Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy polędwicę
Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.
KROK 2: Zapiekamy mięso
Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.
KROK 3: Podsmażamy warzywa
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.
Zobacz podobne
przepisy
Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.
Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
Filet teriyaki z ananasem
Pyszna polędwica wieprzowa marynowana w sosie teriyaki, przygotowana na grillu w towarzystwie plastrów ananasa.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
- Pikantna zapiekanka kukurydziana
- Szaszłyki z dipem z melona
- Filet teriyaki z ananasem
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Burger z fasoli z kremem z mango
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Sałatka z białej fasoli
- Wegański pasztet z fasoli
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Piyaz
- Składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami
- Ciasto z batatów i mango
- Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym
- Mango Margarita bez alkoholu
- Kisiel z owoców lasu
- Sorbet brzoskwiniowy z arbuzem
- Tort bezowy z poziomkami
- Przecier ze świeżych owoców
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Kluski kładzione
- Koktajl z krewetek
- Tort naleśnikowy z kremem i owocami
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2980 dni temu
Witam! Czy naczynie żaroodporne przykrywamy czy pozostawiamy odkryte na czas zapiekania?
odpowiedz
2978 dni temu
Joanno, nie przykrywamy :)