zobacz film Domowa kostka rosołowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • foremki do kostek lodu
  • wielofunkcyjny robot kuchenny

Sposób przygotowania:

Krok 1: KROIMY WARZYWA

Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera kroimy w kostkę, por w krążki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a łodygi selera naciowego na mniejsze kawałki.

Krok 2: ROZDRABNIAMY WARZYWA

Warzywa łączymy w naczyniu robota. Dodajemy natkę pietruszki, suszone pomidory, sól i pieprz. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.

Krok 3: ZAMRAŻAMY KOSTKI

Foremkę do kostek lodu wypełniamy zmiksowaną pastą i umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia masy.

Wskazówka: Z jednej domowej kostki rosołowej możemy uzyskać 250 ml wywaru. Jedna kostka to ok. 1½ łyżki masy bulionowej.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    689 dni temu
    Czy zamiast mrożenia można paste przechowywać w słoiku w lodówce ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    689 dni temu
    Tak, pastę na kostki rosołowe możesz przechowywać w słoiku w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoik oraz zakrętkę, by przechowywana pasta dłużej zachowała świeżość. Dobrze przechowywana pasta powinna przetrwać w lodówce do ok. 2 tygodni, ale przed gotowaniem zawsze warto sprawdzić jej świeżość jeśli przechowujemy ją dłużej niż 7 dni.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!