarnik i obciążamy ciasto naczyniem żaroodpornym.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ TAPENADĘ
Suszone pomidory i oliwę umieszczamy w pojemniku miksera. Dokładamy kilka umytych listków świeżej bazylii, ząbki czosnku, sól i sok z cytryny. Wszystko miksujemy. Pastę przekładamy z miksera do miski.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z POMIDORKAMI
Kroimy kolorowe pomidorki koktajlowe na pół, a cebulę dymkę na grubsze kawałeczki. Wrzucamy wszystko do miski z pastą. Przyprawiamy świeżą bazylią, octem balsamicznym i oliwą. Mieszamy i dodajemy połowę serka stracciatella.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Z ciasta francuskiego zdejmujemy naczynie żaroodporne, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150°C i całość podsuszamy w piekarniku około 5 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie pastę pomidorową. Na tarcie kładziemy kawałki sera gorgonzola oraz sałatkę z kolorowymi pomidorkami koktajlowymi.
KROK 5: PODAJEMY DANIE
Przed podaniem dekorujemy wierzch tarty świeżą bazylią i resztą serka stracciatella.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
 - Pierniki
 - Śledzie po kaszubsku
 - Śledź w oleju
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Ciasto na pierogi
 - Uszka z grzybami
 - Guacamole
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
 - Sałatka gyros
 - Golonka pieczona po bawarsku
 - Kutia
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Nuggetsy z kurczaka
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)