
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- mikser
- dwie
- piekarnik rozgrzany do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu)
KROK 1: PIECZEMY BEZY
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Gdy masa będzie sztywna, a na powierzchni będzie widoczna perłowa poświata, dodajemy posiekane orzechy i przesiany cukier puder, delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, przekładamy na blachy wysmarowane masłem i oprószone mąką, formujemy krążki o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 80-100 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 110°C (termoobieg) lub 120°C (bez termoobiegu), na środkowej półce. Studzimy.
KROK 2: UBIJAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM I SERKIEM
Do garnka wielkością dopasowanego do miski, w której będziemy ubijać masę, wlewamy wodę i doprowadzamy do zagotowania. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę, do której przekładamy żółtka i cukier. Składniki ubijamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 30 ml zimnej wody. Namoczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy przygotowanej z żółtek i serka homogenizowanego. Dokładnie mieszamy i studzimy.
KROK 3: MIKSUJEMY POZIOMKI
Poziomki myjemy i miksujemy, następnie dodajemy do chłodnej masy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do momentu zestalenia się.
KROK 4: PRZEKŁADAMY BEZY KREMEM
Gdy bezy będą wysuszone i wystudzone, przekładamy je kremem poziomkowym. Tort dekorujemy poziomkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sernik pistacjowy
- Spaghetti carbonara
- Kutia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)