zobacz film Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • regulowaną tortownicę z odpinaną obręczą lub pierścień cukierniczy o średnicy 26 cm
  • paterę
  • pędzelek
  • drobne sitko
  • mikser lub blender
  • worek cukierniczy
  • rózgę kuchenną
  • łopatkę silikonową
  • papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ

Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.

KROK 2: UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU

Biszkopt (wg przepisu na TORT „CZEKOLADOWY SEN”) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty.

Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania).

Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zmiksowane i przetarte przez sitko jeżyny łączymy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sitko porzeczkami. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.

Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy. Dodajemy do owoców i mieszamy, aż składniki się połączą.

Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do musu z owoców, za każdym razem dokładnie mieszając całość.

KROK 4: SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU

Połowę musu przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z owoców. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Tort wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Warstwy tortu i jego wierzch powinny się dobrze zestalić.

KROK 5: PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT

Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!