![Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2de8ae2140c8-3816ff6fa897-kw31-2021-piotr-malecki-tort-jezynowy-z-czerwona-porzeczka-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- regulowaną tortownicę z odpinaną obręczą lub pierścień cukierniczy o średnicy 26 cm
- paterę
- pędzelek
- drobne sitko
- mikser lub blender
- worek cukierniczy
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NAKROPKĘ
Wodę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii i cukrem. Opcjonalnie: do przygotowania nakropki możemy wykorzystać również likier owocowy lub sok wyciśnięty z cytryny, by zintensyfikować jej smak.
KROK 2: UKŁADAMY PIERWSZĄ WARSTWĘ TORTU
Biszkopt (wg przepisu na TORT „CZEKOLADOWY SEN”) przekrawamy na pół tak, by podzielić go na 2 osobne blaty.
Pierwszy blat umieszczamy w obręczy tortownicy lub pierścieniu ustawionym na płaskim talerzu, na arkuszu papieru do pieczenia (drugi odkładamy do późniejszego wykorzystania).
Biszkopt zwilżamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka).
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MUS OWOCOWY
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy w misce z serkiem mascarpone. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Zmiksowane i przetarte przez sitko jeżyny łączymy ze zmiksowanymi i przetartymi przez sitko porzeczkami. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.
Żelatynę namaczamy w wodzie, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, by się rozpuściła. Mieszamy. Dodajemy do owoców i mieszamy, aż składniki się połączą.
Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do musu z owoców, za każdym razem dokładnie mieszając całość.
KROK 4: SKŁADAMY KOLEJNE WARSTWY TORTU
Połowę musu przelewamy do formy na warstwę konfitur. Mus przykrywamy biszkoptowym blatem, który nasączamy nakropką (rozprowadzamy ją za pomocą pędzelka). Na biszkopt przelewamy drugą połowę musu z owoców. Mus wygładzamy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Tort wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Warstwy tortu i jego wierzch powinny się dobrze zestalić.
KROK 5: PORCJUJEMY I DEKORUJEMY TORT
Zestalony tort wyjmujemy z formy i przekładamy na paterę. Kroimy na kawałki za pomocą ostrego noża, który za każdym razem opłukujemy w wodzie i wycieramy za pomocą ręcznika papierowego.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
![Torcik bezowy z owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/af58d06de2de-4bf237d057-KW_18_torcik_bezowy_13107302_960x540.webp)
Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
![Tort jogurtowo-owocowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3bd3b2e4a146-be6332f47d-KW_02_torcik_jogurtowy_PL_13753_S30327-1_960x540.webp)
Tort z sosem z czerwonych owoców
Świeżo upieczony biszkopt, moc czerwonych owoców, pyszny krem – oto składniki tortu, który świetnie się sprawdzi w letnie upalne dni!
![Tort z sosem z czerwonych owoców](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/41c50266726a-0aef9b02c7-Rote-Gruetze-Torte.webp)
Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!
![Tort jogurtowy z owocami leśnymi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/db68ad1340f7-a49e80f2cdc8-tort_jogurtowy_z_owocami_lesnymi_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus czekoladowy
- Czekoladowy sen
- Gwiazdki Czar
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Tort czekoladowo-kawowy
- Tort chałwowo-orzechowy
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Tort z babeczek
- Czekoladowy makaron z owocami
- Tort Bellini
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Monogram cake
- Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
- Klasyczny mus czekoladowy
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Klasyczna jajecznica
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Kanapkowe szaszłyki
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Risotto pomidorowe
- Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Komentarze (0)