Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota MCS kuchennego wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i zimną wodę. Wyrabiamy przez 1 minutę – wybieramy tryb ugniatania – miękkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i całość ręcznie zagniatamy do połączenia składników. Tak przygotowane dwie kulki ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
KROK 2: FORMUJEMY CIASTKA
Każdą kulkę dzielimy na 8 części i każdą rolujemy w cienki wałeczek. Delikatnie splatamy ze sobą jasny i kakaowy wałeczek i zaginamy koniec, aby ciastko przypominało laskę cukrową.
KROK 3: PIECZEMY
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu – na około 15 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
348 dni temu
Przepis jest dobry, i nie trzeba aż tak długo chłodzić ciasta połowa czasu wystarczy
odpowiedz
359 dni temu
Czy można zastąpić kakao barwnikiem w żelu?
odpowiedz
358 dni temu
Oczywiście :)