Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Otrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny. Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.
KROK 4: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Proste, pyszne i szybkie w wykonaniu ciasteczka to świetny pomysł na słodką przekąskę! Upiecz je w prezencie dla bliskich.
Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Herbaciana rolada z mlecznym kremem
- Makówki śląskie
- Greckie ciasteczka orzechowe
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Herbaciane paluszki
- Jajko zapiekane w bagietce
- Kokosowe curry z krewetkami
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
- Cytryny w miodzie
- Chleb orkiszowy
- Muffiny z nasionami konopi
- Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- Crostini z szynką i melonem
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Pesto z rukoli
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Wieniec wielkanocny
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Jabłkowy chutney z piwem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)