
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- rozdrabniacz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Otrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku z cytryny. Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Miękkie masło i cukier przekładamy do miski i ucieramy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, skórkę i sok z cytryny i ucieramy jeszcze chwilę do połączenia składników.
KROK 2: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI
Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę. Następnie mieszamy je w misce z mąką pszenną, makiem, odżywką białkową i proszkiem do pieczenia.
KROK 3: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI
Do utartego z cukrem masła dodajemy suche składniki i krótko miksujemy. Gotowe ciasto schładzamy przez minut 30 minut w lodówce.
KROK 4: FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ze schłodzonego ciasta formujemy 12 kulek. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłonią. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Boczek pieczony
- Zupa grzybowa z makaronem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Jajka na miękko
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Spaghetti carbonara
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)