zobacz film Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • Blachę i papier do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180-190°C (termoobieg).

Przygotuj wcześniej

Pstrągi wypatrosz, wyfiletuj, pozbaw głów, ogonów oraz łusek.

Pstrągi

3 plastry szynki szwarcwaldzkiej układamy na desce do krojenia w taki sposób, aby jeden nachodził na drugi. Na szynce kładziemy kilka umytych listków szałwii, kilka plasterków czosnku oraz dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na plastrach układamy filet z pstrąga (skórą do szynki). Na filet nakładamy kolejny filet, zawijamy w szynkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi filetami (niewielką ilość szałwii zostawiamy na później, będziemy jej używać do szparagów).
Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek i wykładamy pergaminem. Filety skrapiamy oliwą z oliwek, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C na 10-12 minut.

Szparagi

Szparagi obieramy (zostawiając 5-6 cm od strony główki) i gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez 3-4 minuty. Ugotowane szparagi przekładamy do miski z wodą i lodem, aby pozostały chrupiące.

Sos

4 żółtka, 2-3 łyżki wytrawnego białego wina i 2 łyżki octu wlewamy do zimnego garnka, mieszamy trzepaczką, dodajemy troszkę soli i pieprzu, następnie garnek stawiamy na ogniu lub umieszczamy w kąpieli wodnej, ubijamy do uzyskania puszystej pianki.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy oliwę z oliwek (100 ml), lejąc ją cienkim strumieniem. Cały czas mieszamy (sos powinien być szklisty i aksamitny). Bazylię myjemy, siekamy drobno, dodajemy do sosu.

Szparagi układamy na desce, odcinamy końce. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek (niewielką ilość), dodajemy masło, 3-4 plasterki czosnku oraz kilka listków szałwii, szparagi, sól, pieprz. Chwilę podgrzewamy szparagi na patelni.

Jak podawać

Wyjmujemy pstrągi z piekarnika. Kroimy je na mniejsze kawałki (na 4 części), wykładamy na talerz. Szparagi przekładamy na talerz i polewamy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (15)

Avatar
  • Perfekcyjna Pani Domu Perfekcyjna Pani Domu
    4163 dni temu
    Przepyszne danie Zrobiłam w swoim domu<3

    odpowiedz

  • Serek Serek
    4205 dni temu
    Bardzo dobre danie!!! Naprawdę. Sos bardzo łatwy w przygotowaniu i co ważne, sam smakuje średnio, ale w połączeniu ze szparagami i rybą smakuje super! Rybka z szynką świetna!

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4208 dni temu
    Jadłam już pstrąga z dodatkiem mięty, mi smakował, właśnie wróciłam z lidla ze szparagami i rybką, dziś zrobię na obiadek.

    odpowiedz

  • Robert Robert
    4209 dni temu
    witam, zrobiłem danie - niestety beznadzieja smakowa. Po pierwsze ryba śmierdzi przez czosnek a nie pachnie i nawet tutaj mięta nie smakuje. Ryba kicha szparagi super. Jedyne co w tym daniu jest smaczne to szparagi - reszta to nieporozumienie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Ryba bardzo dobra, szparagi również, a sos... pycha! Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4209 dni temu
    Robert mozesz śmiało użyc fileta ze skórką, nie psuje smaku w jakikolwiek sposób

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4209 dni temu
    Wszystko super, tylko dlaczego nie ma w lidlu szparagów!!

    odpowiedz

  • Robert Robert
    4209 dni temu
    Czy ktoś już wypróbował tego pstrąga ze skórką ? Jestem ciekaw jak smakuje ponieważ mam pewne obawy czy na pewno zastosować filet z pstrąga ze skórką ?

    odpowiedz

  • Qti Qti
    4209 dni temu
    Dla gościa poniżej. 2 - nie pasuej Ci sos to go nie rób. Poza tym nie wiem w czym widzisz problem. 3- Jakbyś się cofnął do poprzednich filmów z pstrągiem (papiloty z pstrąga czy coś takiego) to tam jest pokazane jak się filetuje pstrąga. To tak samo jakb mieli pokazywać za każdym razem jak się obiera marchewkę. Poza tym jak by sie obejrzało film to by sie wiedziało że filety są potrzebne i kolejne poza tym - w spisie towarów potrzebnych jest napisane "4 pstrągi bez osci wyfiletowane, bez łusek ..." IMHO Twój komentarz nie ma sensu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4210 dni temu
    1. od 3 dni nie ma szparagów, 2. sos z żółtek - to chyba trochę przegięcie jak na kuchnię DLA ZWYKŁEGO KOWALSKIEGO 3. trzeba było powiedzieć żeby kupić filety - obrabianie pstrąga to jakaś MASAKRA (lub trzeba było pokazać jak sobie świetnie z tym radzi Okrasa) 4. rzeczywiście oprócz szparagów danie okropne :( z przykrością - bo 1 raz - ale muszę to stwierdzić :(

    odpowiedz

  • Antoni Antoni
    4211 dni temu
    Dawno nie jadłem czegoś tak niesmacznego. Dobrze, że w Lidlu kupiłem też gumy Maomam to po posiłku mogłem zabić nimi smak tej potrawy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4211 dni temu
    Wczoraj w Lidlu ani nie było pstrąga ani nie było szynki szwardzwaldzkiej ! Jak już robicie taką akcję to trzeba zadbać aby towaru było pod dostatkiem inaczej cała akcje mija się z celem

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4212 dni temu
    Gdzie w lidlu można kupić szparagi?

    odpowiedz

  • engarde engarde
    4212 dni temu
    Bez termoobiegu 20 stopni więcej.

    odpowiedz

  • kasiałódz kasiałódz
    4212 dni temu
    a jak nie mam termoobiegu to ile stopni nagrzac piekarnik?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!