
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- 2 małe naczynia żaroodporne
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKWARKI Z BOCZKU
Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego termorobota kuchennego MC Smart. Całość podsmażamy, wykorzystując program: przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minut z otwartą górną pokrywą. Następnie ostrożnie przekładamy skwarki do miseczki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY JAJKA
Dno i boki dwóch małych naczyń żarrodopornych smarujemy masłem. Do każdego wkładamy odrobinę sera koziego, a następnie wbijamy jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. Do czystej misy termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml wody i zakładamy kosz parowy. Wkładamy do niego naczynia z jajkami. Zamykamy kosz i parujemy – wybieramy program: gotowanie na parze / temperatura 120°C / czas 10 minut / obroty 1. Potem ostrożnie wyjmujemy naczynia z jajkami z kosza parowego.
KROK 3: PODAJEMY DANIE
Jajka doprawiamy skwarkami z boczku i drobno posiekaną dymką. Danie podajemy z pieczywem.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
Pesto eggs, czyli śniadanie, które zyskało wielką popularność na platformie TikTok! To pyszne i aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się w leniwy sobotni lub niedzielny poranek.

Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
Najlepszy smak często ukrywa się w najprostszych przepisach. Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère to właśnie jedno z tych połączeń. Naprawdę warto go spróbować.

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Zobacz przepisy
na lato
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Pieczone bataty z piekarnika
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Spaghetti napoli – przepis
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Gnocchi własnej roboty
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
35 dni temu
Jak to zrobić w piekarniku?
odpowiedz
35 dni temu
Aby jajka en cocotte udały się w piekarniku, należy przełożyć kokilki do naczynia żaroodpornego, następnie wlać do niego gorącą wodę tak, aby sięgała mniej więcej do połowy naczynia. Tak przygotowane jajka można piec przez ok. 6 minut w temp. 220°C.