
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- regulowaną tortownicę z odpinaną obręczą lub pierścień cukierniczy o średnicy 26 cm
- paterę
- pędzelek
- drobne sitko
- mikser lub blender
- worek cukierniczy
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ
Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.
KROK 2: UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU
Biszkopt (wg przepisu na TORT „CZEKOLADOWY SEN”) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty.
Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania).
Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zmiksowane i przetarte przez sitko jeżyny łączymy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sitko porzeczkami. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.
Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy. Dodajemy do owoców i mieszamy, aż składniki się połączą.
Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do musu z owoców, za każdym razem dokładnie mieszając całość.
KROK 4: SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU
Połowę musu przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z owoców. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Tort wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Warstwy tortu i jego wierzch powinny się dobrze zestalić.
KROK 5: PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT
Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Domek z piernika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Boczek pieczony
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)