Suflet czekoladowy

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

4-5 małych miseczek (ramekinów) do pieczenia

Przygotowanie

Jajka – żółtka i białka – ubijamy bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypujemy powoli mąkę, delikatnie mieszamy trzepaczką, po czym dodajemy rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Małe foremki smarujemy rozpuszczonym masłem i wypełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i piec 7 minut, aż suflety urosną i delikatnie się zarumienią. Upieczone suflety delikatnie wyjmujemy z piekarnika.

Jak podawać

Podajemy na ciepło z ulubionymi owocami lub posypane tartą czekoladą albo cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (72)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Lorenzo Lorenzo
    609 dni temu
    To jest bardziej przepis na fondat (lava cake) gdzie środek jest płynny. Jest pyszny, ale według mnie jest w przepisie za dużo cukru. Deser wychodzi zdecydowanie za słodki, szczególnie jak używa się słodkiej czekolady deserowej. Natomiast przepis n1. Wychodzi petarda jak z knajpy.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    496 dni temu
    ZOSTAWIAM DŁUZEJ W PIEKARNIKU DO 10 MIN, I OSOBNO UBIJAM białka za gordonem ramseyem.
  • Gość Gość
    1823 dni temu
    pychotka

    Odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    1956 dni temu
    Czy można naszykować masę wcześniej np przed przyjazdem gości i wstawić do piekarnika w dogodnym momencie by podać ciepłe i świeże gościom?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1956 dni temu
    Aleksandro, masa na suflet jest bardzo delikatna i puszysta. Odstawiona na jakiś czas do czasu przybycia gości może stracić swoje właściwości. Zdecydowanie rekomendujemy pieczenie sufletów od razu po przygotowaniu masy.
  • Aleksandra Aleksandra
    1956 dni temu
    Dziękuje za odpowiedz. A jaką średnice foremki najlepiej wybrać? Myśle nad 8 cm lub 10 cm (wysokość 3,5cm) ?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1956 dni temu
    Foremka o średnicy 8 cm będzie idealna. Jeśli chodzi o wysokość, do sufletów warto użyć nieco wyższych kokilek (4,5-5 cm).
  • Aleksandra Aleksandra
    1956 dni temu
    ale w takich niższych też wyjdą? :D
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1956 dni temu
    Tak, ważne by wypełnić je (tak jak wspomina Paweł) do 3/4 objętości :)

  • 2132 dni temu
    To mój pierwszy suflet w życiu i chyba się udał. Ciasto nie opadło, z zewnątrz było przyrumienione, w środku płynne. Cała rodzina zajadała się ze smakiem. Polecam!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2131 dni temu
    Gratulujemy! :)
  • KUCHARZAMATOR KUCHARZAMATOR
    2378 dni temu
    Robię suflet po raz kolejny. WTym razem moje pytanie brzmi: Czy można użyć mąki ryżowej? Tym razem ma być bezglutenowe...

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2376 dni temu
    Możesz spróbować z mąką ryżową! Koniecznie daj znać, jak wyszło!
  • Oburzony Pan Suflet Oburzony Pan Suflet
    2161 dni temu
    A może bezczekoladowe?
  • Paula Paula
    2389 dni temu
    Czy mozna zrobic od razu z podwojnej porcji ?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2389 dni temu
    Można!
  • KucharzAMATOR KucharzAMATOR
    2455 dni temu
    PRZEPRASZAM, POWINIENEM BYŁ NAPISAĆ *WŁAŚCIWIE*

    Odpowiedz

  • KucharzAMATOR KucharzAMATOR
    2455 dni temu
    ile właśćiwie powinny ubijać się te jajka?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2453 dni temu
    Tak długo, dopóki masa będzie puszysta i napowietrzona :) Trudno tutaj określić dokładany czas, bo wszystko zależy od miksera, jakiego używasz, prędkości. Paweł w filmie pokazuje, jaką konsystencję powinny mieć jajka :)
  • Julia Michałek Julia Michałek
    2471 dni temu
    Klasyka sama w sobie, uwielbiam!

    Odpowiedz

  • KUCHARZAMATOR KUCHARZAMATOR
    2455 dni temu
    TO COOL
  • Mia Mia
    2855 dni temu
    Robilam raz, wyszlo wspaniale! Teraz potrzbuje zrobic wieksza ilosc naraz i moje pytanie jest takie: lepiej ubic i mieszac mase w malych ilosciach czy np po3jna wielokrotnosc skladnikow sprawi ze jajka sie nie ubija jak trzeba? Niech sie ktos wypowie.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2855 dni temu
    Mia, możesz przygotować masę z większej ilości składników - jednak pamiętaj, że wtedy proces miksowania może się znacząco wydłużyć :)
  • Karolina Karolina
    2853 dni temu
    Możesz zrobić nawet po3jną porcje na raz suflet i tak wyjdą wspaniale.
  • Gość Gość
    2897 dni temu
    Zrobiłam to i wyszło super :D

    Odpowiedz

  • Pan Suflet Pan Suflet
    2161 dni temu
    Zawsze smakuję super :)
  • Gość Gość
    2905 dni temu
    Roztopionym, nie rozpuszczonym. A ciastko spoko ;)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3133 dni temu
    Kuchnio Lidla, kocham was ale to przepis na lava cupcake :< Co prawda wyszly bardzo smaczne i super czekoladowe ale to male oszustwo nazywając to przepisem na suflet :< Suflet ma konsystencje cos pomiedzy ciastem a musem, bez plynnego srodka i wyrasta z foremki bo bialka ubija się oddzielnie

    Odpowiedz

  • fotoimona fotoimona
    3416 dni temu
    Wyszedł fantastycznie ! Polecam. Przepis jest bardzo prosty i może zaskoczyć naszych gości :)

    Odpowiedz

  • Łukasz Kucharski Łukasz Kucharski
    3425 dni temu
    Super. Proste i pyszne. Następnym razem dodam odrobinę więcej cukru. Super smakowało razem z sorbetem truskawkowym.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3424 dni temu
    Bardzo dobry pomysł! :)
  • Klaudia 😉 Klaudia 😉
    3567 dni temu
    Dziękuję za wspaniały przepis 😘 Wyszło chrupkie na wierzchu i płynne w środku 😄 Pyszne! 😍

    Odpowiedz

  • Klaudia 😉 Klaudia 😉
    3568 dni temu
    Zrobię rodzicom 💙 Pewnie się ucieszą 😀 Pozdrawiam 😘

    Odpowiedz

  • raar raar
    3568 dni temu
    Czy takiego rodzaju ciasto można piec w innych formach (czy tylko i wyłącznie w takich ramekinach?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3566 dni temu
    raar, suflety pieczemy tylko w takich kokilkach!
  • Gość12345 Gość12345
    3758 dni temu
    Suflet wyszedł super. Wszystkim smakowało. Następnym razem skrócę czas do 8 minut (piekłam 9) żeby był troszkę wilgotniejszy. Niestety też trochę za mało ciasta wyszło, wiec suflet nie miał jak wyskoczyć pond kokilkę. Ale mimo wszystko jestem zadowolona, polecam ;))

    Odpowiedz

  • AniaL. AniaL.
    3794 dni temu
    To prawda, z podanej ilości wychodzą 4 nieduże suflety, lecz wyśmienite. Jestem łakomczuchem wszelkich słodkości i muszę powiedzieć że ten smakołyk zostanie w mych przepisach, do których będę już zawsze nie tylko zaglądać ale i wypróbowywać. Delikatny, na zewnątrz kruchy, wypieczony a w środku lejąca gorąca czekolada. Mniam!!!

    Odpowiedz

  • malinka malinka
    3819 dni temu
    Pyszota Proste i smaczne i choć ta ilość wydaje się mala na 4 osoby to jest w sam raz bo deser jest naprawdę słodki 😋

    Odpowiedz

  • kabGość kabGość
    3825 dni temu
    pyszne, pachnące z płynną masą w środku, a co najważniejsze - prościutkie w wykonaniu:)

    Odpowiedz

  • tuterox123 tuterox123
    3833 dni temu
    bardzo pyszne z czekolady mlecznej bardzo proste a nie to co w telewizji nie potrafią!

    Odpowiedz

  • Maja Ostrowska Maja Ostrowska
    3852 dni temu
    Pyszne a ta czekolada odlot

    Odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    3875 dni temu
    jak w muffinkach

    Odpowiedz

  • Ania Ania
    3890 dni temu
    Czy w sufletach z tego przepisu środek wychodzi płynny czy tylko taki wilgotnawy jak w muffinkach ?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3893 dni temu
    jest to prosty przepis, ale mało wychodzi... to jedyna wada:)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3901 dni temu
    Wojtku nazwa "suflet" jest tutaj nazwą umowną. Rzeczywiście nie jest to klasyczny suflet w tego słowa znaczeniu, lecz deser dość do sufletu podobny. Jego konsystencja jest bardziej stabilna i praktycznie nie ma możliwości by się nie udał. Polecamy spróbować!

    Odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    3901 dni temu
    nie jest to także nic na kształt lava cake czyli fondantu.

    Odpowiedz

  • Wojtek Wojtek
    3901 dni temu
    A skąd taki przepis? To bardziej wygląda na twór biszkoptowopodobny niż na suflet. Po pierwsze nie ubija się razem żółtek i białek a po drugie w suflecie nie ma mąki!

    Odpowiedz

  • Ola Ola
    3954 dni temu
    Przepis na stałe zawitał w naszym domu. Jest szybki i prosty do wykonania, a składniki sa zawsze zmagazynowane. Naprawdę polecam.

    Odpowiedz

  • kasienka79 kasienka79
    3957 dni temu
    A czy ktos mogłby mi powiedziec gdzie można tanio kupić takie kokilki?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3993 dni temu
    michallll, bardzo cieszymy się, że przepis trafił w Twój gust!

    Odpowiedz

  • michallll michallll
    3994 dni temu
    Witam Dziś pierwszy raz przepis trafił na blat kuchenny i mu mojemu zadowoleniu wyszło pysznie i chyba w punkt: ) środek taki jak być powinien i nie opadlo.: ) dodatkowo polecam dodać poza malinami gałkę lodów smietankowych z pieprzem: ) smakowalo

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4148 dni temu
    Przepyszne... Na stałe zagości w moim domu :D

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4155 dni temu
    ehhh faktycznie uzależnia. Jest przepyszny :D

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4156 dni temu
    Ile centymetrów ma miseczka w środku?

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4217 dni temu
    Edith, dasz się skusić innym słodkościom? :)

    Odpowiedz

  • Edith Edith
    4217 dni temu
    Zrobiłam wczoraj - powinno się dawać ostrzeżenie, że taki cudowny deser wzmaga uzależnienie u czekoladoholików :) PYSZNY

    Odpowiedz

  • Rafik Rafik
    4252 dni temu
    Super suflet. Moja kobitka go kocha... Tylko szkoda ze zawsze ja go muszę robić

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4323 dni temu
    Kasiu, podziel się z nami efektem. Miłego kucharzenia we dwoje! :)

    Odpowiedz

  • Lucyfer Lucyfer
    4323 dni temu
    Mmmm... świetny przepis. Suflet będę robić w weekend z moim chłopakiem, oby wyszedł idealny :)

    Odpowiedz

  • Mariposa Mariposa
    4354 dni temu
    Kolejny geeeeeeenialny deser!!!!! Polecam wszystkim miłośnikom wybornych smaków. Można odpłynąć jedząc. Polecam podanie z gałką lodów waniliowych i gęstym musem malinowym lub z innych owoców, świetnie neutralizuje słodycz i niebiańsko wzbogaca całość deseru. POLECAM

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4363 dni temu
    Łatwe do zrobienia :) Nie przepadam za czekoladą, ale to było całkiem niezłe.

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4451 dni temu
    Gość, są to standardowe, średniej wielkości remekiny (kokilki).

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4452 dni temu
    jakiego rozmiaru foremek używa pan Paweł do zrobienia sufletu ?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4469 dni temu
    Ile powinnam piec ten suflet tak aby środek był płynny. Foremki mam o średnicy 11 cm wiec są one o wiele większe niż te na filmie

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4503 dni temu
    Czy można do tego przepisu użyć silikonowych foremek na muffiny?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4520 dni temu
    Przepis na ten suflet - rewelacyjny, dziękuję Paweł! mój chłopak upiekł te czekoladowe cudeńka, bardzo mi smakowały - polecam wszystkim. O.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4522 dni temu
    Suflet wyszedł przepyszny, a przepis taki prosty ! Super, na pewno będzie to stałym punktem deserowym :)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4527 dni temu
    Paffcio, suflet to danie z utartych żółtek i ubitych białek, dokładnie tak, jak pokazał Paweł, cukierniczy mistrz. Pozdrawiamy.

    Odpowiedz

  • Olucha Olucha
    4529 dni temu
    Fajny ten przepis robiłam kiedyś suflet na samych białkach i mi nie wyszedł a ten jest bardzo prosty w wykonaniu i wychodzi może to zasługa dobrych składników i sposobu wykonania bardzo smaczny ja podałam do niego lody waniliowe

    Odpowiedz

  • Paffcio Paffcio
    4531 dni temu
    Mam takie pytanie w suflecie to chyba sa same białka a tu jest pokazany zwykły fondant czekoaldowy :O

    Odpowiedz

  • Marta Marta
    4531 dni temu
    Pyszne....i to z moją ulubioną czekoladą z Lidla,koniecznie muszę je upiec:)

    Odpowiedz

  • rysiko rysiko
    4531 dni temu
    rewelacja!

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl