
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
KROK 3: UKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozprowadzamy połowę mielonych orzechów włoskich. Na warstwę orzechów wylewamy ciasto, na którym układamy gruszki pokrojone w ósemki.
Całość posypujemy drugą połową mielonych orzechów włoskich.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze (0)