Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • blachę
  • papier do pieczenia
  • palnik cukierniczy

Przygotuj wcześniej:

Śmietanę przechowuj w lodówce, aby w momencie ubijania była dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY

Migdały przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy przez ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia i dość grubo siekamy.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 80-100°C i włączamy funkcję termoobiegu.

KROK 2: UBIJAMY BEZĘ

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż beza będzie gładka i lśniąca. Do gotowej masy dodajemy posiekane migdały i dokładnie mieszamy.

KROK 3: FORMUJEMY BLATY BEZOWE

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy ok. 26 cm. Bezę rozprowadzamy we wnętrzach okręgów.

KROK 4: PIECZEMY BLATY BEZOWE

Blaty bezowe rumienimy przy pomocy palnika cukierniczego. Umieszczamy je w piekarniku i suszymy w temperaturze 80-100°C przez ok. 40 minut. Gotowe blaty odkładamy, aby wystygły.

KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ

Śmietanę ubijamy i nakładamy na jeden z blatów bezowych. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy na bitej śmietanie. Drugi blat bezowy łamiemy na średniej wielkości kawałki i układamy na gotowym wierzchu. Całość ozdabiamy listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    379 dni temu
    Co to jest palnik cukierniczy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    379 dni temu
    To mały palnik ręczny na gaz, który przypomina zapalniczkę. Można nim zarumienić brzegi bezy bez pieczenia.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!