
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR MIĘSNY
Do garnka wypełnionego zimną wodą wkładamy mięso – kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus z szyją wycięte z tuszy kurczaka (piersi odkładamy, by wykorzystać je w innym daniu).
Zagotowujemy na dużym ogniu.
Krok 2: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA
Por przekrawamy na pół, marchew i pietruszkę kroimy w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę na 4 części.
Wszystkie warzywa (poza porem) przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy pieprzem. Mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200°C, aż nabiorą brązowego koloru.
Krok 3: SZUMUJEMY WYWAR I DODAJEMY WARZYWA
Zmniejszamy ogień pod wywarem, szumowiny ściągamy łyżką cedzakową.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy por, ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 4: GOTUJEMY I PODAJEMY ROSÓŁ
Rosół gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 godzin.
Z garnka wyjmujemy pieczone warzywa i układamy je na dnie talerza. Wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy obok warzyw.
Całość oprószamy posiekanym lubczykiem. Nalewamy rosół. Dekorujemy listkami lubczyku.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak myć warzywa i owoce?
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
1241 dni temu
Pyszny rosół :) W końcu nie wyparowała mi duża część wywaru i to dzięki dużej ilości składników, które przykryły wierzch zupy, ograniczając parowanie. Poza tym piękny kolor - już zaraz po dodaniu pieczonych warzyw rosół jest złoty. Muszę spróbować wersji z innymi rodzajami mięsa. Polecam przepis!
odpowiedz
1409 dni temu
Panie Karolu !!! Dziękuje za ten znakomity przepis rosołu. Jest pan w mojej czołówce kulinarnej, nawet BUFETOWA wysiada. Po jej prezentacji to tydzien kuchnie trzeba sprzątać! Dziękuje Panu za przepis!
odpowiedz
1710 dni temu
Dzięki
odpowiedz
1746 dni temu
w przepisie brakuje soli. na filmiku pan Karol wrzuca do pierkarnika również pora a w przepisie jest inaczej.
odpowiedz
1985 dni temu
Ja zawsze gotuję na bardzo małym ogniu i zbieram "szumy" od kiedy zaczynają się pojawiać do ostatniego. To pracochłonne, ale rosół jes pięknie klarowny.
odpowiedz
2020 dni temu
Czy rosół gotujemy bez przykrycia?
odpowiedz
2018 dni temu
Rosół gotujemy pod przykryciem do momentu zagotowania, a następnie w odkrytym garnku, by wywar nie stał się mętny.
2032 dni temu
Panie Karolu, nie dodaje Pan kapusty włoskiej? A co do Pana pytania, to jem prawie wszystko, oprócz kolendry i rosołu z ziemniakami. Aaaa... i jeszcze makaron z truskawkami. Nieeeeee...
odpowiedz
2031 dni temu
W tym przepisie akurat kapusty Karol nie dodaje :)
2096 dni temu
Zrobiłam. Pycha.
odpowiedz
2152 dni temu
trzeba sprobowac..sam przepis super..a super fasolow bym KAROLKU prosil
odpowiedz
2158 dni temu
Super sposób na te warzywa z piekarnika, dziękuję :)
odpowiedz
zobacz wszystkie