
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię o średnicy ok. 15 cm
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- mikser
Przygotuj wcześniej:
Do rozgrzanego piekarnika włóż suchą i pustą patelnię żeliwną.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA DUTCH BABY
Jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego mleko i sól. Składniki miksujemy, aż dobrze się połączą, i wsypujemy przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Całość ponownie miksujemy do połączenia składników.
KROK 2: PIECZEMY DUTCH BABY
Na rozgrzaną w piekarniku patelnię nakładamy masło i kiedy się roztopi, wlewamy ciasto naleśnikowe. Na wierzchu układamy plaster sera. Dutch baby pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
KROK 3: GOTUJEMY JAJKO W KOSZULCE
W rondelku gotujemy wodę i do wrzątku wlewamy ocet. Drugie jajko wbijamy do miseczki. Pod rondelkiem zmniejszamy ogień do minimum i za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wirek, w której środek wlewamy jajko. Gotujemy przez ok. 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy jajko z wody.
KROK 4: PODAJEMY DUTCH BABY
Na upieczony naleśnik nakładamy jajko w koszulce, które oprószamy do smaku pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Spaghetti carbonara
- Krokiety z mięsem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)