Ciasto cynamonowe z jabłkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • rozgrzej piekarnik do 180°C

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Wsypypujemy powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodajemy pojedynczo żółtka. Powoli dosypujemy mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Wlewamy olej. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta. Orzechy prażymy na suchej patelni, drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piec ok. 35-40 min.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (50)

Avatar
  • Gość Gość
    1823 dni temu
    Czy mozna je upiec w formie muffinek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1823 dni temu
    Jasne :)
  • juliabialowas juliabialowas
    2109 dni temu
    Ciasto wyszło przepyszne! Jest puszyste i pięknie pachnie. Wszystkim domownikom bardzo smakuje. KuchniaLidla dziękuję za ten przepis :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2109 dni temu
    Liczymy, że znajdziesz u nas więcej swoich ulubionych ciast!
  • Gość Gość
    2260 dni temu
    Wypróbowałam zgodnie z przepisem i tak też polecam bez żadnych tam kombinacji ;) Szkoda, że nie można tu wrzucać swoich zdjęć... https://pl.pinterest.com/pin/527484175101964802/activity/tried

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2896 dni temu
    Jaki rozmiar prostokątnej blaszki byłby odpowiedni dla tych ilości?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2896 dni temu
    Forma o wymiarach ok. 30x20 cm powinna się sprawdzić.
  • Katarzyna Katarzyna
    2979 dni temu
    Zrobiłam ciasto z 1,5 porcji na blaszce 27 cm. Wyrosło wysokie na prawie 9 cm. Puszyste i miękkie. Nie miałam za wiele orzechów, ale i mimo to wyszło bardzo dobre. Dołożyłam ok. 1 łyżeczkę więcej cynamonu niż podano w przepisie. Piekło się w podanej temperaturze ok. 1 h 15 minut, gdyż bardzo długo środek był płynny. Szybkie ciasto, które wszystkim smakuje.

    odpowiedz

  • kuchenneklimaty kuchenneklimaty
    3576 dni temu
    Ja też piekę to ciasto bo jest szybkie i pyszne. http://kuchenneklimaty.blox.pl/html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3585 dni temu
    Na razie się piecze, ale bardzo ładnie pachnie. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3622 dni temu
    Dzisiaj zrobiłam. Jest przepyszne!! Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło nieziemsko wysokie. Jabłka wcześniej nasączyłam w nalewce miodowej.. nie były suche a całość miała piekny aromat.

    odpowiedz

  • BigJo BigJo
    3765 dni temu
    Wyśmienite. Zrobiłam zgodnie z przepisem. Wyszło puszyste, leciutkie, fantastyczne. Piekłam góra-dół na 180 stopni przez 40 min,

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3897 dni temu
    Ago, świetnie, że ciasto wyszło i wszystkim smakowało! Zapraszamy do nas częściej!

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3897 dni temu
    przepyszne ciasto, puszyste i łatwe w przygotowaniu - wszystkim łasuchom w domu smakowało (nawet teściowej - mistrzyni wypieków), więc dziękuję za ten przepis, bo miło czasem zabłysnąć :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3987 dni temu
    witam,robiłam po raz pierwszy ten placek , posłuchałam kilu uwag dotyczących czasu pieczenia ...zmniejszyłam temp i piekłam godz i chyba niepotrzebnie bo mam wrażenie, że go wysuszyłam :/ następnym razem spróbuję 45-50 min . To chyba jednak zależy od jakości piekarnika, że takie rozbieżne opinie na temat czasu pieczenia. Ogólnie pachnące i smaczne :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3989 dni temu
    Haniu, ok. 24 cm.

    odpowiedz

  • Hania Hania
    3989 dni temu
    Właśnie, JAKĄ ŚREDNICĘ MA TA BLASZKA ? Odpowiadajcie na takie pytania !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3990 dni temu
    Bardzo bardzo dziękuję za szybką odpowiedź KuchnioLidla. Wesołych Świąt!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3990 dni temu
    To zasługa cynamonu :) Do tego ciasta nie dodajemy kakao.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3990 dni temu
    Ja dodałam trochę więcej cynamonu i dodatkowo przyprawę do piernika- tak półtorej łyżeczki. Wyszło bardzo dobre:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3990 dni temu
    Czy to za sprawą jednej łyżeczki cynamonu ciasto jest ciemne czy należy dosypać kakao??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4000 dni temu
    Ja robiłam ostatnio ciasto z jabłkami w formie rolady. Przepis bierze udział w konkursie Lidla i można na niego głosować: https://kuchnialidla.pl/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4000 dni temu
    Potrzebujemy 3 jabłek pokrojonych w plasterki. Plasterki później kroimy w kostkę.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4000 dni temu
    to jablka w plasterki czy kostke, bo brak konsekwencji...

    odpowiedz

  • Cookie Monster Cookie Monster
    4001 dni temu
    Jaką średnicę ma ta blaszka ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4024 dni temu
    Świetne wyszło, pachnące cynamonem i jabłkami.Ja nie miałam orzechów więc użyłam prażone migdały i jest to dobre połączenie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4026 dni temu
    ja robiłam w tortownicy średnica ok. 25cm i wyszło super ;) pozdrawiam i polecam , super ciastko

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4029 dni temu
    Przydałoby się info na jaką foremkę to ciacho :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4051 dni temu
    czy robie cos zle bo juz drugi raz pieke to ciasto i musze je piec ponad godzine zeby sie upieklo. ito juz drugi raz

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4064 dni temu
    ciasto dobre,ale jak dla mnie zbyt mało jabłek. dałam 3 zgodnie z przepisem i wogóle ich nie czułam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4120 dni temu
    Gość, nie należy zamieniać całej mąki, ale można zamienić jej część (około 1/3). Trzeba wtedy jednak dodać nieco więcej proszku do pieczenia. Należy jednak pamiętać, że mąka pełnoziarnista jest dużo cięższa, dlatego ciasto może wyjść mniej wyrośnięte i nieco twardsze niż w przypadku mąki białej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4120 dni temu
    czy można zamiast zwykłej mąki dodać pełnoziarnistej?

    odpowiedz

  • Michał Michał
    4124 dni temu
    Bardzo smaczne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4142 dni temu
    Gość, by osiągnąć oczekiwany efekt, radzimy zachować podaną kolejność kroków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4146 dni temu
    a nie mozna ubic zółtek z cukrem dodac reszte składników i na koniec ubite białka????

    odpowiedz

  • Bożena Bożena
    4148 dni temu
    Piekę to ciasto od bardzo dawna. Mam go od Pascala i nazywa się " Ciasto jesienne". Zawsze sie udaje.

    odpowiedz

  • MonikaB MonikaB
    4186 dni temu
    Super ciasto. Szybkie, łatwe i smaczne. Zamiast orzechów włoskich dodałam orzechy laskowe, które miałam. Dałam również 2 łyżeczki cynamonu zamiast 1. I upiekłam w tortownicy 21 cm. Ciasto ok. Polecam :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4197 dni temu
    Pycha, do ciasta dodałam orzechy laskowe, zamiast włoskich i troszkę więcej jabłek. Bardzo prosty przepis, a ciasto idealnie pasuje do kawy i lodów bakaliowych.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4227 dni temu
    Piekłam dziś to ciasto ,bardzo pyszne ;) Tylko następnym razem zamiast orzechów dodam rodzynki;)Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4238 dni temu
    WAŻNE! Ciasto należy piec co najmniej godzinę. Moje - pieczone wg przepisu - w środku było płynne, zupełnie nieupieczone. Następnym razem będę je trzymać do godziny w piekarniku.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    4239 dni temu
    W moim domu to ciasto nazywa sie "Wiewiórka" ze względu na dużą ilośc orzechów, jakie do niego dodajemy :) I często daję całą paczkę cynamonu :)

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4249 dni temu
    ja daję dwie łyżeczki cynamonu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4255 dni temu
    A ile cynamonu? Tylko 1 łyżeczka czy zaszła tutaj pomyłka?

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4256 dni temu
    super przepis, robię to ciasto już 6 raz i polecam wszystkim :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4275 dni temu
    Chętnie bym zrobiła. Może ktoś wie jaki rozmiar blachy byłby odpowiedni zamiast tortownicy?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4278 dni temu
    ja dodaje jeszcze rodzynki, pycha to przepis mojego dziecinstwa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4294 dni temu
    Upiekłam bez orzechów i też bardzo dobre, Dokładnie w takiej temperaturze i z czasem jak w przepisie, szybkie i smaczne :)

    odpowiedz

  • ja ja
    4303 dni temu
    generalnie pychotka, tylko proponuję piec w 150 st i ponad godzinę, bo mi się środek nie upiekł

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4304 dni temu
    Pychotka.Robilam wczoraj o godz. 23,dodalam wiecej orzechow niz bylo w przepisie.Mniam.Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4305 dni temu
    Przepyszne! Polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Ciasto cynamonowe z jabłkami

Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Wilgotne ciasto cynamonowe z jabłkami z naszego przepisu może okazać się strzałem w dziesiątkę. Proste i szybkie ciasto cynamonowe przygotowywane na bazie oleju jest pulchne, wilgotne oraz długo zachowuje świeżość zupełnie jak domowy chleb na zakwasie.

Nasz chlebek cynamonowy to prawdziwa uczta dla zmysłów. Aromatyczny, miękki placek cynamonowy z jabłkami i orzechami z naszego przepisu niepotrzebne Ci skomplikowane sprzętu kuchenne ani olbrzymia wiedza cukiernicza. Do stworzenia pysznego ciasta o nazwie cynamonowiec wystarczą Ci świeże składniki, odrobina cierpliwości oraz zastosowanie kilku trików, które ułatwią Ci cały proces przygotowywania. Gwarantujemy, że nasz przepis na ciasto cynamonowe pozwoli Ci uzyskać placek, który podbije serca wszystkich domowników!

Jak zrobić puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami?

Puszyste ciasto cynamonowe — jak je zrobić? Żeby przygotować pyszne wilgotne ciasto z jabłkami i cynamonem wystarczy zastosować się do naszego przepisu oraz kilku wskazówek, stosowanych przez mistrzów cukiernictwa. Zebraliśmy dla Ciebie te najważniejsze, które uczynią wypieczone ciasto na oleju z jabłkami i cynamonem prawdziwą gwiazdą stołu!

Tajemnicą każdego doskonałego wypieku jest odpowiedni dobór składników. Powinny być świeże i wysokiej jakości. Przygotowując ciasto z jabłkami i cynamonem na oleju, upewnij się, że używasz świeżych jabłek z nienaruszoną skórką oraz orzechów o intensywnym aromacie. Zwietrzałe, starsze zepsują cały smak tego minimalistycznego ciasta.

Mistrzowie cukiernictwa zawsze zwracają uwagę na proporcje i trzymanie się jasno określonej gramatury. Ustalenie odpowiedniej ilości mąki, tłuszczu, jajek czy cukru jest kluczowe do uzyskania idealnej konsystencji ciasta. Do odmierzania składników na szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem oraz orzechami używaj precyzyjnych narzędzi takich jak waga kuchenna.

Zadbaj o odpowiednie przygotowanie składników takich jak jabłka i orzechy, które stanowią serce całego wypieku. Jabłka używane do ciasta należy dokładnie obrać, pokroić, a najlepiej także obtoczyć delikatnie mąką przed dodaniem do ciasta. Orzechy należy dobrze uprażyć na suchej patelni, aby wydobyć z nich pełnię aromatu i smaku. Zadbaj także o to, aby białka jaj były ubite na sztywną pianę, aby ciasto nabrało więcej lekkości.

Kiedy składniki już są gotowe i wylądowały w masie na szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem na oleju, to odpowiedni czas na ich połączenie. Kluczem do uzyskania lekkości ciasta i odpowiedniego napowietrzania jest delikatne, powolne mieszanie. Gdy składniki się połączą, przejdź do przelewania ich do formy i pieczenia.

Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami

Ciasto cynamonowe z jabłkami i orzechami z naszego przepisu rewelacyjnie sprawdza się w roli szybkiej, słodkiej przekąski, jak i słodkiej gwiazdy stołu. Przygotowując ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem kluczowe jest kontrolowanie ilości cukru. Zbyt duża ilość słodkich kryształków może doprowadzić do utraty wilgotności w cieście.

Do przygotowywanego ciasta możesz dodać dowolne składniki — gruszki, śliwki, suszone morele czy bakalie, a nawet kakao. Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem i kakao z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Jeśli chcesz, aby ciasto nabrało bardziej czekoladowego aromatu, możesz pokusić się o dodanie kawałków rozgniecionej, gorzkiej czekolady.

Nasz przepis na ciasto z jabłkami i cynamonem zawiera informację o sugerowanej temperaturze oraz czasie pieczenia, które są gwarancją udanego, pulchnego ciasta. Ciasto zgodnie z przepisem nie powinno piec się dłużej niż 40 minut — inaczej może stracić swoją wilgotność. Jak sprawdzić, czy ciasto jest gotowe? Wykonaj test wykałaczki. Jeśli po zatopieniu w cieście patyczek pozostaje czysty, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

Niezależnie od tego, czy przyrządzasz ciasto z jabłkami na oleju na dużą blachę, czy wersję mini, pozwól ciastu odpocząć po wypieczeniu, zanim przejdziesz do jego krojenia. To pomoże Ci zachować odpowiednią strukturę oraz wilgotność ciasta. Już teraz przygotuj pyszny, aromatyczny placek cynamonowy z jabłkami i orzechami. Życzymy smacznego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!