Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 2 małe naczynia żaroodporne
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKWARKI Z BOCZKU
Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego termorobota kuchennego MC Smart. Całość podsmażamy, wykorzystując program: przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minut z otwartą górną pokrywą. Następnie ostrożnie przekładamy skwarki do miseczki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA
Dno i boki dwóch małych naczyń żarrodopornych smarujemy masłem. Do każdego wkładamy odrobinę sera koziego, a następnie wbijamy jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. Do czystej misy termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml wody i zakładamy kosz parowy. Wkładamy do niego naczynia z jajkami. Zamykamy kosz i parujemy – wybieramy program: gotowanie na parze / temperatura 120°C / czas 10 minut / obroty 1. Potem ostrożnie wyjmujemy naczynia z jajkami z kosza parowego.
KROK 3: PODAJEMY DANIE
Jajka doprawiamy skwarkami z boczku i drobno posiekaną dymką. Danie podajemy z pieczywem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka gyros
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Nuggetsy z kurczaka
- Makówki śląskie
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Spaghetti carbonara
- Golonka pieczona po bawarsku
- Mini burgery
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
160 dni temu
Jak to zrobić w piekarniku?
Odpowiedz
160 dni temu
Aby jajka en cocotte udały się w piekarniku, należy przełożyć kokilki do naczynia żaroodpornego, następnie wlać do niego gorącą wodę tak, aby sięgała mniej więcej do połowy naczynia. Tak przygotowane jajka można piec przez ok. 6 minut w temp. 220°C.