zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łyżkę cedzakową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR MIĘSNY

Do garnka wypełnionego zimną wodą wkładamy mięso – kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus z szyją wycięte z tuszy kurczaka (piersi odkładamy, by wykorzystać je w innym daniu).

Zagotowujemy na dużym ogniu.

Krok 2: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA

Por przekrawamy na pół, marchew i pietruszkę kroimy w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę na 4 części.

Wszystkie warzywa (poza porem) przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

Krok 3: SZUMUJEMY WYWAR I DODAJEMY WARZYWA

Zmniejszamy ogień pod wywarem, szumowiny ściągamy łyżką cedzakową.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy por, ziele angielskie i liście laurowe.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY ROSÓŁ

Rosół gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.

Z garnka wyjmujemy pieczone warzywa i układamy je na dnie talerza. Wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy obok warzyw.

Całość oprószamy posiekanym lubczykiem. Nalewamy rosół. Dekorujemy listkami lubczyku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    16 dni temu
    trzeba sprobowac..sam przepis super..a super fasolow bym KAROLKU prosil

    odpowiedz

  • Nana Nana
    22 dni temu
    Super sposób na te warzywa z piekarnika, dziękuję :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram