Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik kuchenny
KROK 1: Sparzamy pomidory
Pomidory myjemy, skórkę delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułki, pomidory kroimy w grubą kostkę.
KROK 2: Kroimy warzywa
Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Obraną cebulę kroimy w krążki, a czosnek w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki.
KROK 3: Smażymy plastry bakłażana
Plasterki bakłażana smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor. Obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
KROK 4: Podsmażamy resztę warzyw
Cebulę i seler podsmażamy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 15 minut, aż do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez ostatnie 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając. Oliwki grubo siekamy, dodajemy wraz z kaparami i smażymy razem przez 1 minutę.
KROK 5: Schładzamy caponatę
Caponatę doprawiamy do smaku i układamy wraz z bakłażem w płaskim naczyniu. Schładzamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Bazylię myjemy, listki obrywamy i siekamy. Posypujemy nimi caponatę przed podaniem. Serwujemy ze świeżą bagietką.
Zobacz podobne
przepisy
Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
Pyszna ryba podana na fasolce szparagowej otoczonej delikatną śmietanką z kawałkami chrupiących orzechów laskowych.
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierniki
- Kapusta z grochem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)