Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • palnik cukierniczy

Przygotuj wcześniej:

Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY

Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 80-100°C i włączamy funkcję termoobiegu.

KROK 2: UBIJAMY BEZĘ

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.

KROK 3: FORMUJEMY BLATY BEZOWE

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.

KROK 4: PIECZEMY BLATY BEZOWE

Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.

KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ

Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    617 dni temu
    Co to jest palnik cukierniczy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    616 dni temu
    To mały palnik ręczny na gaz, który przypomina zapalniczkę. Można nim zarumienić brzegi bezy bez pieczenia.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!