• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • formę do pieczenia, o wymiarach 11 x 15 cm

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY I PAPRYKĘ

Na suchej patelni prażymy orzechy pinii na złotobrązowy kolor. Następnie zdejmujemy je i studzimy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącej oliwie przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy ocet i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem i również studzimy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM Z SERKA I BAZYLII

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Listki bazylii obrywamy i miksujemy z 3 łyżkami serka twarogowego. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy krem z bazylii, a następnie masę mieszamy z pozostałym serkiem twarogowym. Dodajemy orzeszki pinii i paprykę – mieszamy, doprawiając solą i pieprzem.

KROK 3: UKŁADAMY WARSTWY

Plastry sera pozbawiamy skórki. Do formy wyłożonej folią spożywczą wkładamy ¼ plastrów, smarujemy je ⅓ kremu serowego. Pozostałe plastry sera i krem układamy warstwami tak, aby ostatnią warstwę stanowiły plastry sera. Wkładamy co najmniej na 2 godziny do lodówki do momentu stężenia. Po tym czasie wyjmujemy z formy.

Podajemy z chlebem pieczonym na zakwasie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram