Tort bezowy z poziomkami

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • mikser
  • dwie
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu)

KROK 1: PIECZEMY BEZY

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy masa będzie sztywna, a na powierzchni będzie widoczna perłowa poświata, dodajemy posiekane orzechy i przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy na blachy wysmarowane masłem i oprószone mąką, formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 80-100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu), na środkowej półce. Studzimy.

KROK 2: UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I SERKIEM

Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której przekładamy żółtka i cukier. Składniki ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy przygotowanej z żółtek i serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i studzimy.

KROK 3: MIKSUJEMY POZIOMKI

Poziomki myjemy i miksujemy, następnie dodajemy do chłodnej masy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia się.

KROK 4: PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM

Gdy bezy będą wysuszone i wystudzone, przekładamy je kremem poziomkowym. Tort dekorujemy poziomkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Krystyna z Wielkopolski

Sernik na kruchym cieście z bezą

Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Sernik na kruchym cieście z bezą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą

Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 5:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!