
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR MIĘSNY
Do garnka wypełnionego zimną wodą wkładamy mięso – kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus z szyją wycięte z tuszy kurczaka (piersi odkładamy, by wykorzystać je w innym daniu).
Zagotowujemy na dużym ogniu.
Krok 2: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA
Por przekrawamy na pół, marchew i pietruszkę kroimy w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę na 4 części.
Wszystkie warzywa (poza porem) przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.
Krok 3: SZUMUJEMY WYWAR I DODAJEMY WARZYWA
Zmniejszamy ogień pod wywarem, szumowiny ściągamy łyżką cedzakową.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy por, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY ROSÓŁ
Rosół gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.
Z garnka wyjmujemy pieczone warzywa i układamy je na dnie talerza. Wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy obok warzyw.
Całość oprószamy posiekanym lubczykiem. Nalewamy rosół. Dekorujemy listkami lubczyku.
Zobacz podobne
przepisy
Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Komentarze (3)
7 dni temu
Zrobiłam. Pycha.
odpowiedz
63 dni temu
trzeba sprobowac..sam przepis super..a super fasolow bym KAROLKU prosil
odpowiedz
69 dni temu
Super sposób na te warzywa z piekarnika, dziękuję :)
odpowiedz
zobacz wszystkie