Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny
  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ

Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.

KROK 3: UKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.

Tortownicę smarujemy tłuszczem. Na dnie rozprowadzamy połowę mielonych orzechów włoskich. Na warstwę orzechów wylewamy ciasto, na którym układamy gruszki pokrojone w ósemki.

Całość posypujemy drugą połową mielonych orzechów włoskich.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!