zobacz film Najlepszy rosół

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łyżkę cedzakową

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR MIĘSNY

Do garnka wypełnionego zimną wodą wkładamy mięso – kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus z szyją wycięte z tuszy kurczaka (piersi odkładamy, by wykorzystać je w innym daniu).

Zagotowujemy na dużym ogniu.

Krok 2: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA

Por przekrawamy na pół, marchew i pietruszkę kroimy w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę na 4 części.

Wszystkie warzywa (poza porem) przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.

Krok 3: SZUMUJEMY WYWAR I DODAJEMY WARZYWA

Zmniejszamy ogień pod wywarem, szumowiny ściągamy łyżką cedzakową.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy por, ziele angielskie i liście laurowe.

Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY ROSÓŁ

Rosół gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.

Z garnka wyjmujemy pieczone warzywa i układamy je na dnie talerza. Wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy obok warzyw.

Całość oprószamy posiekanym lubczykiem. Nalewamy rosół. Dekorujemy listkami lubczyku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Ania Ania
    984 dni temu
    Pyszny rosół :) W końcu nie wyparowała mi duża część wywaru i to dzięki dużej ilości składników, które przykryły wierzch zupy, ograniczając parowanie. Poza tym piękny kolor - już zaraz po dodaniu pieczonych warzyw rosół jest złoty. Muszę spróbować wersji z innymi rodzajami mięsa. Polecam przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1152 dni temu
    Panie Karolu !!! Dziękuje za ten znakomity przepis rosołu. Jest pan w mojej czołówce kulinarnej, nawet BUFETOWA wysiada. Po jej prezentacji to tydzien kuchnie trzeba sprzątać! Dziękuje Panu za przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1453 dni temu
    Dzięki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1489 dni temu
    w przepisie brakuje soli. na filmiku pan Karol wrzuca do pierkarnika również pora a w przepisie jest inaczej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1728 dni temu
    Ja zawsze gotuję na bardzo małym ogniu i zbieram "szumy" od kiedy zaczynają się pojawiać do ostatniego. To pracochłonne, ale rosół jes pięknie klarowny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1763 dni temu
    Czy rosół gotujemy bez przykrycia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1761 dni temu
    Rosół gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania, a następnie w odkrytym garnku, by wywar nie stał się mętny.
  • Gość Gość
    1775 dni temu
    Panie Karolu, nie dodaje Pan kapusty włoskiej? A co do Pana pytania, to jem prawie wszystko, oprócz kolendry i rosołu z ziemniakami. Aaaa... i jeszcze makaron z truskawkami. Nieeeeee...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1774 dni temu
    W tym przepisie akurat kapusty Karol nie dodaje :)
  • Agnieszka Agnieszka
    1839 dni temu
    Zrobiłam. Pycha.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1895 dni temu
    trzeba sprobowac..sam przepis super..a super fasolow bym KAROLKU prosil

    odpowiedz

  • Nana Nana
    1901 dni temu
    Super sposób na te warzywa z piekarnika, dziękuję :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!