
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2godziny, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście robimy dziurki (wgłębienia) palcem i obficie skrapiamy oliwą.
Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równomiernie oliwki, pomidorki koktajlowe oraz posiekaną bazylię. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane papryki z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna włoska przystawka sprawdzi się na każdym stole.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Smak Włoch to smak pomidorów! W tym przepisie zamknięto go w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Komentarze (13)
386 dni temu
A ja się nie zgodzę. z 250g mąki i podobnego przepisu na ciasto drożdżowe robię dwa grubsze placki o średnicy 24cm lub trzy na idealnie cieniutkim. Wszystko zależy od podejścia do samego ciasta, temp. jego wyrastania, jak je długo i jak ugniatamy. Po prostu trzeba się nauczyć robić ciasto. Cały sekret. Pozdrawiam.
odpowiedz
356 dni temu
ok
795 dni temu
Przepis fatalnie spisany. Suszone pomidory na liście, a w przepisie już brak. Więc rozłożyłam je na cieście razem z innymi składnikami. Ciasto na bardzo małą blachę. Jeśli chcecie na większą to trzeba by było podwoić ilość składników. Samo ciasto pomimo, że łatwo się robi to już nie jest takie fajne ze składnikami i po upieczeniu. Moje trafiło do śmietnika i poszukuję dalej dobrego przepisu na focaccia.
odpowiedz
1464 dni temu
Co z tymi suszonymi pomidorami??
odpowiedz
1464 dni temu
Rozkładamy na cieście, razem z resztą składników :)
2157 dni temu
Soli dajemy 2 dkg na kilogram mąki
odpowiedz
2157 dni temu
Ciasto troszke przy mocne
odpowiedz
2348 dni temu
Przepraszam, ale... Gdzie w przepisie suszone pomidory? Na liście zakupów są. Dodajemy je drobno posiekane do ciasta? Czy w ogóle nie powinno ich tam być?
odpowiedz
2380 dni temu
Joasiu, trudno nam powiedzieć, jak w tym przepisie sprawdzi się inna mąka. Każda z mąk ma inne właściwości i trudno jest je zamieniać bez większej ingerencji w przepis.
odpowiedz
2380 dni temu
Drogi Lidlu, czy uda się z innej mąki np. orkiszowej lub pełnoziarnistej?
odpowiedz
2502 dni temu
Za dużo soli w cieście. 2 łyżeczki to przesada, było strasznie słone. Poza tym super przepis
odpowiedz
287 dni temu
Zgadzam się, dodałabym łyżkę soli ewentualnie pół. Ciasto raczej na mniejszą blaszkę niż typowa do pizzy ;)
2827 dni temu
A czy można by było zastąpić mąkę zwykłam mąką razową?? To dość fajny pomysł dla diabetyków którzy mogą połasić się na ciasto drożdżowe raz na jakiś czas:) Czekam na odpowiedz:)
odpowiedz
zobacz wszystkie