Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
- blachę
- papier do pieczenia
- palnik cukierniczy
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY
Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 80-100°C i włączamy funkcję termoobiegu.
KROK 2: UBIJAMY BEZĘ
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.
KROK 3: FORMUJEMY BLATY BEZOWE
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.
KROK 4: PIECZEMY BLATY BEZOWE
Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.
KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ
Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!
Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
- Ciastka z jabłkami
- Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Babeczki z jeżynami
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Kawa z imbirem
- Wegetariańskie enchiladas
- Indyk caprese
- Banoffee w słoiku
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Bezmięsne udka serowe
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- Sałatka warzywne ciastko
- Szyszki w kształcie dyni z ekspandowanych ziaren
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Ravioli z dynią
- Ravioli z mięsem
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
597 dni temu
Co to jest palnik cukierniczy
odpowiedz
596 dni temu
To mały palnik ręczny na gaz, który przypomina zapalniczkę. Można nim zarumienić brzegi bezy bez pieczenia.