zobacz film Ciasto à la Kinder Country

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 24 x 30 cm
  • folię spożywczą
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • worek cukierniczy

Krok 1: Przygotowujemy spód

Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.

Połowę herbatników układamy na dnie formy wyłożonej folią spożywczą, a drugą połowę siekamy i przesypujemy do miski.

Do rozdrobnionych herbatników dodajemy masę czekoladowo-orzechową i dokładnie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Masę przekładamy na warstwę herbatników i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Odstawiamy do lodówki do zestalenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem

100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.

300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota. Dodajemy serek mascarpone i energicznie (ale niezbyt długo) mieszamy całość za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. 

Do rondelka z masą śmietanowo-czekoladową przekładamy odrobinę ubitej śmietanki z serkiem, by zahartować ją i zapobiec zwarzeniu się kremu. Za pomocą rózgi mieszamy całość do uzyskania aksamitnej masy, a następnie przelewamy zawartość rondelka do ubitej śmietanki. Ponownie mieszamy.

Krok 3: Tworzymy warstwy ciasta

Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.

Ziarna uklepujemy, by połączyły się z kremem.

Ciasto wstawiamy do lodówki do zestalenia.

Krok 4: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: Szprycujemy polewę i podajemy ciasto

Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.

Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z liśćmi świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    763 dni temu
    Tą chrupka z masłem orzechowym trzyma się na tych herbatnikach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    763 dni temu
    Drogi Gościu, masa orzechowo-czekoladowa z pokruszonymi herbatnikami jest wyłożona na spód z herbatników. Masa jest gęsta i klejąca, więc z łatwością utrzyma się na ciasteczkach :)
  • Gość Gość
    1888 dni temu
    Czy ekspandowana pszenica w miodzie jest dostępna w stałej ofercie Lidla? W sklepie nie mogłam jej znaleźć, jeśli jest to w jakim dziale?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1888 dni temu
    Ekspandowane zboża powinny być w okolicy musli i płatków :)
  • Gość Gość
    1855 dni temu
    Jest dostępna w każdym sklepie nie tylko Lidlu :)
  • Gość Gość
    1926 dni temu
    Dlaczego folia spożywcza? Nie wytnę jej później razem z ciastem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1926 dni temu
    Ciasto po stężeniu, łatwo wyjąć z formy i wtedy można zdjąć folię spożywczą :)
  • GOŚĆ GOŚĆ
    1941 dni temu
    pszenica preparowana może byc ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1941 dni temu
    Tak :)
  • GOŚĆ GOŚĆ
    1941 dni temu
    Czy mogą być użyte płatki kangus ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1941 dni temu
    Można, będzie ono jednak słodsze :)
  • gumbee gumbee
    1948 dni temu
    Czy te ekspandowane ziarna w miodzie są do kupienia w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1948 dni temu
    Gumbee, tak, ekspandowane ziarna kupisz w naszych sklepach :)

zobacz wszystkie


Ciasto a la Kinder Country – deser nie tylko dla najmłodszych!

Znane słodycze rozpalają wyobraźnię nie tylko dzieci, ale i dorosłych! Najlepszy dowód na ich popularność to oczywiście powyższy przepis na ciasto Kinder Country (czasami pojawiające się pod nazwą ciasto z płatkami Kangus). Paweł Małecki zainspirował się pysznym batonikiem z chrupiących płatków zbożowych obtoczonych mleczną czekoladą, a efekt jego pracy przechodzi najśmielsze oczekiwania! Nasze ciasto a la Kinder Country odwzorowuje najważniejsze cechy słodkiej przekąski. Po pierwsze – oczywiście znakomity smak, po drugie wyjątkową, lekko chrupiącą konsystencję. Jednocześnie placek a la Kinder Country wprost rozpływa się w ustach! Miłośnicy zróżnicowanych smaków docenią połączenie białej i mlecznej czekolady, śmietankowo-kremowego serka mascarpone o włoskim rodowodzie, herbatników, pszenicy oraz masła orzechowego.

Spośród wszystkich wymienionych produktów na szczególną uwagę zasługują ekspandowane zboża. Co je wyróżnia? Zostały one poddane procesowi ekspansji, co oznacza, że napompowano je powietrzem pod wysokim ciśnieniem i temperaturą, a następnie schłodzono i utwardzono. Proces ten nadaje zbożom lekkość, chrupkość oraz zwiększa ich objętość. Najpopularniejszym ekspandowanym zbożem jest ryż, ale w takiej odsłonie pojawiają się też pszenica, kukurydza, a nawet kasza jaglana z prosa. Ekspandowane ziarna, które pozostaną Ci po przygotowania ciasta a la Kinder Country, możesz zjeść solo lub potraktować je jako dodatek do śniadania w postaci płatków śniadaniowych.

Przepis na ciasto a la Kinder Country polecamy każdemu, kto lubi od czasu do czasu skusić się na słodką przekąskę. Poza tym zapewniamy, że pokochają je dzieci. To prawdziwy hit podczas wszelkich dziecięcych spotkań i przyjęć. Możesz nawet pokusić się o przygotowanie tortu a la Kinder Country! W takim wypadku warto zadbać o jego efektowne udekorowanie, np. za pomocą kilku oryginalnych batoników, dodatkowej porcji polewy i oczywiście świeczek. Sprawdź, o czym pamiętać, przekuwając w słodką rzeczywistość nasz przepis na a la Kinder Country.

Jak zrobić ciasto a la Kinder Country?  

Przepis na ciasto a la Kinder Country nie wymaga pieczenia. Czyni je to idealną propozycją na gorące dni, kiedy nie chcesz dodatkowo podnosić temperatury w kuchni poprzez rozgrzewanie piekarnika. Przy czym zapewniamy, że w chłodne jesienne i zimowe dni również urzeka smakiem, zwłaszcza gdy podasz je z ciepłym napojem – czekoladą, kawą lub aromatyczną herbatą. O czym pamiętać podczas jego wykonania?

  1. Nawet słodkie desery bez pieczenia wymagają dobrej organizacji pracy oraz cierpliwości. Nie inaczej jest w tym przypadku. Przede wszystkim, przestrzegaj instrukcji zawartych w przepisie na a la Kinder Country, szczególnie w kwestii chłodzenia poszczególnych warstw. Tylko to zapewni ciastu a la Country właściwą konsystencję, a co za tym idzie, również estetyczny wygląd! Pośpiech może doprowadzić do zlania się poszczególnych warstw, a tego trzeba za wszelką cenę uniknąć! Postępując według wskazówek zawartych w przepisie na a la Kinder Country, unikniesz też kłopotów podczas krojenia ciasta. Dobrze schłodzony deser bez problemu pokroisz i przełożysz na talerzyk.
  2. Co jeszcze ma znaczenie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia a la Kinder Country? Gdy rozpuszczasz czekoladę, uważaj na jej przegrzanie. Najlepiej stopić czekoladę podczas kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, używając przy tym krótkich interwałów i mieszając masę co jakiś czas, aby uniknąć spalenia czekolady.
  3. Nie masz pod ręką serka mascarpone? Jego smak możesz zastąpić innym kremowym serem. Dobrze sprawdzi się np. Philadelphia. To produkt o podobnej konsystencji, chociaż brakuje mu typowej dla mascarpone łagodności. Zazwyczaj stosuje się go jako zamiennik w stosunku 1:1.

Ciasto a la Kinder Country – duża blacha dla całej rodziny

Ciasto a la Kinder Country bez pieczenia możesz podawać po prostu jak klasyczne ciasto pokrojone w apetyczne kostki. Ale jeśli zależy Ci na jak najlepszym odwzorowaniu oryginalnych batoników, pokrój je w cienkie prostokąty! To jednak nie wszystko, co można powiedzieć o cieście a la Kinder Country. Otóż ze względu na dużą popularność pojawia się ono w różnych odsłonach.

Jedna z nich to ciasto a la Kinder Country pieczone! W takim wydaniu występuje ono z innym spodem. Zazwyczaj jest to ciasto Kinder Country na biszkopcie. Jeśli taka opcja wydaje Ci się atrakcyjniejsza, zadbaj o jego perfekcyjne wypieczenie. To delikatne ciasto, które wymaga ostrożności i precyzji na każdym kroku. Zwracaj uwagę na szczegóły, a biszkopt okaże się należycie puszysty.

  1. Upewnij się, że jajka, cukier i pozostałe składniki są w temperaturze pokojowej. Ciepłe składniki lepiej się łączą, co przyczynia się do lepszej konsystencji biszkoptu do ciasta a la Country.
  2. Używaj dokładnej wagi kuchennej do odmierzenia składników. Precyzyjne proporcje są kluczowe dla powodzenia w pieczeniu biszkoptu.
  3. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Sprawdź wcześniej, czy naczynie i narzędzia, których używasz, są czyste i suche, ponieważ nawet niewielka ilość tłuszczu może utrudniać ubijanie. Sztywna piana jest ważna, ponieważ dodaje biszkoptowi lekkości i puszystości.
  4. Weź pod uwagę, że do biszkoptu często używa się mąki pszennej typu tortowego o niskim poziomie białka). Jest ona delikatniejsza niż typowa mąka pszenna, dlatego sprzyja lepszemu wyrastaniu ciasta.
  5. Przed włożeniem ciasta a la Kinder piekarnik musi być odpowiednio nagrzany.
  6. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia, aby uniknąć spadku temperatury.
  7. Gotowy biszkopt do ciasta a la Kinder Country jest złocisto-brązowy na wierzchu i elastyczny w dotyku.
  8. Na wystudzonym biszkopcie układaj warstwy według naszych wskazówek, po czym umieść go w lodówce, aby poszczególne płynne dodatki zyskały odpowiednią formę.

Choć trudno powiedzieć, że to fit ciasto a la Kinder Country, nie sposób odmówić mu walorów smakowych. Nas to przekonuje! Placek a la Kinder Country bez pieczenia to przepis o średnim poziomie trudności, jednak zapewniamy, że przy odrobinie zaangażowania i skupienia, uda Ci się je przygotować bez większych trudności. Mamy nadzieję, że na stałe zagości w Twoim repertuarze ulubionych ciast. Nieważne, czy nazwiesz je ciastem z Kangusami, czy raczej ciastem a la Country!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!