Jajka en cocotte z kozim serem

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • 2 małe naczynia żaroodporne

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKWARKI Z BOCZKU

Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego termorobota kuchennego MC Smart. Całość podsmażamy, wykorzystując program: przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minut z otwartą górną pokrywą. Następnie ostrożnie przekładamy skwarki do miseczki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Dno i boki dwóch małych naczyń żarrodopornych smarujemy masłem. Do każdego wkładamy odrobinę sera koziego, a następnie wbijamy jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. Do czystej misy termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml wody i zakładamy kosz parowy. Wkładamy do niego naczynia z jajkami. Zamykamy kosz i parujemy – wybieramy program: gotowanie na parze / temperatura 120°C / czas 10 minut / obroty 1. Potem ostrożnie wyjmujemy naczynia z jajkami z kosza parowego.

KROK 3: PODAJEMY DANIE

Jajka doprawiamy skwarkami z boczku i drobno posiekaną dymką. Danie podajemy z pieczywem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • A A
    35 dni temu
    Jak to zrobić w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    35 dni temu
    Aby jajka en cocotte udały się w piekarniku, należy przełożyć kokilki do naczynia żaroodpornego, następnie wlać do niego gorącą wodę tak, aby sięgała mniej więcej do połowy naczynia. Tak przygotowane jajka można piec przez ok. 6 minut w temp. 220°C.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!