Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Smażymy polędwicę

Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.

KROK 2: Zapiekamy mięso

Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.

KROK 3: Podsmażamy warzywa

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli

Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach

Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Filet teriyaki z ananasem

Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.

Filet teriyaki z ananasem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Joanna Joanna
    3203 dni temu
    Witam! Czy naczynie żaroodporne przykrywamy czy pozostawiamy odkryte na czas zapiekania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3202 dni temu
    Joanno, nie przykrywamy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!