Cobbler – owoce pod kruchymi ciasteczkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • stolnicę
  • wałek
  • wycinaki do ciasteczek (dowolne kształty)
  • blachę do pieczenia
  • naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sitko

Przygotuj wcześniej:

Masło przeznaczone do przygotowania ciasta (½ szklanki) mocno schłodź w lodówce – powinno być zimne, gdy przystąpisz do wyrabiania składników. Masło potrzebne do smarowania ciasteczek przed pieczeniem (1 łyżka) rozpuść w rondelku.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.

Krok 2: WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.

Krok 3: PIECZEMY COBBLER

Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.

Na warstwie owoców układamy schłodzone ciasteczka, smarujemy je z wierzchu rozpuszczonym masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Cobbler pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasteczka będą złote. 

Krok 4: PODAJEMY COBBLER

Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!