Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/malakser
- słoiczki do podania deseru
Krok 1: Namaczamy daktyle
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 2: Gotujemy kaszę
Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 3: Układamy składniki deseru w słoiczkach
W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!
Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!
Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik daktylowy
- Świąteczne galaretki
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- Minipizze z fetą i oliwkami
- Kotleciki ziemniaczane z kaszą
- Przecier ze świeżych owoców
- Ciasto à la Kinder Country
- Tosty francuskie z karmelizowanymi owocami
- Ciasto à la 3 Bit
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Roślinny tort marchewkowy
- Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Komentarze (13)
498 dni temu
10/10 Przepyszne. Najlepszy wegański deser jaki zrobiłam
odpowiedz
1187 dni temu
SUPER PRZEPIS
odpowiedz
1673 dni temu
Wszystkiego, oprócz daktyli, było w przepisie jak na 8 porcji, a nie 4. Zrobiłam połowę kaszy, orzeszki zostały, a czekolady rozpuściłam tylko trochę mniej i powstała gruba, twarda skorupa, nie do przebicia łyżeczką. Deser smaczny.
odpowiedz
1845 dni temu
Proporcje w tym przepisie są mocno mylące. Wychodzi baardzo dużo kaszy z mleczkiem kokosowym w stosunku do ilości czekolady i kremu daktylowego. Moim zdaniem 125g kaszy i 1 puszka melka kokosowego by wystarczyło. Wtedy możnaby uzyskać efekt taki, jak na zdjęciu. W przeciwnym razie tego białego jest dużo więcej. Z podanych proporcji wyszło mi 7 sporych szklanek deseru, to więcej niż 4 porcje.
odpowiedz
1853 dni temu
Ile tego mleczka kokosowego w ml trzeba dodać? Puszka puszce nierówna...
odpowiedz
1853 dni temu
W puszce mleczka mieści się 400 ml :)
1855 dni temu
Ten deser to porazka. Pani w filmiku mowi aby deser wlozyc na dwie h do lodowki. Wlozylam na godzine i czekolada z gory zrobila sie tak twarda ze nie mozna tego zjesc nawet lyzka nie idzie sie przebic przez ta stwardniała czekolade... Zostawilam deser cala noc na blacie i dalej NIC...
odpowiedz
1888 dni temu
Czy można w jakiś sposób zniwelować gorzki smak ugotowanej kaszy?
odpowiedz
1887 dni temu
Kaszę trzeba dokładnie przepłukać przed gotowaniem. Pozwoli to na pozbycie się gorzkiego smaku :)
2079 dni temu
Wyszła mi bardzo duża objętość kaszy jaglanej w stosunku do pozostałych składników. Podzieliłabym jej ilość na dwa i zwiększyła udział daktyli.
odpowiedz
2124 dni temu
Mam bardzo ważne pytanie: czy czas przygotowania zawiera zmywanie i sprzątanie kuchni po gotowaniu?
odpowiedz
2121 dni temu
czas przygotowania uwzględnia czynności związane z przygotowaniem samego dnia ;)
2125 dni temu
Juz zrobiłam. ..szybkie, proste , smaczne 😍
odpowiedz
zobacz wszystkie