zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blender/malakser
  • słoiczki do podania deseru

Krok 1: Namaczamy daktyle

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.

Krok 2: Gotujemy kaszę

Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Krok 3: Układamy składniki deseru w słoiczkach 

W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Bogna Bogna
    3 dni temu
    Wszystkiego, oprócz daktyli, było w przepisie jak na 8 porcji, a nie 4. Zrobiłam połowę kaszy, orzeszki zostały, a czekolady rozpuściłam tylko trochę mniej i powstała gruba, twarda skorupa, nie do przebicia łyżeczką. Deser smaczny.

    odpowiedz

  • Giovanni Giovanni
    175 dni temu
    Proporcje w tym przepisie są mocno mylące. Wychodzi baardzo dużo kaszy z mleczkiem kokosowym w stosunku do ilości czekolady i kremu daktylowego. Moim zdaniem 125g kaszy i 1 puszka melka kokosowego by wystarczyło. Wtedy możnaby uzyskać efekt taki, jak na zdjęciu. W przeciwnym razie tego białego jest dużo więcej. Z podanych proporcji wyszło mi 7 sporych szklanek deseru, to więcej niż 4 porcje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    183 dni temu
    Ile tego mleczka kokosowego w ml trzeba dodać? Puszka puszce nierówna...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    183 dni temu
    W puszce mleczka mieści się 400 ml :)
  • Weronika Weronika
    185 dni temu
    Ten deser to porazka. Pani w filmiku mowi aby deser wlozyc na dwie h do lodowki. Wlozylam na godzine i czekolada z gory zrobila sie tak twarda ze nie mozna tego zjesc nawet lyzka nie idzie sie przebic przez ta stwardniała czekolade... Zostawilam deser cala noc na blacie i dalej NIC...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    218 dni temu
    Czy można w jakiś sposób zniwelować gorzki smak ugotowanej kaszy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    217 dni temu
    Kaszę trzeba dokładnie przepłukać przed gotowaniem. Pozwoli to na pozbycie się gorzkiego smaku :)
  • Gość Gość
    409 dni temu
    Wyszła mi bardzo duża objętość kaszy jaglanej w stosunku do pozostałych składników. Podzieliłabym jej ilość na dwa i zwiększyła udział daktyli.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    454 dni temu
    Mam bardzo ważne pytanie: czy czas przygotowania zawiera zmywanie i sprzątanie kuchni po gotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    451 dni temu
    czas przygotowania uwzględnia czynności związane z przygotowaniem samego dnia ;)
  • Lidek Lidek
    455 dni temu
    Juz zrobiłam. ..szybkie, proste , smaczne 😍

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram