Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczki do zamrażania
- wałek do ciasta
- okrągłą formę o średnicy 26 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód tortu
Maślane ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. Masło roztapiamy. Łączymy je z rozgniecionymi ciastkami i wiórkami kokosowymi. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej przygotowaną masę, dobrze dociskając. Spód wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy krem
1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wyciskamy sok z obu cytryn i odmierzamy 100 ml. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny mieszamy. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem rozsmarowujemy na spodzie tortu i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango kroimy na pół, jedną połowę wkładamy do lodówki. Drugą obieramy, miąższ odkrawamy od pestki. Melon obieramy i usuwamy z niego pestki. Nektarynkę myjemy, kroimy na pół, pestkę wyjmujemy. Mango z melonem i nasionami wydrążonymi z połowy laski wanilii miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odmierzamy 400 ml i doprawiamy cukrem pudrem. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki smoothie i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym smoothie. Ostrożnie przelewamy na wierzch tortu i wstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc do lodówki, aż polewa stężeje.
Krok 4: Dekorujemy tort
Przed podaniem obieramy wcześniej schłodzoną w lodówce połowę mango, miąższ kroimy na plasterki. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Tort wyjmujemy z formy i ozdabiamy plasterkami mango i wiórkami kokosowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kulebiak z łososiem
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Grillowane grzanki z serem
- Salsa z kiwi i mango
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Tort orzechowo-czekoladowy „Manhattan”
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Tort orzechowy
- Tort Bellini
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Batony z orzechami pekan
- Tort piernikowo-kajmakowy
- Bulion drobiowy
- Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Kaszubski miodowy kuch
- Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
- Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Crostini z szynką i brzoskwiniami
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
- Clafoutis z czereśniami
- Dalgona coffee na 3 sposoby
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Batony czekoladowe z granatem
- Szynka w kapuście curry
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2067 dni temu
Rewelacja!!!!!!!!
odpowiedz
2067 dni temu
Super, dzięki!!
odpowiedz