zobacz film Kurczak w prostym sosie barbecue

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  • Przygotuj garnek do gotowania na parze, moździerz, patelnię grillową i naczynie żaroodporne.

Sos barbecue

Do garnka wsypujemy 3-4 łyżki brązowego cukru, upalamy go na karmel. Do karmelu dodajemy 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 3/4 przygotowanej ilości ostrej papryczki, pokrojonej w kosteczkę, sos sojowy i niewielką ilość wody.

4 goździki miażdżymy w moździerzu i dodajemy do sosu w garnku, do tego dodajemy 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 małą łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy.

Gdy sos uzyska konsystencję syropu, zdejmujemy garnek z ognia. Do marynaty dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon i 100 ml łagodnego ketchupu. Mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na ogniu na 5-10 minut, gotujemy na wolnym ogniu (można dodawać wodę w celu redukcji sosu). Odstawiamy.

Uda kurczaka

Uda kurczaka doprawiamy białym pieprzem. Na patelni grillowej podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uda tylko od strony skóry (smażymy na złotobrązowy kolor, mięso powinno być jeszcze surowe).

Uda kurczaka zdejmujemy z patelni grillowej (pozostawiamy tłuszcz na patelni), nacinamy od strony surowego mięsa, przekładamy do naczynia i polewamy dokładnie sosem barbecue.

Mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez mniej więcej 45 minut (po upływie 20-25 minut wyjmujemy uda z piekarnika i dokładamy do nich grillowane ziemniaczki).

Ziemniaki

Umyte i pokrojone młode ziemniaki gotujemy na parze przez mniej więcej 30 minut. Uparowane ziemniaki odstawiamy do ostygnięcia, następnie marynujemy je w tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy uda, doprawiamy pozostałą częścią przygotowanej porcji ostrej papryczki (pokrojonej w kosteczkę) i odrobiną gałki muszkatołowej.

Następnie ziemniaki grillujemy na patelni grillowej (tylko od strony przekrojenia ziemniaka). Do przypieczonych ziemniaków na patelni dodajemy kawałki chorizo i kindziuka. Mieszamy.

Po mniej więcej 20-25 minutach wyjmujemy kurczaka z piekarnika. Do ud kurczaka dodajemy grillowane ziemniaki z chorizo i kindziukiem, a następnie wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po 20 minutach wyciągamy danie z piekarnika i układamy na talerzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Edyta Edyta
    105 dni temu
    Ale to było dobre :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    223 dni temu
    Bardzo fajnie wyszło, jeśli ktos by się wahał, polecam z czystym sumieniem :D

    odpowiedz

  • ko2ak ko2ak
    1410 dni temu
    Wspaniały przepis, przetestowany i godny polecenia z czystym sumieniem :)

    odpowiedz

  • Pin Pin
    1486 dni temu
    Ukłony przed tym daniem. Gotuję sporo, ale nigdy nie wyszło mi coś tak rewelacyjnego. Przepis znakomity do tego stopnia, że myślałem o tym kurczaku cały następny dzień i nie ważę 180kg a 68 :)

    odpowiedz

  • Kamcia199 Kamcia199
    1591 dni temu
    a mi natomiast wyszedł idealnie:) pychaaaaa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1607 dni temu
    Danie niestety bardzo czasochlonne,ziemniaki na parze ,potem grillowane potem pieczone ..istna paranoja.Sporo pptem naczyn do mycia.Kurczak slodki co mi nie pasowalo...nic rewelacyjnego.Pieklam kurczaka 40 min ale bylo to zdecydowanie za krotko.Kurczak nie byl rozplywajacy sie w ustach

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1664 dni temu
    Coś pysznego!!!!!!!! Polecam. Mąż do tej pory nie przepadał za kurczakiem. Tym daniem jest zachwycony! ... ja również

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1675 dni temu
    obrzydliwe nie polecam Magda Gessler

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1690 dni temu
    Kurczak wyszedł pyszny i sosik również a ziemniaczki ugotowałam i podpiekłam,danie super :)

    odpowiedz

  • xenia xenia
    1690 dni temu
    Sos barbecue jest super, szukałam tego smaku bardzo długo. Raz w życiu udało mi się być w Stanach i właśnie tam tak smakował ten sos, choć nie dodałam musztardy i goździków. Chyba trochę przesada z tymi ziemniakami, gotować na parze, grillować i później jeszcze piec?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1691 dni temu
    Renata, słuszna uwaga, dziękujemy za czujność! Skorygowaliśmy już ten błąd w przepisie. Jak można zobaczyć na filmie, Karol dodaje kawałki chorizo i kindziuka już po przypieczeniu ziemniaków na patelni.

    odpowiedz

  • Renata Renata
    1691 dni temu
    Nie rozumiem jednej rzeczy: najpierw mieszam chorizo i kindziuka z ziemniakami, następnie grilluję ziemniaki i dokładam do tego chorizo i kindziuka; to po co wcześniej miałam wymieszać kiełbaski z ziemniakami????

    odpowiedz

  • andrzey andrzey
    1692 dni temu
    Sos zrobiłem z worcesterem i pomidorami z puszki i prawdę mówiąc pachnie ładnie ale smak jednak nie taki. Coś jest przekombinowane i czegoś mimo wszystko brak.

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    1692 dni temu
    Lubię przepisy Okrasy, ale tym razem przekombinował. Tak naprawdę można wymoczyć kurczaka w kupnym sosie barbecue i ugotować do tego ziemniaki i będzie to samo. Więcej zachodu niż co warte. Panie Okraso, zrób Pan ciekawy przepis, nieznany większości, który jest prosty, tani i smaczny, ale zaskakujący przeciętnego Polaka. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1694 dni temu
    danie wygląda świetnie! Ciekawe jak smakuje

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1694 dni temu
    I znowu fajny pomysł na obiad,bardzo lubię dni amerykańskie w Lidlu więc z pewnością przygotuję kurczaka wg.tego przepisu .

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram