Bezglutenowe ciasto z daktylami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK

Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.

KROK 4: ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI

Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.

KROK 5: PIECZEMY CIASTO

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut  lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko dobrze przykryć je kawałkiem papieru do pieczenia lub folią aluminiową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!