
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 28 x 18 cm
- małą tarkę
- robot kuchenny
- worek cukierniczy
KROK 1: Układamy herbatniki
Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.
KROK 2: Wykładamy masę krówkową
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
KROK 3: Przygotowujemy budyń
W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.
KROK 4: Ucieramy masło i robimy krem budyniowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.
KROK 5: Wykładamy krem budyniowy
Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
KROK 6: Przygotowujemy warstwę śmietanową
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
KROK 7: Wykładamy warstwę śmietanową
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.
Gdy masa śmietanowa będzie stabilna, dekorujemy ciasto startą czekoladą i pozostałą masą krówkową.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Deser wegański à la snickers
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!

Komentarze (3)
675 dni temu
Zacznijcie robić te przepisy w normalnych blaszkach które posiadają 98% gospodarstw domowych 32x23/25 bo przeliczanie składników jest męczące i odrzucające.
odpowiedz
980 dni temu
Czy ciasto dobrze się kroi?
odpowiedz
979 dni temu
Marto, herbatniki użyte do przygotowania spodu i warstw ciasta miękną od kremu budyniowego, a sam krem dobrze tężeje, więc nie powinno być żadnych problemów z pokrojeniem ciasta :)
zobacz wszystkie