Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 28 x 18 cm
- małą tarkę
- robot kuchenny
- worek cukierniczy
KROK 1: Układamy herbatniki
Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.
KROK 2: Wykładamy masę krówkową
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
KROK 3: Przygotowujemy budyń
W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.
KROK 4: Ucieramy masło i robimy krem budyniowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.
KROK 5: Wykładamy krem budyniowy
Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
KROK 6: Przygotowujemy warstwę śmietanową
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
KROK 7: Wykładamy warstwę śmietanową
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.
Gdy masa śmietanowa będzie stabilna, dekorujemy ciasto startą czekoladą i pozostałą masą krówkową.
Zobacz podobne
przepisy
Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!
Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!
Deser wegański à la snickers
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.
Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!
Ciasto à la 3 BIT dla miłośników słodyczy w domowej odsłonie – nasza propozycja na popołudniowy deser
Znane słodycze to smakowita pokusa, ale też fantastyczne źródło inspiracji, zwłaszcza dla osób kochających domowe desery. Ciasto à la 3 BIT to idealny przykład udanego przełożenia smaku popularnego batonika na samodzielnie wykonany przysmak. Pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje!
Przepis na à la 3 BIT zaskoczy Cię prostotą, a przy tym nie wymaga pieczenia. Z pewnością docenią to osoby, które nie mają piekarnika. Przepis na ciasto à la 3 BIT doskonale sprawdza się również latem, gdy nie masz ochoty na rozgrzewanie piekarnika. Wystarczy, że wstawisz je do lodówki na wskazany przez nas czas i gotowe!
Co więcej, ciasto à la trzy BIT to znakomity deser na wiele okazji. Możesz przygotować go na przyjęcie urodzinowe dla dziecka czy też osoby dorosłej, potraktować po prostu jako słodki smakołyk czy wręcz przeciwnie – serwować je na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.
Od dłuższego czasu dużą popularnością cieszy się ciasto à la Snickers na herbatnikach z masą krówkową – jeśli w Twoim domu gościło już nie raz, tym razem koniecznie wypróbuj nasz przepis à la 3 BIT. To dość podobne ciasta, dlatego nie mamy wątpliwości, że mała odmiana spotka się z uznaniem.
Nasze ciasto à la 3 BIT kusi przepysznymi, pieczołowicie ułożonymi warstwami składającymi się z herbatników, masy krówkowej, kremu budyniowego oraz warstwy śmietanowej. To coś, co lubisz? Sprawdź, o czym pamiętać, przygotowując ciasto à la 3 BIT według pomysłu Pawła Małeckiego! Przekonaj się też, jakim ewentualnym modyfikacjom poddaje się ten prosty przepis na ciasto à la 3 BIT.
Jak zrobić ciasto à la 3 BIT? O czym pamiętać?
Jeśli będziesz postępować według instrukcji z przepisu na ciasto à la 3 BIT, wszystko powinno pójść zgodnie z planem. Co jednak, gdy nie masz w domu jednego ze składników? Czy można go jakoś zastąpić? A jeśli tak, to jak? Oto kilka podpowiedzi:
- Przepis na ciasto à la 3 BIT zakłada wykorzystanie żelatyny, która odpowiada za konsystencję śmietanowej warstwy. Aczkolwiek nie jest to jedyny składnik o właściwościach żelujących, z którego możesz skorzystać. Niemal identyczne działanie posiada agar, czyli substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Agar pęcznieje w zimnej wodzie, lecz dobrze rozpuszcza się w temperaturze ok. 90-100 °C. To produkt wydajniejszy od żelatyny! Nie ma smaku ani zapachu, dlatego w żaden sposób nie zaburzy smaku ciasta à la trzy BIT. Pamiętaj, że 1 łyżeczka żelatyny odpowiada około 1 łyżeczce agaru. Na pół litra płynu potrzeba około 3 łyżeczek agaru.
- Aby ciastko à la 3 BIT się udało, przyłóż się do ubicia śmietany. To nic trudnego, ale warto pamiętać o kilku drobnych szczegółach, dzięki którym osiągniesz pełen sukces. Śmietanę najlepiej ubijać w misce szklanej lub ze stali nierdzewnej. Wcześniej warto schłodzić ją w lodówce, co chroni śmietanę przed zważeniem. Dzięki temu placek à la 3 BIT zyska właściwą konsystencję.
- Przepis na à la 3 BIT z herbatnikami to idealny wybór dla osób pragnących jak najpełniej odwzorować walory oryginalnego batonika. Choć to oczywiście niejedyna możliwość jego przygotowania. Ciasto równie dobrze smakuje z krakersami, które interesująco przełamują słodki smak pozostałych składników. Jednocześnie pozwalają na zachowanie pożądanej struktury deseru.
Ciasto à la 3 BIT bez pieczenia
Jak już wspomnieliśmy, ciasto à la 3 BIT bez pieczenia należy odstawić do lodówki, aby poszczególne warstwy należycie stężały. Dzięki temu całość nie rozpadnie się po przełożeniu na talerz, lecz pięknie będzie się prezentować i jeszcze lepiej smakować.
Pamiętaj, że ciasto à la 3 BIT z przepisu Pawła Małeckiego trafia do lodówki aż dwukrotnie. Pierwszy raz po nałożeniu na herbatniki warstwy budyniowej, a drugi raz po ułożeniu ostatnich warstw. Rekomendujemy pozostawienie go na około godzinę w chłodzie, ale weź pod uwagę, że zależy to w pewnym stopniu od temperatury utrzymującej się w Twojej lodówce. Czas ten może się więc nieco wydłużyć lub skrócić w stosunku do tego, co wskazujemy w przepisie na à la 3 BIT.
W instrukcji na to, jak zrobić ciasto à la 3 BIT podpowiedzieliśmy sposób dekoracji. To jednak tylko jeden z pomysłów. W rzeczywistości ogranicza Cię wyłącznie Twoja fantazja oraz produkty, które masz pod ręką. Możesz więc skorzystać z naszych porad lub puścić wodze fantazji! Dekoracja placka à la 3 BIT może być zabawnym, kreatywnym procesem. Zwłaszcza jeśli zabierasz się za nią z dzieckiem. Zatem, jak udekorować ciasto à la 3 BIT na herbatnikach, aby stało się prawdziwą ozdobą stołu podczas przyjęcia? Sprawdź nasze podpowiedzi!
- Krem i kruszonki
Pokryj wierzch ciasta à la 3 BIT bez pieczenia warstwą kremu śmietankowego, a następnie posyp kruszonką lub pokruszonym herbatnikiem. Dodaj też kilka kawałków czekolady na wierzch dla lepszego efektu wizualnego oraz wzbogacenia smaku kompozycji. - Kwadraty czekoladowe
Pokrój à la 3 BIT na herbatnikach w równą siatkę kwadratów. Każdy kwadrat możesz ozdobić polewą czekoladową lub kawałkiem czekolady. - Zaskakujące ułożenie czekoladek
Na wierzchu ciasta w interesujący wzór lub układ ułóż różne czekoladki. - Krem
Pokryj wierzch ciasta kremem śmietankowym lub bitą śmietaną, wykonując przy tym fantazyjne wzory. - Jednolita polewa
Po prostu pokryj wierzch ciasta jednolitą polewą czekoladową lub lukrem.
Mamy nadzieję, że powyższy przepis na à la trzy BIT-a przypadł Ci do gustu i zachęcił do samodzielnego wykonania ciasta. I choć nie da się ukryć, że ciasto à la 3 BIT ma sporo kcal trudno mu się oprzeć. Przy czym proste ciasto à la 3 BIT bez pieczenia to tylko jedna z inspirowanych słynnymi przepisami propozycji Kuchni Lidla! Może skusisz się na ciasto à la Kinder Country z chrupiącą pszenicą lub wegańskie ciasto à la Raffaello z nutą kokosa. Każde z nich fantastycznie smakuje. Zadbaliśmy również, aby nie były trudne do przygotowania. Nie pozostaje nam nic innego, niż życzyć Ci powodzenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Quiche ze szparagami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Ciasto Fale Dunaju
- Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
- Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
- Słodka pizza owocowa
- Wegańska tarta z malinami
- Deser wegański à la snickers
- Ciasto à la Kinder Country
- Budyń waniliowy z jabłkami
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Deser z mango i jogurtem greckim
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Wegańskie curry z kalafiora z mango (z nerkowcami)
- Dacquoise kakaowo-orzechowe
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Kruche tarty z groszkiem
- Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
- Pudding brzoskwiniowy
- Filet teriyaki z ananasem
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Kanapka z pastrami
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Spaghetti cake
- Rogaliki z makiem
- Tort naleśnikowy XXL
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
279 dni temu
Ciasto jest przepyszne, dzieci uwielbiają więc znika bardzo szybko.
odpowiedz
1099 dni temu
Zacznijcie robić te przepisy w normalnych blaszkach które posiadają 98% gospodarstw domowych 32x23/25 bo przeliczanie składników jest męczące i odrzucające.
odpowiedz
1403 dni temu
Czy ciasto dobrze się kroi?
odpowiedz
1403 dni temu
Marto, herbatniki użyte do przygotowania spodu i warstw ciasta miękną od kremu budyniowego, a sam krem dobrze tężeje, więc nie powinno być żadnych problemów z pokrojeniem ciasta :)