Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI
Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.
KROK 5: PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko dobrze przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe ciasto śliwkowe
Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!
Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Imbirowy dżem z winogron
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Rolada cytrynowa
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Małe serniczki kawowe
- Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
- Tarta z kiszoną kapustą
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Risotto z grzybami leśnymi i parmezanem
- Marynata grillowa do mięsa drobiowego
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Ciasto cytrynowe
- Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
- Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
- KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
- Ogórki w stylu kozackim
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Sos słodko-kwaśny
- Wegański awokado burger
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
- Bezglutenowy keks świąteczny
- Lodowe babeczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)