Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek
- miskę
- folię spożywczą
- szpatułkę
- dużą miskę
- naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 24x24x6
- papier do pieczenia
- mały garnek
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wyciągamy masło z lodówki na 1,5 godziny przed przejściem do przyrządzania ciasta.
PRZYGOTOWANIE:
KREM ORZECHOWO-BUDYNIOWY:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BUDYNIU
Do rondelka wlewamy ¾ porcji mleka (ok. 750 ml) i dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Podgrzewamy mleko z cukrem na średnim ogniu, mieszając co kilkanaście sekund.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do mniejszej miski wlewamy pozostałe mleko i dodajemy budyń w proszku. Mieszamy, aż płyn zrobi się gładki i bez grudek. Do wrzącego mleka z cukrem dodajemy zawartości miseczki i zmniejszamy ogień do małego. Energicznie mieszamy budyń, aż się zagotuje i zgęstnieje. Wyłączamy palnik i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a budyń zrobi się idealnie gładki. Odstawiamy rondelek z budyniem na bok i przykrywamy go folią spożywczą.
SPÓD:
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Wykładamy sam spód naczynia papierem do pieczenia, a potem układamy herbatniki, tak aby wypełnić nimi całe dno. W razie potrzeby można je delikatnie dociąć.
KROK 4: SMARUJEMY HERBATNIKI
Herbatniki smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym (powinna wystarczyć połowa podanej porcji). Robimy to możliwie jak najdelikatniej, aby nie przesunąć żadnego herbatnika. Potem wykładamy kolejną warstwę z herbatników i wkładamy formę do lodówki.
KREM CZEKOLADOWO-MLECZNY:
KROK 5: ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
W garnuszku roztapiamy czekoladę i dodajemy do niej ok. 50 ml śmietany. Pozostałą śmietanę wkładamy z powrotem do lodówki. Mieszamy czekoladę, aż do jej rozpuszczenia. Ściągamy z kuchenki i lekko studzimy.
KROK 6: UBIJAMY KREMÓWKĘ
W dużej misce ubijamy kremówkę ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
KROK 7: MIKSUJEMY MASCARPONE
W drugiej misce miksujemy mascarpone na gładką masę.
KROK 8: ŁĄCZYMY SEREK Z CZEKOLADĄ
Do miski z serkiem przekładamy roztopioną czekoladę i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy całość na małych obrotach.
KROK 9: DODAJEMY UBITĄ ŚMIETANKĘ
Powoli do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy na najniższych obrotach, aż zrobi się z niej jednolity krem.
KROK 10: WYKŁADAMY KREM NA HERBATNIKI
Gotowy krem wykładamy na herbatniki i wyrównujemy go, a potem ponownie układamy na nim herbatniki. Wkładamy formę do lodówki.
KROK 11: KONTYNUUJEMY PRZYGOTOWYWANIE KREMU BUDYNIOWEGO
Ubijamy mikserem miękkie masło na najwyższych obrotach, aż zrobi się mocno puszyste.
KROK 12: DODAJEMY BUDYŃ
Do masła dodajemy powoli wystudzony budyń i miksujemy, aż obie masy się połączą.
KROK 13: DODAJEMY ORZECHY
Rozdrabniamy orzechy laskowe nożem lub przy pomocy blendera i dodajemy do kremu budyniowego.
KROK 14: SMARUJEMY KREMEM HERBATNIKI
Gotowym kremem budyniowym z orzechami smarujemy herbatniki. Potem znowu przykrywamy warstwę budyniową herbatnikami. Wstawiamy całość do lodówki na 20 minut.
KROK 15: SMARUJEMY CAŁOŚĆ KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM
Ostatnią warstwę herbatników smarujemy kremem czekoladowo-orzechowym. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami laskowymi oraz pokrojonymi kawałkami czekolady mlecznej i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto à la Kinder Country
Znane słodycze bywają inspiracją także dla Pawła Małeckiego! Sprawdź, jak smakują warstwy ciasta z aksamitnym kremem śmietanowym, czekoladą i pszenicą!
Ciasto à la 3 Bit
Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!
Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!
Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
Obłędnie pyszne ciasto Kinder Bueno
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to obłędnie pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako letnia słodka przekąska. Jego przygotowanie nie wymaga olbrzymich umiejętności cukierniczych, dlatego jest idealnym wyborem zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych w cukiernictwie osób. Kluczem do sukcesu jest dobry przepis oraz wysokiej jakości składniki, które gwarantują wyjątkowy smak i teksturę ciasta. Kinder Bueno to ciasto, które zachwyca swoją kremową konsystencją, połączeniem czekolady i chrupiących herbatników, co sprawia, że trudno mu się oprzeć.
Ciasto Kinder to smaczny i efektowny deser, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Placek Kinder Bueno jest idealny na każdą okazję, od rodzinnych uroczystości aż po letnie przyjęcia w ogrodzie. Wystarczy trochę czasu i odpowiedni przepis, aby cieszyć się pysznym ciastem Kinder Bueno, które zrobi furorę wśród gości i domowników.
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to deser, który nie ma jednej ustalonej receptury, dzięki czemu w każdym domu smakuje i wygląda nieco inaczej. Jedni przyrządzają to ciasto bez pieczenia, które smakuje jak Kinder Bueno z dodatkiem płatów waflowych, inni na herbatnikach, a jeszcze inni na czekoladowym biszkopcie. Kluczowe w przepisie na Kinder Bueno bez pieczenia jest odtworzenie charakterystycznego smaku batoników, którymi inspirowany jest ten deser. Bez względu na wybraną bazę, najważniejsze jest, aby ciasto Kinder Bueno bez pieczenia smakowało orzechami i czekoladą połączoną z puszystym kremem.
Wariacje tego ciasta są nieskończone, co daje możliwość eksperymentowania i dostosowywania przepisu do własnych upodobań. Ciasto Kinder bez pieczenia może być wykonane z różnymi warstwami, takimi jak krem orzechowy, czekoladowy ganache czy bita śmietana, które nadadzą mu bogactwa smaku i ciekawej tekstury. Do warstwy czekoladowo-mlecznej można dodać np. rozdrobnione batoniki Kinder Bueno, a wierzch udekorować batonikami podzielonymi na cząstki. Oryginalne Kinder Bueno możemy także zastąpić dostępnymi w sklepach Lidl batonikami Bellona. Najważniejsze jest, aby zachować balans między składnikami, tak aby każdy kawałek ciasta smakował wyśmienicie i podobnie do batoników Kinder.
Przepis na ciasto Kinder Bueno
Jak zrobić pyszne ciasto Kinder Bueno z tytułowego przepisu? Aby przygotować znakomite ciasto Kinder Bueno z naszego przepisu, ważne jest, aby skupić się na dwóch kluczowych elementach: kremie budyniowo-orzechowym i czekoladowym. Krem budyniowo-orzechowy przygotowuje się, gotując budyń z dodatkiem mielonych orzechów. Krem czekoladowy można zrobić, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej i mieszając ją z mascarpone lub śmietaną kremówką (a najlepiej z jednym i drugim).
Ubijając śmietanę do kremów (nie tylko do przepisu na Kinder Bueno), warto dodać trochę cukru pudru i odrobinę śmietan-fixu, co zapewni stabilność kremu. Kluczem do sukcesu jest również stopniowe chłodzenie ciasta pomiędzy nakładaniem kolejnych warstw kremów, co pozwoli na uzyskanie zwartej struktury. Jeśli chce się uzyskać ciasto, które nie będzie się rozpadać, pomimo spodu z herbatników, konieczne jest odpowiednie chłodzenie.
Po nałożeniu każdej warstwy kremu ciasto należy wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut, aby każda warstwa miała czas się związać przed nałożeniem kolejnej. Dzięki temu herbatniki nabiorą wilgoci z kremów i staną się miękkie, ale struktura ciasta pozostanie stabilna. Kinder Bueno z tego przepisu z pewnością skradnie serce wszystkich gości.
Jak zrobić krem Kinder Bueno z mascarpone?
Jak zrobić pyszny krem Kinder Bueno z mascarpone, który można użyć do ciasta i nie tylko? Aby przygotować krem z mascarpone do ciasta Kinder Bueno, należy zacząć od schłodzenia mascarpone w lodówce, ponieważ zimne mascarpone lepiej utrzymuje strukturę kremu. Przyrządzanie kremu zacząć należy od miksowania schłodzonego mascarpone na gładką masę, co pozwala uniknąć grudek i zapewnia kremową konsystencję.
Następnie stopniowo dodaje się ubitą śmietanę kremówkę, ciągle miksując na niskich obrotach, aż krem osiągnie pożądaną puszystość. Warto pamiętać, aby śmietana również była dobrze schłodzona, co ułatwia jej ubijanie. Dla uzyskania lepszej stabilności kremu można dodać odrobinę cukru pudru i ekstraktu waniliowego. W tak przyrządzony krem można potem wtłoczyć krem czekoladowo-orzechowy ze słoika (np. marki Choco nussa), masło orzechowe, budyń albo inne składniki. Taki krem Kinder Bueno z mascarpone będzie idealnym uzupełnieniem ciasta, nadając mu wyjątkową, delikatną konsystencję i bogaty smak.
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)