Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg)
- garnek do gotowania na parze
- moździerz
- patelnię grillową
- naczynie żaroodporne
Sos barbecue
Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel. Do karmelu dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody.
4 goździki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i szczyptę pieprzu cayenne. Mieszamy.
Gdy sos uzyska konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia. Do marynaty dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. Mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). Odstawiamy.
Uda kurczaka
Uda myjemy i osuszamy, doprawiamy białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).
Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.
Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).
Ziemniaki
Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Uparowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.
Następnie ziemniaki grillujemy na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy.
Po mniej więcej 20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po 20 minutach wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto marchewkowe
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2607 dni temu
Ale to było dobre :-)
odpowiedz
2725 dni temu
Bardzo fajnie wyszło, jeśli ktos by się wahał, polecam z czystym sumieniem :D
odpowiedz
3913 dni temu
Wspaniały przepis, przetestowany i godny polecenia z czystym sumieniem :)
odpowiedz
3989 dni temu
Ukłony przed tym daniem. Gotuję sporo, ale nigdy nie wyszło mi coś tak rewelacyjnego. Przepis znakomity do tego stopnia, że myślałem o tym kurczaku cały następny dzień i nie ważę 180kg a 68 :)
odpowiedz
4093 dni temu
a mi natomiast wyszedł idealnie:) pychaaaaa
odpowiedz
4109 dni temu
Danie niestety bardzo czasochlonne,ziemniaki na parze ,potem grillowane potem pieczone ..istna paranoja.Sporo pptem naczyn do mycia.Kurczak slodki co mi nie pasowalo...nic rewelacyjnego.Pieklam kurczaka 40 min ale bylo to zdecydowanie za krotko.Kurczak nie byl rozplywajacy sie w ustach
odpowiedz
4166 dni temu
Coś pysznego!!!!!!!! Polecam. Mąż do tej pory nie przepadał za kurczakiem. Tym daniem jest zachwycony! ... ja również
odpowiedz
4178 dni temu
obrzydliwe nie polecam Magda Gessler
odpowiedz
4192 dni temu
Kurczak wyszedł pyszny i sosik również a ziemniaczki ugotowałam i podpiekłam,danie super :)
odpowiedz
4193 dni temu
Sos barbecue jest super, szukałam tego smaku bardzo długo. Raz w życiu udało mi się być w Stanach i właśnie tam tak smakował ten sos, choć nie dodałam musztardy i goździków. Chyba trochę przesada z tymi ziemniakami, gotować na parze, grillować i później jeszcze piec?
odpowiedz
4193 dni temu
Renata, słuszna uwaga, dziękujemy za czujność! Skorygowaliśmy już ten błąd w przepisie. Jak można zobaczyć na filmie, Karol dodaje kawałki chorizo i kindziuka już po przypieczeniu ziemniaków na patelni.
odpowiedz
4193 dni temu
Nie rozumiem jednej rzeczy: najpierw mieszam chorizo i kindziuka z ziemniakami, następnie grilluję ziemniaki i dokładam do tego chorizo i kindziuka; to po co wcześniej miałam wymieszać kiełbaski z ziemniakami????
odpowiedz
4194 dni temu
Sos zrobiłem z worcesterem i pomidorami z puszki i prawdę mówiąc pachnie ładnie ale smak jednak nie taki. Coś jest przekombinowane i czegoś mimo wszystko brak.
odpowiedz
4195 dni temu
Lubię przepisy Okrasy, ale tym razem przekombinował. Tak naprawdę można wymoczyć kurczaka w kupnym sosie barbecue i ugotować do tego ziemniaki i będzie to samo. Więcej zachodu niż co warte. Panie Okraso, zrób Pan ciekawy przepis, nieznany większości, który jest prosty, tani i smaczny, ale zaskakujący przeciętnego Polaka. Pozdrawiam
odpowiedz
4196 dni temu
danie wygląda świetnie! Ciekawe jak smakuje
odpowiedz
4197 dni temu
I znowu fajny pomysł na obiad,bardzo lubię dni amerykańskie w Lidlu więc z pewnością przygotuję kurczaka wg.tego przepisu .
odpowiedz
zobacz wszystkie