
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- woreczki do zamrażania
- wałek do ciasta
- okrągłą formę o średnicy 26 cm
Krok 1: Przygotowujemy spód tortu
Maślane ciastka przekładamy do woreczka do zamrażania, woreczek zamykamy, ciastka rozdrabniamy za pomocą wałka do ciasta. Masło roztapiamy. Łączymy je z rozgniecionymi ciastkami i wiórkami kokosowymi. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej przygotowaną masę, dobrze dociskając. Spód wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy krem
1 cytrynę sparzamy, skórkę drobno ścieramy. Wyciskamy sok z obu cytryn i odmierzamy 100 ml. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Twaróg, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny mieszamy. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki kremu twarogowego i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym kremem. Wstawiamy na krótko do lodówki, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Krem rozsmarowujemy na spodzie tortu i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia.
Krok 3: Przygotowujemy polewę
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Mango kroimy na pół, jedną połowę wkładamy do lodówki. Drugą obieramy, miąższ odkrawamy od pestki. Melon obieramy i usuwamy z niego pestki. Nektarynkę myjemy, kroimy na pół, pestkę wyjmujemy. Mango z melonem i nasionami wydrążonymi z połowy laski wanilii miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odmierzamy 400 ml i doprawiamy cukrem pudrem. Żelatynę odciskamy i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy 2 łyżki smoothie i mieszamy, a następnie tak powstałą masę łączymy z pozostałym smoothie. Ostrożnie przelewamy na wierzch tortu i wstawiamy na co najmniej 2 godziny lub na noc do lodówki, aż polewa stężeje.
Krok 4: Dekorujemy tort
Przed podaniem obieramy wcześniej schłodzoną w lodówce połowę mango, miąższ kroimy na plasterki. Wiórki kokosowe podprażamy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu, odstawiamy do ostygnięcia. Tort wyjmujemy z formy i ozdabiamy plasterkami mango i wiórkami kokosowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Nuggetsy z kurczaka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2394 dni temu
Rewelacja!!!!!!!!
Odpowiedz
2394 dni temu
Super, dzięki!!
Odpowiedz