
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI
Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko dobrze przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Kotlet pożarski – przepis
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Camembert z grilla
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
178 dni temu
Czy ktoś czyta te przepisy przed opublikowaniem? Ani słowa o ilości migdałów, cukier dwa razy... Mam rozumieć że jedna wartość to cukier, a drugie to migdały?
odpowiedz
176 dni temu
Na listę składników, w wyniku pewnych technicznych kłopotów, wkradł się błąd. Bardzo dziękujemy za jego wyłapanie, teraz wszystko jest na swoim miejscu :)