CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
  • papier do pieczenia
  • folię spożywczą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Do misy robota MCS kuchennego wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i zimną wodę. Wyrabiamy przez 1 minutę – wybieramy tryb ugniatania – miękkie ciasto.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i całość ręcznie zagniatamy do połączenia składników. Tak przygotowane dwie kulki ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

KROK 2: FORMUJEMY CIASTKA

Każdą kulkę dzielimy na 8 części i każdą rolujemy w cienki wałeczek. Delikatnie splatamy ze sobą jasny i kakaowy wałeczek i zaginamy koniec, aby ciastko przypominało laskę cukrową.

KROK 3: PIECZEMY

Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu – na około 15 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • jane jane
    119 dni temu
    Przepis jest dobry, i nie trzeba aż tak długo chłodzić ciasta połowa czasu wystarczy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    131 dni temu
    Czy można zastąpić kakao barwnikiem w żelu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    130 dni temu
    Oczywiście :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!