
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik nagrzać do 180°C
Przygotuj wcześniej
2 jajka ugotuj na twardo. Chleb namocz w mleku.
Przygotowanie
Pstrągi w środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w ćwiartki, zawinąć w folię razem z rybą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez mniej więcej 30 minut. Wyjmujemy rybę z folii, ostudzamy.
Pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy pieczarki razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Chleb moczymy w mleku. Ostudzoną rybę, cebulę, 2/3 usmażonych pieczarek, odciśnięty z mleka chleb oraz jaja na twardo mielimy w maszynce do mięsa. Masę mieszamy z surowymi jajkami, resztą pieczarek. Natkę pietruszki siekamy. Masę doprawiamy posiekaną pietruszką, tymiankiem, papryką, pieprzem, solą i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Foremkę (keksówkę) wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do foremki. Wyrównujemy dokładnie wierzch dłonią, zwilżoną wodą. Pieczemy około 30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Guacamole
- Spaghetti carbonara
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Krokiety z mięsem
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Ryba po japońsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledź w oleju
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Jajka na miękko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (10)
572 dni temu
najpierw jest żeby ugotować jaja na twardo a potem żeby dodać surowe ....
Odpowiedz
307 dni temu
W przepisie są potrzebne 4 jajka. Dwa należy ugotować, a dwa surowe dodać do zmielonej masy aby ją połączyć.
694 dni temu
Czy można zamrozić?
Odpowiedz
693 dni temu
Ja-nina, jak najbardziej-pasztet świetnie nadaje się do mrożenia, a po rozmrożeniu nie traci swoich właściwości. Należy tylko pamiętać, by całkowicie wystudzić go po upieczeniu.
2131 dni temu
Co z czosnkiem?
Odpowiedz
2130 dni temu
Przciskamy przez praskę i dodajemy do pieczarek :)
3544 dni temu
fajny przepis
Odpowiedz
4002 dni temu
Kasiu, możesz pasztet zamrozić, jednak nie zalecamy przechowywać go w zamrażalniku dłużej niż miesiąc. Produkty gotowe przechowuje się mrożone znacznie krócej niż surowe składniki.
Odpowiedz
4003 dni temu
Czy możecie podawać w waszych przepisach ile czasu można przechowywać dany produkt, jakie mogą być sposoby konserwacji, itp. Np czy ten pasztet można zamrozić, a jeśli tak to czy termin przechowywania jest jak dla ryb (3mce), czy może dłuższy? Ile można przechowywać świeży produkt? Dziękuję
Odpowiedz
4222 dni temu
Pstrąga zastąpiłam dorszem, użyłam także chleba żytniego gruboziarnistego. Pasztet wyśmienity :) Także dla osób dbających o linię. Polecam
Odpowiedz