Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę o wym. 24 x 28 cm
- papier do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA I ORZECHY
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY MOKRE I SUCHE SKŁADNIKI
W misie miksera ubijamy przez 5 minut jajka z cukrem. Cały czas ubijając, dodajemy olej. W osobnej misce przesiewamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej, cały czas ubijając.
KROK 3: PIECZEMY CIASTO
Kiedy składniki się połączą, dodajemy pokrojone jabłka oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 50 minut lub do momentu, w którym patyczek włożony w ciasto pozostanie suchy. Przed podaniem ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!
Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!
Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
Ciasto salceson – Poznaj ten szybki i łatwy wypiek
Oryginalna nazwa tego ciasta może wprowadzić w błąd – salceson kojarzy się raczej z wyrobem masarskim, a nie plackiem z jabłkami i orzechami. Tego oryginalnego określenia na prosty deser wynika z tego, że po przekrojeniu wypiek przypomina kolorem i strukturą tę wędlinę. Ma charakterystyczny brązowy kolor i jaśniejsze plamki – są to zatopione w kakaowym cieście kawałki jabłek i orzechów.
Przepis na ciasto salceson jest niezwykle prosty, a w dodatku idealny na jesień i zimę. Orzechy, jabłka i kakao sprawiają, że w tych porach roku wypiek ma wspaniały smak. Masz wówczas największy wybór jabłek, a orzechy włoskie są łatwo dostępne. Do placka salcesonu możesz wybrać ulubioną odmianę jabłek – mogą to być przykładowo antonówki lub renety.
Ciasto salceson z jabłkami i orzechami pod względem składników i sposobu pieczenia nie różni się szczególnie od ciasta wiewiórki. Jest od niej minimalnie prostsze i szybsze w przygotowaniu, nie zawiera rodzynek oraz wiórków kokosowych. W przepisie na salceson znajdziesz za to kakao, które wspaniale komponuje się z jabłkami oraz orzechami.
Jeśli szukasz pomysłu na łatwy w przygotowaniu deser, koniecznie zapoznaj się z opisanym wyżej przepisem na szybkie ciasto salceson. Kilka prostych składników i paręnaście minut – tylko tyle potrzebujesz na przygotowanie salcesonu w postaci pysznego, aromatycznego placka. Aby dowiedzieć się, jak zrobić udane ciasto salceson, przeczytaj dokładnie przepis i wskazówki, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
Salceson – Szybkie ciasto na dużą blachę i do keksówki
Liczba składników w naszym przepisie pozwoli Ci na przygotowanie szybkiego ciasta salcesonu na dużą blachę. Modyfikując nieco ich gramaturę, zrobisz też ciasto salceson z jabłkami i orzechami do keksówki. Placek będzie wtedy węższy i wyższy, pokroisz go na kawałki przypominające plastry, a nie kwadratowe kawałki, jak w przypadku ciasta pieczonego na tradycyjnej blasze.
Ciasto salceson z jabłkami na dużą blachę to świetny pomysł na spotkanie w większym gronie. Placek szybko znika ze stołu. Jest wilgotne, czekoladowe, a dzięki orzechom i jabłkom – chrupiące. W przepisie na ciasto salceson podaliśmy taką ilość składników, aby upiec je na dużej blasze. Proponujemy użyć formy do pieczenia o wymiarach 24 na 28 centymetrów.
Dzięki dobremu przepisowi na ciasto salceson, który Ci proponujemy, wypiek jest wilgotny, nie wysycha przez następnych kilka dni – wszystko dzięki jabłkom. Dlatego możesz przygotować placek salceson od razu na dużą blachę – jeśli nie zostanie zjedzone od razu, jego konsystencja pozwala na to, by zachował świeżość i smak jeszcze przez jakiś czas.
Duża blacha ciasta salcesonu to z pewnością świetny pomysł na jesienny rodzinny deser albo przekąskę na piknik – wypiek jest wilgotny, ale zwarty w strukturze, dzięki czemu będzie łatwy w transporcie. Przepis na ciasto salceson na dużą blachę znajdziesz powyżej, a przygotowanie tego placka nie zajmie Ci wiele czasu. Jeśli chcesz zaimponować gościom lub rodzinie pysznym kakaowym deserem, przygotuj dla nich ten właśnie ciasto salceson.
Przepis na ciasto salceson
Proponowany przez nas przepis na salceson ciasto składa się z cukru, jabłek, jajek, kakao, mąki, oleju, orzechów oraz proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Te produkty na ogół masz pod ręką. Jeśli masz ochotę na placek salceson, w każdej chwili możesz skorzystać z przygotowanego przez Kuchnię Lidla przepisu.
Sama realizacja przepisu na ciasto salceson trwa niezwykle krótko. Wystarczy obrać jabłka, pozbyć się z nich gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, a do nich dodać rozdrobnione orzechy włoskie. Ubij w mikserze jajka z cukrem. Pamiętaj, żeby cukier całkowicie się rozpuścił, a następnie dodaj olej. Do powstałej puszystej masy dodaj uprzednio przesiane suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie zmieszaj ciasto z jabłkami i orzechami i wlej je do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ostygnie, posyp je cukrem pudrem.
Jak widzisz, ciasto salceson z jabłkami jest proste i szybkie w przygotowaniu. Gdy jeszcze bardziej zależy Ci na czasie, skorzystaj z przepisu na ciasto salceson bez pieczenia. Możesz je przygotować na różne sposoby – niektórzy robią ciasto salceson w formie rolady z wafli z czekoladowym nadzieniem, inni używają do niego żelatyny, a następnie chłodzą w lodówce, by masa zrobiona z czekolady stężała.
W przypadku ciasta bez pieczenia zrezygnuj z jabłek, a jako dodatków użyj pokruszonych herbatników i bakalii. Możesz również dodać do masy dodać przygotowaną wcześniej pokrojoną w kostkę galaretkę, co jeszcze bardziej upodobni deser do salcesonu.
Ciasto to w różnych miejscach występuje pod inną nazwą i nieznacznie różni się recepturą. W Polsce może skojarzyć się ze znanym z PRL-u deserem, czyli blokiem czekoladowym. Dotyczy to jednak raczej wersji bez pieczenia, czyli czekoladowej masy z herbatnikami i bakaliami. Włoska wersja ciasta salcesonu, czyli salame al cioccolato, zrobiona jest z czekolady i herbatników, a niekiedy dodaje się do niej słodki alkohol. Oryginalne ciasto salceson pochodzi z Włoch oraz Portugalii.
Na złotą polską jesień idealne będzie ciasto salceson z jabłkami i cynamonem. Aromat tej przyprawy na pewno będzie pasowała do jabłek, orzechów oraz kakao. Placek salceson z cynamonem będzie pięknie pachniał i smakował. Spróbuj tego wypieku do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasto salceson z jabłkami i cynamonem osłodzi Ci jesienne popołudnia.
Jak zrobić ciasto salceson? Jedno ciasto, wiele pomysłów
Wyżej możesz sprawdzić przepis na ciasto czarny salceson – ciemnej barwy nadaje mu spora ilość kakao lub czekolady. Do tradycyjnego, pieczonego ciasta wybierz kakao, natomiast w wersji tego deseru bez pieczenia możesz zdecydować się zarówno na kakao, jak i na czekoladę, którą rozpuścisz w mleku. Im więcej kakao, tym barwa ciasta będzie intensywniejsza.
Ciasto salceson możesz zrobić w wersji na zimno. Jeśli przeczytałeś wcześniejsze wskazówki, wiesz, że ciasto oprócz pieczenia możesz również schłodzić. W przypadku salcesonu bez pieczenia, czyli bez dodatku mąki i jajek, musisz włożyć deser do lodówki, by odpowiednio stężał i miał zwartą konsystencję.
Skorzystanie z przepisu na ciasto salceson na dużą blachę na pewno będzie dobrym rozwiązaniem. Placka nie trzeba jeść od razu, ponieważ ze względu na jabłka, nie wysycha i długo smakuje świeżo i smacznie. Ciasto z orzechami i jabłkami jest wilgotne jeszcze przez kilka dni, dzięki czemu cieszysz się szybkim i pysznym deserem przez dłuższy czas.
Możesz jednak zrobić ciasto salceson również w keksówce – w wyższej i węższej blaszce jego oryginalny przekrój może wyglądać jeszcze ciekawiej. Przepis na placek salceson pozostanie taki sam. Ciasto salceson z jabłkami możesz również udekorować polewą z gorzkiej czekolady – tabliczkę czekolady rozpuść w 40 gramach masła, a potem polej ciasto. Wzbogaci to kakaowy smak deseru.
Ciasto salceson możesz zrobić również w wersji bezglutenowej. Jeśli masz w rodzinie kogoś z nietolerancją glukozy lub celiakią, bezglutenowe ciasto z jabłkami będzie dla niego świetnym rozwiązaniem. Wystarczy w oryginalnym przepisie zamienić mąkę pszenną na kukurydzianą, a proszek do pieczenia na wersję bez zawartości glutenu.
Wegańskie ciasto o nazwie salceson to już za wiele? Być może. Ale kakaowe ciasto z dodatkiem orzechów i jabłek możesz wykonać z podanego wyżej przepisu – po prostu zastąp jajka szklanką wody oraz łyżeczką soku z cytryny i piecz trochę krócej i w niższej temperaturze – wystarczy 40 minut w 160 stopniach.
Przepis na ciasto salceson jest prosty, a umożliwia przygotowanie pysznego deseru w bardzo krótkim czasie. Poza tym ten wypiek to świetne rozwiązanie dla osób korzystających ze specjalnych diet. Wystarczy zamiana kilku składników i mogą się cieszyć aromatycznym i wyśmienitym ciastem. Naprawdę warto spróbować tego jesiennego przysmaku o nie do końca apetycznej nazwie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Racuchy z jabłkami
- Kompot jabłkowy
- Sernik limonkowy
- Sernik limonkowo-miętowy
- Wegańska ryba po grecku
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Lodowe babeczki
- Ciastka z grzybami
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Muffiny z nasionami konopi
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Zupa parmezan pasta
- Jarski żurek łemkowski
- Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Placuszki bananowe z czekoladą
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika
- Hot dogi z frankfurterkami
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
274 dni temu
Czy ilość oleju jest właściwa? Tylko 30 ml?
odpowiedz
273 dni temu
Gosiu, bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie w przepisie powinniśmy wykorzystać 150 ml oleju. Teraz wszystkie składniki są na swoim miejscu, także życzymy udanego pieczenia!