Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny
- tortownicę o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
KROK 3: UKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
Tortownicę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozprowadzamy połowę mielonych orzechów włoskich. Na warstwę orzechów wylewamy ciasto, na którym układamy gruszki pokrojone w ósemki.
Całość posypujemy drugą połową mielonych orzechów włoskich.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!
Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!
Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Omlet z cukinią i bobem
- Wegańska kapusta faszerowana
- Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Ciasto tulipan
- Ciasto jogurtowe – przepis
- KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
- EKSPRESOWA KONFITURA Z BORÓWEK
- Świąteczne bałwanki
- Lody truskawkowo-bazyliowe
- Zielona pasta jajeczna
- Sos aioli
- Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką
- NALEWKA WIŚNIOWA
- Nalewka z rokitnika z pigwą
- Marynata grillowa do ryby
- Kalarepa faszerowana grochem
- Korzenno-dyniowe ciasto pumpkin spice
- Marynata grillowa do wieprzowiny
- Stek z combra jelenia z sokiem cytrynowym
- Grillowany stek z jelenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)