
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 24 x 30 cm
- folię spożywczą
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- worek cukierniczy
Krok 1: Przygotowujemy spód
Rozpuszczoną czekoladę mieszamy w miseczce z masłem orzechowym, aż utworzą jednolitą masę.
Połowę herbatników układamy na dnie formy wyłożonej folią spożywczą, a drugą połowę siekamy i przesypujemy do miski.
Do rozdrobnionych herbatników dodajemy masę czekoladowo-orzechową i dokładnie mieszamy całość, aż składniki się połączą. Masę przekładamy na warstwę herbatników i rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Odstawiamy do lodówki do zestalenia.
Krok 2: Przygotowujemy krem
100 ml śmietanki zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy.
300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota. Dodajemy serek mascarpone i energicznie (ale niezbyt długo) mieszamy całość za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
Do rondelka z masą śmietanowo-czekoladową przekładamy odrobinę ubitej śmietanki z serkiem, by zahartować ją i zapobiec zwarzeniu się kremu. Za pomocą rózgi mieszamy całość do uzyskania aksamitnej masy, a następnie przelewamy zawartość rondelka do ubitej śmietanki. Ponownie mieszamy.
Krok 3: Tworzymy warstwy ciasta
Krem wylewamy na przygotowany wcześniej spód, rozprowadzamy po całej powierzchni (nie wyrównujemy), a następnie posypujemy mieszanką ekspandowanej pszenicy i kaszy jaglanej.
Ziarna uklepujemy, by połączyły się z kremem.
Ciasto wstawiamy do lodówki do zestalenia.
Krok 4: Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy w garnku. Dodajemy pokruszoną czekoladę oraz masło i mieszamy, aż składniki się połączą. Polewę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5: Szprycujemy polewę i podajemy ciasto
Wystudzoną polewę szprycujemy na wierzch zestalonego ciasta tak, by powstały czekoladowe zygzaki. Warstwę czekolady posypujemy ekspandowanymi ziarnami i ponownie nakładamy polewę.
Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z liśćmi świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!

Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
Lekko wilgotne, bardzo słodkie i pełne orzechów – jasne, że to blondie! Upiecz jasną wersję znanego wszystkim brownie dzięki prostemu przepisowi Pawła!

Komentarze (13)
554 dni temu
Tą chrupka z masłem orzechowym trzyma się na tych herbatnikach?
odpowiedz
554 dni temu
Drogi Gościu, masa orzechowo-czekoladowa z pokruszonymi herbatnikami jest wyłożona na spód z herbatników. Masa jest gęsta i klejąca, więc z łatwością utrzyma się na ciasteczkach :)
1679 dni temu
Czy ekspandowana pszenica w miodzie jest dostępna w stałej ofercie Lidla? W sklepie nie mogłam jej znaleźć, jeśli jest to w jakim dziale?
odpowiedz
1679 dni temu
Ekspandowane zboża powinny być w okolicy musli i płatków :)
1646 dni temu
Jest dostępna w każdym sklepie nie tylko Lidlu :)
1717 dni temu
Dlaczego folia spożywcza? Nie wytnę jej później razem z ciastem?
odpowiedz
1716 dni temu
Ciasto po stężeniu, łatwo wyjąć z formy i wtedy można zdjąć folię spożywczą :)
1732 dni temu
pszenica preparowana może byc ?
odpowiedz
1732 dni temu
Tak :)
1732 dni temu
Czy mogą być użyte płatki kangus ?
odpowiedz
1732 dni temu
Można, będzie ono jednak słodsze :)
1739 dni temu
Czy te ekspandowane ziarna w miodzie są do kupienia w Lidlu?
odpowiedz
1739 dni temu
Gumbee, tak, ekspandowane ziarna kupisz w naszych sklepach :)
zobacz wszystkie