Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- stolnicę
- wałek
- wycinaki do ciasteczek (dowolne kształty)
- blachę do pieczenia
- naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko
Przygotuj wcześniej:
Masło przeznaczone do przygotowania ciasta (½ szklanki) mocno schłodź w lodówce – powinno być zimne, gdy przystąpisz do wyrabiania składników. Masło potrzebne do smarowania ciasteczek przed pieczeniem (1 łyżka) rozpuść w rondelku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
Krok 2: WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Krok 3: PIECZEMY COBBLER
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
Na warstwie owoców układamy schłodzone ciasteczka, smarujemy je z wierzchu rozpuszczonym masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Cobbler pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasteczka będą złote.
Krok 4: PODAJEMY COBBLER
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Sałatka gyros
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)