zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 24 x 30 cm
  • folię spożywczą
  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • worek cukierniczy

Krok 1: Przygotowujemy spód

Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.

Połowę herbatników układamy na dnie formy wyłożonej folią spożywczą, a drugą połowę siekamy i przesypujemy do miski.

Do rozdrobnionych herbatników dodajemy masę czekoladowo-orzechową i dokładnie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Masę przekładamy na warstwę herbatników i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Odstawiamy do lodówki do zestalenia.

Krok 2: Przygotowujemy krem

100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.

300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota. Dodajemy serek mascarpone i energicznie (ale niezbyt długo) mieszamy całość za pomocą rózgi, aż składniki się połączą. 

Do rondelka z masą śmietanowo-czekoladową przekładamy odrobinę ubitej śmietanki z serkiem, by zahartować ją i zapobiec zwarzeniu się kremu. Za pomocą rózgi mieszamy całość do uzyskania aksamitnej masy, a następnie przelewamy zawartość rondelka do ubitej śmietanki. Ponownie mieszamy.

Krok 3: Tworzymy warstwy ciasta

Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.

Ziarna uklepujemy, by połączyły się z kremem.

Ciasto wstawiamy do lodówki do zestalenia.

Krok 4: Przygotowujemy polewę

Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5: Szprycujemy polewę i podajemy ciasto

Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.

Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z liśćmi świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    85 dni temu
    Czy ekspandowana pszenica w miodzie jest dostępna w stałej ofercie Lidla? W sklepie nie mogłam jej znaleźć, jeśli jest to w jakim dziale?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    85 dni temu
    Ekspandowane zboża powinny być w okolicy musli i płatków :)
  • Gość Gość
    52 dni temu
    Jest dostępna w każdym sklepie nie tylko Lidlu :)
  • Gość Gość
    123 dni temu
    Dlaczego folia spożywcza? Nie wytnę jej później razem z ciastem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    123 dni temu
    Ciasto po stężeniu, łatwo wyjąć z formy i wtedy można zdjąć folię spożywczą :)
  • GOŚĆ GOŚĆ
    138 dni temu
    pszenica preparowana może byc ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    138 dni temu
    Tak :)
  • GOŚĆ GOŚĆ
    139 dni temu
    Czy mogą być użyte płatki kangus ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    139 dni temu
    Można, będzie ono jednak słodsze :)
  • gumbee gumbee
    146 dni temu
    Czy te ekspandowane ziarna w miodzie są do kupienia w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    145 dni temu
    Gumbee, tak, ekspandowane ziarna kupisz w naszych sklepach :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram