Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy polędwicę
Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.
KROK 2: Zapiekamy mięso
Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.
KROK 3: Podsmażamy warzywa
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Guacamole
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ryba z piekarnika
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto na pierogi
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Krokiety z mięsem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Kutia
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
3317 dni temu
Witam! Czy naczynie żaroodporne przykrywamy czy pozostawiamy odkryte na czas zapiekania?
Odpowiedz
3315 dni temu
Joanno, nie przykrywamy :)