![Domowa kostka rosołowa Domowa kostka rosołowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ed307a30b79c-ed1f284237ee-kw10-2020-kinga-paruzel-domowa-bulionetka-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremki do kostek lodu
- wielofunkcyjny robot kuchenny
Sposób przygotowania:
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera kroimy w kostkę, por w krążki, czosnek w plasterki, cebulę w piórka, a łodygi selera naciowego na mniejsze kawałki.
Krok 2: ROZDRABNIAMY WARZYWA
Warzywa łączymy w naczyniu robota. Dodajemy natkę pietruszki, suszone pomidory, sól i pieprz. Mielemy na gładką, jednolitą pastę.
Krok 3: ZAMRAŻAMY KOSTKI
Foremkę do kostek lodu wypełniamy zmiksowaną pastą i umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia masy.
Wskazówka: Z jednej domowej kostki rosołowej możemy uzyskać 250 ml wywaru. Jedna kostka to ok. 1½ łyżki masy bulionowej.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!
![Zupa krem z topinamburu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5303fed53bbc-5e11e243d6ca-KW04_Okrasa_zupa_z_topinamburu_31927_191210_MA_3476_RGB_OK_1250x700.webp)
Najlepszy rosół
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!
![Najlepszy rosół](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/30f3616ffe6f-5c6725788c42-KW39_KAROL_rosol_domowy_z_pieczonymi_warzywami_1250x700.webp)
Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.
![Zupa z zielonych warzyw](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/795475ae399b-1a2c2e256eea-KW12_Kinga_zupa28226_190314_MA_1588_1250x700.webp)
Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!
![Zupa pomidorowa z domowym makaronem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/03e498e1a6e8-b21a396174e4-KW40_KAROL_ZUPA_POMIDOROWA_13367_RGB_OK_1250x700px.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Zupa z awokado z migdałami
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
- Zupa krem z topinamburu
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Domowe majonezy smakowe
- Surówka z młodej kapusty
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Pasta czekoladowa à la Nutella
- Nadziewane daktyle w czekoladzie
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Wigilijne pierogi
- Roladka kokosowa bez pieczenia
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Bifteki z fetą
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Krewetki z ananasem podawane na zimno
- Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Komentarze (2)
788 dni temu
Czy zamiast mrożenia można paste przechowywać w słoiku w lodówce ?
odpowiedz
788 dni temu
Tak, pastę na kostki rosołowe możesz przechowywać w słoiku w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć słoik oraz zakrętkę, by przechowywana pasta dłużej zachowała świeżość. Dobrze przechowywana pasta powinna przetrwać w lodówce do ok. 2 tygodni, ale przed gotowaniem zawsze warto sprawdzić jej świeżość jeśli przechowujemy ją dłużej niż 7 dni.