Krem ze szparagów
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle. Dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami.

2 żółtka wbijamy do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się. Zestawiamy garnek z zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka. Stawiamy na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Zdejmujemy zupę z ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.

Główki szparagów gotujemy na parze lub krótko blanszujemy.

Jak podawać

Przed podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Nikodem Nikodem
    3030 dni temu
    Na krem ze szparagów mam wypróbowany sposób. Problem jest z łykowatą skórką, więc ja szparagów nie obieram w ogóle. I nie odłamuję zdrewniałych końców. Zawsze istnieje ryzyko, że jakiś fragment łyka się ostanie, a i samo łyko to też smak.Po obcięciu główek gotuję je w całości. Gdy są już bardzo bardzo miękkie, przykrawam je na pół i tępą stroną noża zeskrobuję miąższ. Nie ma mowy aby łyko, czy jakaś zdrewniała część dostała się do zupy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3002 dni temu
    To przykre, że w Polsce większość przepisów zakłada że szparagi są "zdrewniałe". Zdrewniałe szparagi są stare i to wszystko. Ja w sezonie gotuję zupę szparagową przynajmniej raz w tygodniu i problemu ze "zdrewniałymi" nigdy nie miałem. Powód- zawsze używam świeżych. Zupy robię różne, zwykle kremowe (czytaj zblendowane). Łebki dodaję na koniec gotowania (gotować nie dłużej niż 4 minuty). Często robię z maleńkimi grzankami (kostka). Czasem szparagi blenduję i dodaję przy podaniu oczywiście łebki, ale też np. zielony groszek konserwowy. Możliwości jest wiele, ale zdrewniałych nie używam, bo gotuję dla ludzi. W tej chwili też gotuję zupę szparagową, tym razem na wywarze wieprzowym. Dodam jeszcze, że bardzo dobrze jest gotować szparagi (nie chodzi o zupę, chociaż też polecam) w wywarze z obierek ze szparagów. Masz pytania, niejasności - napisz do mnie (pomagam.gotować@onet.eu). W miarę możliwości postaram się Ci pomóc. Pozdrawiam
  • GośćBarbara GośćBarbara
    1874 dni temu
    super sposób, wypróbowałam, dzięki
  • LAX LAX
    3333 dni temu
    Zupa pyszna! Jednak tak jak pisali poprzednicy, szparagi trzeba grubo obrać i drobno pokroić, żeby nie musieć później przepuszczać przez sitko

    odpowiedz

  • Mateusz Gruszka Mateusz Gruszka
    3349 dni temu
    Zupa jest rewelacyjna! Następnym razem spróbuję rad Agnieszki bo faktycznie żeby była idealna musiałem przez sitko ją przepuścić przed podaniem ;-)

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    3350 dni temu
    Polecam dodać jedną cebulę i to raczej małą. Ponadto pokrójcie szparagi na małe kawałki, białe szparagi są bardzo łykowate i ciężko jest zmiksować na gładką masę większe szparagi.

    odpowiedz

  • Julia Julia
    3352 dni temu
    beznzdziejna, zupełnie bez smaku

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3355 dni temu
    Drogi Gościu, zachęcamy do samodzielnego ugotowania bulionu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3355 dni temu
    A kostkę rozpuścić w jakiej ilości wody podanej na opakowaniu ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3364 dni temu
    Zupa bardzo sycaca i co najwazniejsze baaardzo smakowala mojemu 10-letniemu synkowi.Podana posypana ugotowanym jajkiem.

    odpowiedz

  • Melissa87 Melissa87
    3718 dni temu
    Zupka przepyszna pomimo tego, że pominęłam żółtka :)

    odpowiedz

  • Daria Daria
    3726 dni temu
    Przepyszna zupa:) bardzo prosta w wykonaniu, polecam !! :))

    odpowiedz

  • aragow ale ta mimo zachowanych wszystkich proporcji i detali wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, a szkoda :( aragow ale ta mimo zachowanych wszystkich proporcji i detali wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, a szkoda :(
    3732 dni temu
    No ja jestem niestety rozczarowana :( robilam juz wiele razy zupe ze szparagow i pomimo iz trzymalam sie przepisow wyszla raczej cebulowo-ziemniaczana, no nic szkoda :(

    odpowiedz

  • MamaiCórka MamaiCórka
    3737 dni temu
    bardzo dobra zupka. POLECAM!!!!!!! moja córka się w niej zakochała

    odpowiedz

  • wenus wenus
    3740 dni temu
    Zupka przepyszna, polecam wypróbować przepis.

    odpowiedz

  • NataliaS NataliaS
    3900 dni temu
    Bardzo dobra zupa, polecam przepis!

    odpowiedz

  • Helga Helga
    4036 dni temu
    Pyszne, wreszcie znalazłam jakieś danie ze szparagami, które mi naprawdę smakuje :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    4044 dni temu
    Bardzo dobre :) lekkie i pyszniutkie :) bardzo szybki przepis, polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4055 dni temu
    Dobry przepis:) moja mama kiedyś robiła krem ze szparagów ale dało się go zjeść dopiero po wlaniu butelki maggi to talerza... ten nie wymagał podobnych sposobów ratunku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Krem ze szparagów – sprawdzony przepis na sezonową zupę

Białe szparagi to prawdziwy sezonowy rarytas. Poluj na nie w maju i czerwcu na Ryneczku Lidla. Można z nich przygotować mnóstwo wyśmienitych potraw, a jedną z nich jest oczywiście krem ze szparagów! Obecnie uprawia się je na całym świecie, lecz pochodzą one ze wschodnich terenów wokół Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Warto dodać, że biała odmiana ma nieco łagodniejszy smak od równie popularnych zielonych szparagów. Jednocześnie cechuje je subtelnie wyczuwalna goryczka, co w żadnym wypadku nie stanowi wady! Białe szparagi mają chrupiącą, delikatną teksturę, a po ugotowaniu powinny zmięknąć, ale zachować lekką sprężystość! Z tego względu wspaniale smakują solo. Tym razem jednak proponujemy Ci wykorzystanie ich jako głównego składnika zupy. Krem ze szparagów urzeka łagodnym smakiem oraz apetyczną konsystencją.

Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis, który w pełni wykorzystuje potencjał tego wyśmienitego warzywa. Co ważne, to bardzo prosty krem ze szparagów. Na pewno uda Ci się za pierwszym podejściem! Zawiera niemal wyłącznie podstawowe składniki. Baza to oczywiście bulion warzywny i białe szparagi. Poza tym potrzebujesz również cebuli, ziemniaka, jajka, masła i natki pietruszki. Przyprawy to tylko cukier i sól. Nie potrzeba niczego więcej, aby krem szparagowy uwodził smakiem. 

Być może zainteresuje Cię również fakt, że to niskokaloryczna propozycja. Porcja zawiera zaledwie 111,1 kcal! Krem ze szparagów białych to fantastyczna opcja obiadowa – doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie. Możesz go również potraktować jak pyszną, lekką kolację. A teraz sprawdź, jakie tajemnice skrywa przepis na krem szparagowy!

Najlepsza zupa krem ze szparagów – z czym dobrze smakuje?

Nasza zupa krem ze szparagów świetnie wypada solo. Całe główki szparagów urozmaicają konsystencję dania, dlatego jej jedzenie to czysta przyjemność. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco urozmaicić sposób jej podania. Otóż zupa ze szparagów z pewnością polubi się z rozmaitymi dodatkami.

  • Niezawodna propozycja to  oczywiście pieczywo – świeża lub lekko przypieczona bagietka z piekarnika czy grilla to strzał w dziesiątkę! Możesz również eksperymentować z innymi rodzajami pieczywa, takimi jak chleb, bułki, pita czy focaccia. A może po prostu grzanki? To sprawdzony dodatek do wszelkich zup, nic więc dziwnego, że krem z białych szparagów z chrupiącymi grzankami wypada znakomicie. Ponadto zrobienie domowych grzanek to bułka z masłem. Wystarczy pokroić chleb na małe kostki, skropić je oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec w piekarniku do chrupkości.
  • Zupa krem z białych szparagów dobrze smakuje z zielonymi akcentami. Odrobina kiełków wniesie do dania kolor i powiew świeżości. Do szparagów najlepiej pasują kiełki rzeżuchy czy lucerny.
  • Pragniesz wzbogacić tę najlepszą zupę szparagową krem o coś konkretnego? Kawałki grillowanego lub pieczonego kurczaka nie tylko dobrze komponują się ze smakiem szparagów, ale też czynią danie bardziej treściwym. Miłośnicy ryb mogą sięgnąć po wędzonego łososia, który uczyni zupę eleganckim, wyrafinowanym daniem. Oczywiście nie musisz dodawać wspomnianych składników bezpośrednio do zupy – możesz je potraktować jako drugie danie idealnie dopasowane do zupy. Masz ochotę dodać coś prosto do talerza? Sięgnij po chrupiący boczek prosto z patelni!
  • A może skusisz się na parmezan? Wyrazisty smak włoskiego sera ciekawie uzupełnia kompozycję ze szparagami w roli głównej. Polecamy Ci zetrzeć niewielką ilość sera tuż przed podaniem kremu. Dobry wybór to też inne twarde sery, jak np. grana padano.
  • Wśród nieoczywistych dodatków należy wymienić orzechy laskowe i włoskie. Koniecznie upraż je wcześniej na patelni. Możesz też sięgnąć po pestki słonecznika lub dyni, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia.
  • Odpowiedni, sprawdzony dodatek do kremu szparagowego to smażone lub pieczone ziemniaki, np. obtoczone Twoimi ulubionymi przyprawami.
  • Zupa krem ze szparagów białych ma delikatny smak. Dzięki temu stanowi odpowiedni dodatek do wielu potraw! Jednak z łatwością możesz nadać jej nieco inny charakter. W końcu nawet najlepszy przepis od czasu do czasu potrzebuje odświeżenia. Sięgnij więc do szuflady z przyprawami – szczypta odpowiedniego składnika może odmienić prosty krem szparagowy. Rozważ choćby dodatek wędzonej papryki, która udoskonali smak każdej potrawy! Możesz też użyć kilku kropel sosu sojowego, odrobinę pasty miso czy nawet wykorzystać garść grzybów, ponieważ każdy z wymienionych składników wnosi do kompozycji smak umami. Co ciekawe, podobny efekt osiągniesz za sprawą kilku suszonych pomidorów – tylko nie przesadź!

Jak zrobić dobry krem ze szparagów?

Jak wiesz, baza każdej zupy to bulion – mięsny lub warzywny. My sugerujemy Ci wykorzystać łagodniejszą wersję warzywną, która idealnie komponuje się ze smakiem szparagów. Jak więc przyrządzić bulion, który powala na kolana? Trzymaj się naszych wskazówek, a wszystko pójdzie zgodnie z planem. Uwaga – aromatyczny i pełen smaku wywar możesz przez jakiś czas przechowywać w lodówce i wykorzystać np. do zrobienia sosu lub innych zup. Zachowuje on świeżość przez mniej więcej tydzień. Do jego przyrządzenia potrzebujesz:

  • 2 litrów wody,
  • 2 marchewek,
  • 2 łodyg selera,
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 1 pietruszki,
  • 1 pora,
  • 1 liścia laurowego,
  • gałązki świeżego tymianku,
  • świeżej natki pietruszki,
  • kilku ziaren pieprzu.

Marchewkę, selera oraz pietruszkę pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć w prasce, a cebulę pokrój w pióra. Posiekaj natkę pietruszki. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj do niej pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Doprowadź bulion do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Pozostaw całość na ogniu aż do zmięknięcia warzyw. Po ugotowaniu odcedź bulion przez drobne sitko lub gazę, aby usunąć stałe składniki. To wszystko. Jak ugotować zupę szparagową z taką bazą? Nic prostszego – postępuj według naszego przepisu! Uważaj jednak, żeby nie gotować całości zbyt długo. W ten sposób składniki nie utracą swojego intensywnego smaku!

Pamiętaj też, że białe szparagi wymagają właściwego przygotowania przed gotowaniem. Koniecznie je obierz, ponieważ często bywają włókniste oraz odetnij końcówki, które najczęściej są zdrewniałe. Najlepiej ciąć je na długości około 2–3 cm od dołu, obierać natomiast na 3/4 wysokości, gdy są wyjątkowo cienkie i jędrne. Z kolei grubsze obieraj aż do łebka. Dopiero wówczas stają się gotowe do dalszych działań.

W przepisie wspomnieliśmy o blanszowaniu główek szparagów. Zastanawiasz się, na czym to polega? Ten sposób obróbki cieplnej jest krótkotrwałym gotowaniem lub parzeniem produktów spożywczych w gorącej wodzie, a następnie szybkim schładzaniu ich w zimnej wodzie lub lodzie. To metoda sprzyjająca zachowaniu apetycznego koloru, smaku i konsystencji produktu. Nie ma tu mowy o niepożądanych zmianach w wyglądzie oraz strukturze szparagów! Jak wygląda to w praktyce? Gotuj główki przez krótki czas, a później szybko schłodź, zanurzając je w zimnej wodzie lub lodzie. To zapobiegnie dalszemu gotowaniu. Wolisz ugotować szparagi na parze? Garnek z gorącą wodą i sitkiem przykryj przykrywką, po czym gotuj szparagi na parze przez około 5-7 minut, w zależności od ich grubości. Pamiętaj, że im cieńsze szparagi, tym krótszy czas gotowania. Po upływie wskazanego czasu sprawdź gotowość szparagów, wbijając w nie nóż lub widelec. Jeśli są miękkie, ale wciąż sprężyste, to znak, że czas zakończyć gotowanie. Nie przetrzymuj ich w wodzie, aby nie zaczęły się rozpadać.

Podsumowując, krem z białych szparagów perfekcyjnie wydobywa delikatny smak tego sezonowego warzywa. Niezależnie od tego, czy podajemy ją jako przystawkę, lunch czy dodatek do głównego dania obiadowego, ta pyszna zupa zawsze zachwyca. Jak widać, warto wykorzystać sezon na szparagi! Połączenie prostoty przygotowania z wyjątkowymi walorami smakowymi czyni nasz krem ze szparagów prawdziwą perełką wśród przepisów Kuchni Lidla. Czas więc sięgnąć po garnek i rozkoszować się aromatem świeżych szparagów w postaci wyjątkowego kremu! Oczywiście zachęcamy Cię także do zapoznania się z innymi przepisami w naszej kolekcji. Znajdziesz wśród nich mnóstwo godnych wypróbowania receptur.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!