Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremki do kostek lodu
- wielofunkcyjny robot kuchenny
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera kroimy w kostkę, por w krążki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a łodygi selera naciowego na mniejsze kawałki.
Krok 2: ROZDRABNIAMY WARZYWA
Warzywa łączymy w naczyniu robota. Dodajemy natkę pietruszki, suszone pomidory, sól i pieprz. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
Krok 3: ZAMRAŻAMY KOSTKI
Foremkę do kostek lodu wypełniamy zmiksowaną pastą i umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia masy.
Wskazówka: Z jednej domowej kostki rosołowej możemy uzyskać 250 ml wywaru. Jedna kostka to ok. 1½ łyżki masy bulionowej.
Zobacz podobne przepisy
Domowa kostka rosołowa to coś, co powinien mieć w swoim domu każdy, kto ceni sobie naturalne smaki i chce mieć pod ręką podstawę do pysznego wywaru. Dla pełnej kontroli smaku i użytych składników, warto postawić na domowe kostki rosołowe przygotowane z najlepszych warzyw i przypraw - z Ryneczku oraz Kuchni Lidla! Kinga Paruzel, autorka tego genialnego przepisu, udowadnia, że przepis na kostkę rosołową wcale nie musi być skomplikowany – wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć naturalną bazę do zup, które będą smakowały jak u babci.
Kostki rosołowe domowe to nie tylko oszczędność czasu podczas gotowania, ale przede wszystkim pewność, że wiesz dokładnie, co trafia do Twojego talerza. Chcielibyśmy powiedzieć, że wystarczy raz na kilka miesięcy poświęcić więcej czasu na ich przygotowanie, by potem cieszyć się szybszym gotowaniem, ale… dzięki temu, że robi się w je w MC Smarcie, zajmuje to tylko kilka minut! Wymówki, by ich nie zrobić, właściwie nie istnieją!
Naturalna kostka rosołowa nie zawiera sztucznych wzmacniaczy smaku czy nadmiaru soli. To czysta koncentracja aromatycznych warzyw, które możesz przechowywać w zamrażarce nawet przez kilka miesięcy, a w dokładnie umytym i wyparzonym słoiczku do ok. 2 tygodni. Jeśli więc chcesz mieć zawsze świeżą pastę bulionową do porcjowania łyżeczką, wprost ze słoiczka, możesz robić ją częściej i zużywać na bieżąco. Nie zdążysz w ciągu 2 tygodni? Rób zatem każdorazowo tylko połowę porcji!
Kostka rosołowa domowa – dlaczego warto ją robić samemu?
Przygotowując kostkę rosołową domową, masz pełną kontrolę nad składem. Przepis na kostki rosołowe Kingi Paruzel bazuje na świeżych warzywach: marchewce, pietruszce, selerze, porze i cebuli. Do tego dochodzą suszone pomidory, które nadają całości głębi smaku, oraz świeże zioła. Przepis na domową kostkę rosołową to prawdziwa symfonia smaków, która zamknięta w małej kostce, rozpuszcza się w gorącej wodzie, tworząc aromatyczny bulion.
Robiąc kostki rosołowe w domu, unikasz niepotrzebnych dodatków i możesz dostosować intensywność smaku do swoich preferencji. Zbyt słone? Po prostu dodaj mniej soli następnym razem, a nawet… wcale, jeśli chcesz, by kostki posłużyły jako podstawa bulionu do dań dla niemowlęcia. Za mało pikantne? Dorzuć więcej pieprzu lub czosnku.
Przepis na kostkę rosołową – jak zrobić idealny wywar w domu?
Jak zrobić kostki rosołowe, które dadzą bulion smakujący jak ten świeżo ugotowany? Sekret tkwi w doborze odpowiednich warzyw i ich właściwym przygotowaniu. Kinga Paruzel w swoim przepisie stawia na sprawdzone połączenia – marchewka, pietruszka i seler, por i cebula to podstawa każdego bulionu, zarówno warzywnego, jak i mięsnego. Domowe kostki rosołowe przygotowuje się, rozdrabniając wszystkie składniki w robocie kuchennym na gładką pastę. Jeśli nie dysponujesz odpowiednio mocnym urządzeniem, pasta może nie wyjść idealnie gładka. Nie jest to przeszkodą, może co najwyżej nieco utrudniać porcjowanie przed mrożeniem. Jeśli jednak użyjesz MC Smarta, możesz mieć pewność idealnie gładkiego efektu. I to w kilka chwil!
Szybki rosół z kostki – jak wykorzystać domowe kostki
Kostki rosołowe własnej roboty można wykorzystać na wiele sposobów – nie tylko do przygotowania klasycznego rosołu, ale też jako bazę do sosów, risotto czy innych dań, które potrzebują aromatycznej bazy. Świetnie sprawdzają się także jako podstawa prostszych i szybkich zup. Nie musisz za każdym razem gotować czasochłonnego bulionu. Wystarczy nasza kostka. Po rozpuszczeniu we wrzątku tworzy wywar, który tylko czeka na kolejne składniki, by stworzyć wraz z nimi pyszną zupę!
Zupa z kostki rosołowej to doskonały pomysł na szybki, ale smakowity posiłek. Wystarczy rozpuścić jedną kostkę rosołową w 250 ml gorącej wody, by uzyskać pełnowartościowy bulion. Pasta bulionowa przygotowana według przepisu Kingi sprawdzi się nie tylko jako podstawa do zupy, ale też jako dodatek do mięs, warzyw czy ryżu. Wiele zależy też od tego, co dodamy do masy. Jeśli chcemy uzyskać przede wszystkim dodatek wzmacniający smak klasycznego rosołu, możemy do kostek dodać świeży lubczyk. Jeśli zależy nam na bardziej ziołowym bulionie, wykorzystajmy koper i natkę pietruszki. Kostka do intensywniejszych zup, jak np. barszcz czerwony, powinna być natomiast wzbogacona sporym dodatkiem suszonych grzybów.
Rosół z kostką rosołową można przygotować w kilka minut – to idealny pomysł, gdy nagle nawiedzi nas głód, a w lodówce mamy tylko podstawowe składniki i absolutnie żadnych chęci na czekanie 3 godzin, aż rosół się ugotuje. Dodając do takiego wywaru makaron, warzywa czy pierś kurczaka, w mgnieniu oka stworzymy pełnowartościowy posiłek. Rosół z kostki ma tę zaletę, że jego smak jest przewidywalny i zawsze udany. Oczywiście nie może równać się ze smakiem świeżo gotowanej zupy, ale gdy potrzebujemy go na już, jest idealnym kompromisem między smakiem a szybkością przygotowania.
Kostka warzywna własnej roboty – praktyczne zastosowania
Już wiemy, jak zrobić domową kostkę rosołową, ale jak ją najlepiej wykorzystać, zwłaszcza, jeśli przechowujemy ją w lodówce? Kostka rosołowa warzywna to nie tylko podstawa do zup. Kostki bulionowe własnej roboty sprawdzają się też jako dodatek do sosów, gulaszów czy duszonych warzyw. Dzięki nim możesz gotować w duchu meal prep. Oszczędzony na gotowaniu wywaru czas poświęć na obieranie oraz krojenie warzyw i przygotuj jednorazowo nawet 3-4 różne zupy, które z łatwością zamkniesz (na gorąco) w słoikach. Takie zupy można bezpiecznie jeść przez cały tydzień!
Bulion z kostki rosołowej można wzbogacić świeżymi ziołami, śmietaną czy startym serem, tworząc w ten sposób różne warianty zupy. Rosół na kostce rosołowej to także doskonała baza do gotowania przygotowywania kremowych zup warzywnych. Jak zrobić bulion z kostki rosołowej? Po prostu rozpuść jedną kostkę w gorącej wodzie i gotowe!
Na zakończenie warto wspomnieć o innych przepisach dostępnych na naszej stronie, do których zrobienia możesz wykorzystać domowe kostki rosołowe. Najlepszy rosół Karola Okrasy to prawdziwy klasyk, który można wzbogacić właśnie kostką rosołową swojej roboty. Przepis ten pokazuje, jak na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw stworzyć wywar o niezrównanym smaku.
Miłośnicy lekkich, wiosennych smaków powinni sprawdzić zupę z zielonych warzyw również autorstwa Kingi Paruzel. Ta prosta, ale pełna witalności zupa idealnie komponuje się z naturalną kostką rosołową, tworząc harmonijną całość. Z kolei zupa krem z topinamburu Karola Okrasy to propozycja dla osób szukających nowych smaków – topinambur w połączeniu z domową kostką rosołową daje zaskakująco delikatny rezultat.
Kostka rosołowa własnej roboty to inwestycja w smak i jakość codziennych posiłków. Dzięki przepisowi Kingi Paruzel każdy może stworzyć w swojej kuchni zapas naturalnych kostek rosołowych, które staną się podstawą wielu pysznych dań. To dowód na to, że najlepsze rzeczy często są te najprostsze – wystarczy kilka świeżych warzyw i odrobina czasu, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kutia
- Makówki śląskie
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Klasyczna sałatka grecka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1252 dni temu
Czy zamiast mrożenia można paste przechowywać w słoiku w lodówce ?
Odpowiedz
1252 dni temu
Tak, pastę na kostki rosołowe możesz przechowywać w słoiku w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoik oraz zakrętkę, by przechowywana pasta dłużej zachowała świeżość. Dobrze przechowywana pasta powinna przetrwać w lodówce do ok. 2 tygodni, ale przed gotowaniem zawsze warto sprawdzić jej świeżość jeśli przechowujemy ją dłużej niż 7 dni.