Wegański krem ziołowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • słoik z zakrętką o pojemności 400 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: NAMACZANIE PESTEK SŁONECZNIKA

Pestki słonecznika wsypać do miski, zalać wrzątkiem i moczyć 2 godziny. Następnie wyrzucić je na sitko i odsączyć.

KROK 2: PRZYGOTOWYWANIE WARZYW

Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki z łodyżek. Dymki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości 3 cm. Cukinię umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać.

KROK 3: MIKSOWANIE WARZYW NA KREM

Wszystkie składniki włożyć do pojemnika miksującego i miksować (z zatkniętą miarką) 45 sekund/prędkość 10.

W razie potrzeby zgarnąć krem ziołowy łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć czynność. Doprawić solą i pieprzem i oba składniki mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 4.

KROK 4: PRZEKŁADANIE KREMU DO SŁOIKA

Krem ziołowy włożyć do słoika i zamknąć.

RADA

Krem ziołowy można przechowywać w lodówce około 3 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!