Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobota MC Smart
- papier do pieczenia
- folię spożywczą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Do misy robota MCS kuchennego wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i zimną wodę. Wyrabiamy przez 1 minutę – wybieramy tryb ugniatania – miękkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i całość ręcznie zagniatamy do połączenia składników. Tak przygotowane dwie kulki ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
KROK 2: FORMUJEMY CIASTKA
Każdą kulkę dzielimy na 8 części i każdą rolujemy w cienki wałeczek. Delikatnie splatamy ze sobą jasny i kakaowy wałeczek i zaginamy koniec, aby ciastko przypominało laskę cukrową.
KROK 3: PIECZEMY
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu – na około 15 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Guacamole
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Jajka na miękko
- Sałatka gyros
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
674 dni temu
Przepis jest dobry, i nie trzeba aż tak długo chłodzić ciasta połowa czasu wystarczy
Odpowiedz
686 dni temu
Czy można zastąpić kakao barwnikiem w żelu?
Odpowiedz
685 dni temu
Oczywiście :)