
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik kuchenny
KROK 1: Sparzamy pomidory
Pomidory myjemy, skórkę delikatnie nacinamy na krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na chwilę. Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułki, pomidory kroimy w grubą kostkę.
KROK 2: Kroimy warzywa
Bakłażana myjemy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Obraną cebulę kroimy w krążki, a czosnek w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki.
KROK 3: Smażymy plastry bakłażana
Plasterki bakłażana smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z obu stron na złoty kolor. Obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
KROK 4: Podsmażamy resztę warzyw
Cebulę i seler podsmażamy na pozostałej rozgrzanej oliwie przez 15 minut, aż do miękkości. Dodajemy czosnek i smażymy razem przez ostatnie 2 minuty. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając. Oliwki grubo siekamy, dodajemy wraz z kaparami i smażymy razem przez 1 minutę.
KROK 5: Schładzamy caponatę
Caponatę doprawiamy do smaku i układamy wraz z bakłażem w płaskim naczyniu. Schładzamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Bazylię myjemy, listki obrywamy i siekamy. Posypujemy nimi caponatę przed podaniem. Serwujemy ze świeżą bagietką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciasto marchewkowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Przekąski sylwestrowe
- Burek ze szpinakiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)