Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- stolnicę
- wałek
- wycinaki do ciasteczek (dowolne kształty)
- blachę do pieczenia
- naczynie żaroodporne o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko
Przygotuj wcześniej:
Masło przeznaczone do przygotowania ciasta (½ szklanki) mocno schłodź w lodówce – powinno być zimne, gdy przystąpisz do wyrabiania składników. Masło potrzebne do smarowania ciasteczek przed pieczeniem (1 łyżka) rozpuść w rondelku.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy zimne masło i skórkę startą z pomarańczy. Całość szybko wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zacznie przypominać kaszkę. Dodajemy jogurt i zagniatamy całość.
Krok 2: WYKRAWAMY KRUCHE CIASTECZKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy ciasteczka za pomocą wycinaków o dowolnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę i wkładamy do lodówki na co najmniej 40 minut.
Krok 3: PIECZEMY COBBLER
Nektarynki pokrojone w ćwiartki, borówki i truskawki przekładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Owoce posypujemy cukrem trzcinowym i budyniem (by zagęścić sok wypływający z owoców). Mieszamy.
Na warstwie owoców układamy schłodzone ciasteczka, smarujemy je z wierzchu rozpuszczonym masłem i oprószamy cukrem trzcinowym. Cobbler pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ciasteczka będą złote.
Krok 4: PODAJEMY COBBLER
Upieczony cobbler lekko studzimy. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z jogurtem greckim lub z lodami waniliowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.
Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
Ciasto z brzoskwiniami
Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Kruche miodowe ciasteczka
- Mus jagodowy z sosem jeżynowym
- Tofurnik z borówkami
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
- Zupa nic z kluskami leniwymi
- Stir-fry z kaszą
- Tortilla sandwich z TikToka
- Marakuja curd
- Ciasto na pizzę we włoskim stylu
- Brokułowa zupa krem
- Wegańskie makiełki
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Farsz do pierogów z serem parmigiano reggiano
- Klasyczny mus czekoladowy
- Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Klasyczna jajecznica
- Śląskie makówki
- Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
- Ubijany ser brie z grzankami
- Kanapka z kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)