Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- dwie
- piekarnik rozgrzany do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PIECZEMY BEZY
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy masa będzie sztywna, a na powierzchni będzie widoczna perłowa poświata, dodajemy posiekane orzechy i przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy na blachy wysmarowane masłem i oprószone mąką, formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 80-100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu), na środkowej półce. Studzimy.
KROK 2: UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I SERKIEM
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której przekładamy żółtka i cukier. Składniki ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy przygotowanej z żółtek i serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i studzimy.
KROK 3: MIKSUJEMY POZIOMKI
Poziomki myjemy i miksujemy, następnie dodajemy do chłodnej masy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia się.
KROK 4: PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM
Gdy bezy będą wysuszone i wystudzone, przekładamy je kremem poziomkowym. Tort dekorujemy poziomkami.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!
Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszysta pływająca wyspa
- Bezowy tort cytrynowy
- Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Makaroniki nadziewane czekoladą
- Kawowy dacquoise z kremem
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
- Sernik ombre na zimno
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Muffiny omletowe
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Ciasto z batatów i mango
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
- Koktajl z krewetek
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Kopiec kreta
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Kluski kładzione
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Przecier ze świeżych owoców
- Mango Margarita bez alkoholu
- Kisiel z owoców lasu
- Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)