Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • rozdrabniacz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Otrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny. Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.

KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.

KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.

KROK 4: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA

Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!