
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender/malakser
- słoiczki do podania deseru
Krok 1: Namaczamy daktyle
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 2: Gotujemy kaszę
Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Krok 3: Układamy składniki deseru w słoiczkach
W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Sernik pistacjowy
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pierniki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ryba z piekarnika
- Ryba po japońsku
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Łazanki
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Pulpety w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (13)
1080 dni temu
10/10 Przepyszne. Najlepszy wegański deser jaki zrobiłam
Odpowiedz
1769 dni temu
SUPER PRZEPIS
Odpowiedz
2255 dni temu
Wszystkiego, oprócz daktyli, było w przepisie jak na 8 porcji, a nie 4. Zrobiłam połowę kaszy, orzeszki zostały, a czekolady rozpuściłam tylko trochę mniej i powstała gruba, twarda skorupa, nie do przebicia łyżeczką. Deser smaczny.
Odpowiedz
2427 dni temu
Proporcje w tym przepisie są mocno mylące. Wychodzi baardzo dużo kaszy z mleczkiem kokosowym w stosunku do ilości czekolady i kremu daktylowego. Moim zdaniem 125g kaszy i 1 puszka melka kokosowego by wystarczyło. Wtedy możnaby uzyskać efekt taki, jak na zdjęciu. W przeciwnym razie tego białego jest dużo więcej. Z podanych proporcji wyszło mi 7 sporych szklanek deseru, to więcej niż 4 porcje.
Odpowiedz
2435 dni temu
Ile tego mleczka kokosowego w ml trzeba dodać? Puszka puszce nierówna...
Odpowiedz
2435 dni temu
W puszce mleczka mieści się 400 ml :)
2437 dni temu
Ten deser to porazka. Pani w filmiku mowi aby deser wlozyc na dwie h do lodowki. Wlozylam na godzine i czekolada z gory zrobila sie tak twarda ze nie mozna tego zjesc nawet lyzka nie idzie sie przebic przez ta stwardniała czekolade... Zostawilam deser cala noc na blacie i dalej NIC...
Odpowiedz
2470 dni temu
Czy można w jakiś sposób zniwelować gorzki smak ugotowanej kaszy?
Odpowiedz
2470 dni temu
Kaszę trzeba dokładnie przepłukać przed gotowaniem. Pozwoli to na pozbycie się gorzkiego smaku :)
2661 dni temu
Wyszła mi bardzo duża objętość kaszy jaglanej w stosunku do pozostałych składników. Podzieliłabym jej ilość na dwa i zwiększyła udział daktyli.
Odpowiedz
2706 dni temu
Mam bardzo ważne pytanie: czy czas przygotowania zawiera zmywanie i sprzątanie kuchni po gotowaniu?
Odpowiedz
2703 dni temu
czas przygotowania uwzględnia czynności związane z przygotowaniem samego dnia ;)
2708 dni temu
Juz zrobiłam. ..szybkie, proste , smaczne 😍
Odpowiedz
zobacz wszystkie