Babka budyniowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • mikser
  • miskę
  • formę do babki 22 cm
  • garnek z pokrywką
  • rózgę do mieszania
  • papier do pieczenia 
  • sitko z drobnymi oczkami

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyciągnij masło z lodówki, żeby delikatnie zmiękło.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: UBIJAMY JAJKA

Do misy miksera dodaj masło oraz cukier, a potem ubij je na jasną i puszystą masę.

KROK 2: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

KROK 3: GOTUJEMY BUDYŃ

W osobnym garnku gotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

KROK 4: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI

Do misy miksera powoli dodawaj suche składniki, cały czas mieszając. Rób to powoli, aby dobrze napowietrzyć masę. Gdy składniki się połączą, dodaj także mleko i ponownie wymieszaj.

KROK 5: DODAJEMY BUDYŃ DO MASY

Do gotowej masy dodaj budyń, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ

Formę starannie wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 7: PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Ciasto przełóż do formy na babkę.

KROK 8: PIECZEMY BABKĘ

Wsadź babkę do piekarnika i piecz przez ok. 60-70 minut, do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.

KROK 9: STUDZIMY I DEKORUJEMY BABKĘ

Wyciągnij babkę z piekarnika i wystudź, a potem obsyp solidnie cukrem pudrem z wierzchu. Użyj do tego sitka, aby uniknąć zbrylonych kawałków cukru na babce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Babka budyniowa — nietypowy przepis

Babka budyniowa, znana również jako babka z budyniem, to niezwykle pyszny wypiek sięgający korzeniami jeszcze czasów PRL. Babka na budyniach szybko wkradła się do odświętnego jadłospisu Polaków, pozostając jednym z najchętniej przygotowywanych deserów na szybko. Jej popularność zawdzięczamy prostej recepturze oraz jeszcze prostszemu przygotowywaniu. Dziś prosta babka budyniowa to element obowiązkowy świątecznej uczty wielkanocnej w wielu domach.

Co czyni babkę z budyniem tak wyjątkową? Rzecz jasna dodatek budyniu, który wpływa korzystnie na konsystencję i strukturę samego ciasta. Babka budyniowa jest wilgotna i puszysta. Dodatek budyniu wpływa także na smak – babka jest dzięki temu bardziej kremowa.

Jaki budyń można dodać do babki? Do babki możesz użyć dosłownie każdego rodzaju budyniu, jednakże babka z budyniem waniliowym lub śmietankowym jest najbardziej popularna i najchętniej przygotowywana. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, spróbuj wymienić budyń waniliowy na wersję czekoladową lub karmelową,  aby nadać babce jeszcze bardziej złożonego charakteru.

Szybka babka budyniowa — jak ją zrobić? Kilka wskazówek.

Przygotowanie szybkiej babki budyniowej nie musi oznaczać rezygnacji z jej doskonałego smaku czy konsystencji. Babcie od lat posługują się kilkoma sprawdzonymi trikami, aby skrócić czas przygotowania tego pysznego wypieku. Jednym z nich jest zastosowanie ciepłego mleka do masy, co przyspiesza cały proces łączenia ze sobą składników i dodaje dodatkowej wilgotności ciastu.

W tradycyjnych przepisach na babkę często używa się masła, które należy dokładnie ucierać z cukrem. Aby przyspieszyć ten proces, zastąp masło olejem roślinnym, którego nie trzeba ucierać ze składnikami. Babka na oleju z budyniem będzie lżejsza i jeszcze bardziej wilgotna. Kolejnym trikiem, który warto przejąć od babć, jest dodanie do babki budyniowej na oleju odrobiny jogurtu lub śmietany zamiast mleka, czyniąc ciasto nieco gęstszym i bardziej kremowym. Dodatkowo do szybkiej babki na oleju z budyniem można dodać odrobinę octu, aby wzmocnić jej smak.

Profesjonalni cukiernicy również mają swoje asy w rękawie, gdy chodzi o przygotowywanie szybkiej babki budyniowej. Jednym z ich trików jest zastosowanie do ciasta gęstego jogurtu greckiego, który nadaje dodatkowej konsystencji i intensywnego smaku. Cukiernicy polecają również dodanie do ciasta rozpuszczonego masła klarowanego, co sprawia, że babka staje się niezwykle wilgotna i delikatna w każdym kęsie. Czasem cukiernicy przygotowują babkę budyniową na oleju lub proporcjach pół na pół — połowę stanowi masło i połowę olej.

Warto wspomnieć też o tym, że szybka babka budyniowa czy piaskowa zrobiona na oleju jest mniej kapryśna podczas pieczenia i mniej się przypala, dlatego doskonale sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, gdy goście są tuż tuż. Nie trzeba zbytnio jej pilnować i można w czasie jej wypiekania przygotować inne pyszności.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!