
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- folię spożywczą
- formę do pieczenia, o wymiarach 11 x 15 cm
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ
Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.
KROK 3: UKŁADAMY WARSTWY
Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.
Podajemy z chlebem pieczonym na zakwasie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
- Pierniki
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Uszka z grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Krokiety z mięsem
- Ryba z piekarnika
- Burek ze szpinakiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)