Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- czystą ściereczką
- papier do pieczenia
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- wałek
- miseczkę
- kubek
- szklankę lub formę do wycięcia okrągłego kształtu o średnicy ok. 6-7cm
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Podgrzej delikatnie masło na drożdżówki, aby się roztopiło. Odstaw do schłodzenia. Nie doprowadzaj go do wrzenia, a jedynie do półpłynnej konsystencji. Mleko na drożdżówki także delikatnie podgrzej — powinno być ciepłe, a nie gorące. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA:
KROK 1: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Do miski wysyp mąkę, a następnie dodaj zimne masło i cukier. Dodaj także jajko i wymieszaj.
KROK 2: ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Gdy składniki wstępnie się połączą, zacznij zagniatać ciasto na kruszonkę.
KROK 3: CHOWAMY KRUSZONKĘ DO SCHŁODZENIA
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło.
DROŻDŻÓWKI:
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, a następnie zalej je mlekiem z 15 g cukru oraz 60 g mąki. Całość delikatnie wymieszaj i przykryj ściereczką, a potem odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
KROK 5: ŁĄCZYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do dużej miski wsyp resztę cukru, sól, jajko, roztopione masło, mąkę (zostaw sobie jedną łyżkę do podsypywania), cukier waniliowy oraz zaczyn. Ugniataj w robocie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
KROK 6: ODSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki umyj, a następnie osusz. Usuń szypułki. Pokrój na niezbyt cienkie plastry.
KROK 8: WAŁKUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z miski na blat i delikatnie podsyp je mąką. Rozwałkuj je delikatnie na placek o grubości ok. 2 cm. Wytnij z ciasta krążki. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj, a potem wytnij z niego krążki.
KROK 9: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Gotowe krążki z ciasta wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do delikatnego wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
KROK 10: PRZEKŁADAMY TRUSKAWKI NA DROŻDŻÓWKI
W wyrośniętych drożdżówkach zrób na środku delikatne wgłębienia, a potem ułóż w nich po kilka truskawek.
KROK 11: SMARUJEMY DROŻDŻÓWKI JAJKIEM
Roztrzep jajko w miseczce, a potem posmaruj nim brzegi ciasta.
KROK 12: DEKORUJEMY DROŻDŻÓWKI KRUSZONKĄ
Wyciągnij kruszonkę z lodówki i pokrusz ją, a następnie udekoruj nią każdą drożdżówkę.
KROK 13: PIECZEMY DROŻDŻÓWKI
Wsadź blachę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. Po upieczeniu pozostaw drożdżówki na chwilę w piekarniku i uchyl drzwiczki pieca. Po upływie 10 minut drożdżówki są gotowe do jedzenia!
Zobacz podobne
przepisy
Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!
Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!
Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!
Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!
Drożdżówki z truskawkami — smaczny deser dla całej rodziny
Bułeczki drożdżowe z truskawkami, czyli drożdżówki to świetny sposóbna zaspokojenie apetytu na słodycze całej rodziny. Świeże truskawki, delikatnie umieszczone w miękkim, drożdżowym cieście, nadają bułeczkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie ma nic bardziej kuszącego niż wyjątkowa kombinacja świeżych owoców i chrupiącej kruszonki, która aż rozpływa się w ustach. Domowe, pachnące drożdżówki z truskawkami i kruszonką z naszego przepisu są po prostu warte grzechu!
Bułki drożdżowe z truskawkami to nie tylko doskonały deser, ale także sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni. Proces ich przygotowania może stać się wspaniałą okazją do spędzenia przyjemnego czasu wraz z rodziną. Wystarczy odrobina cierpliwości i chęci, aby stworzyć wyjątkowe drożdżówki z truskawkami, które sprawią, że każdy podwieczorek stanie się przyjemniejszy. Nie czekaj i już teraz zabierz się do pieczenia pysznych drożdżówek z owocami!
Przepis na drożdżówki z truskawkami — różne warianty tego smakołyku
Przygotowanie bułeczek drożdżowych z owocami to proces kreatywny, który pozwala na eksperymentowanie z różnymi składnikami i technikami. Nasz przepis to tylko jedna z wielu interpretacji tego smacznego wypieku, który można modyfikować według własnych upodobań oraz dostępności składników. Jeśli marzą Ci się szybkie drożdżówki z truskawkami, możesz wykorzystać gotowe ciasto drożdżowe dostępne w Lidlu albo skorzystać z suchych drożdży, do których nie trzeba przyrządzać zaczynu. Takie drożdżówki na suchych drożdżach są równie pyszne!
Masz ochotę na odrobinę awangardy? Przygotuj wypiek na cieście półfrancuskim, zamieniając drożdżówki w ciastka. Nasz przepis na drożdżówki możesz także z łatwością przerobić na wersję wegańską — należy zamienić jajka na aquafabę (płyn z puszki z ciecierzycą), klasyczne mleko zastąpić roślinnym, a masło olejem roślinnym. Takie wegańskie bułeczki z truskawkami z pewnością przypadną Ci do gustu!
Istnieje wiele innych sposobów na urozmaicenie naszego przepisu na drożdżówki z truskawkami. Oprócz świeżych owoców można użyć także mrożonych - wystarczy delikatnie je podgotować wraz z cukrem. Drożdżówki z owocami i kruszonką da się przyrządzić także z dodatkiem dżemu truskawkowego. Do przepisu warto dodać także biały ser lub budyń. Własnoręcznie zrobione drożdżówki z serem i truskawkami będą nieco bardziej sycące i równie smaczne. Klasyczną kruszonkę można zastąpić lukrem lub cukrem pudrem — w ten sposób zaoszczędzisz trochę czasu na przygotowywaniu tego smakołyka.
Dzięki swej wszechstronności, drożdżówki z truskawkami mogą być doskonałym wypiekiem na podwieczorek czy słodką przekąskę. Ich wyjątkowy smak czyni je idealnym wypiekiem na różne okazje — od rodzinnych spotkań po kameralne wieczory przy kawie.
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?
Jak zrobić idealne bułeczki z truskawkami i kruszonką? Przygotowanie pysznych drożdżówek z truskawkami i kruszonką może stać się przyjemnym doświadczeniem w kuchni, jeśli będziesz przestrzegać wybranego przepisu oraz zastosujesz kilka trików ułatwiających cały proces twórczy.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta drożdżowego. Aby uzyskać idealne ciasto, należy zadbać o odpowiednie proporcje składników oraz właściwą temperaturę mleka i masła. Warto pamiętać, aby drożdże były świeże i aktywne — jeśli przyrządzasz drożdżówki z suchych drożdży, możesz dodać je bezpośrednio do ciasta albo również rozpuścić w wodzie tudzież mleku z dodatkiem cukru i od razu dodać do mąki. W przypadku drożdży świeżych, warto chwilę poczekać na ich aktywowanie.
Po wymieszaniu składników należy pozostawić je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W zależności od temperatury i rodzaju drożdży, może to zająć od nawet do 1,5 godziny. Warto również przykryć misę ściereczką lub folią spożywczą, aby zapobiec wysychaniu ciasta i zapewnić mu odpowiednie środowisko do wzrostu. Podczas formowania bułek z truskawkami pamiętaj o dokładnym rozwałkowaniu ciasta. Nie może być zbyt cienkie — najlepiej utrzymać grubość około 2 cm. Tak przygotowane ciasto zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Niezwykle istotna jest także sama temperatura pieczenia — niezależnie od tego, czy przygotowujesz drożdżówki z mrożonymi truskawkami, czy szybkie bułeczki z truskawkami na suchych drożdżach. Zbyt niska temperatura może poskutkować zakalcem, natomiast zbyt wysoka sprawi, że kruszonka zbyt mocno się przypali i stanie się gorzka. Nasz przepis na bułki z truskawkami zakłada, że są gotowe, gdy nabiorą złotego, rumianego koloru. Gotowe drożdżówki najlepiej smakują jeszcze delikatnie ciepłe, ale nie gorące! Ciasto drożdżowe powinno przestygnąć przed jego serwowaniem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Sernik piernikowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Domek z piernika
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
177 dni temu
Bułki są dobre, ale truskawki się bardziej opłaca dawać do bułek nie na bułki bo wtedy jest mniej suche. Przepis niestety koślawo napisany więc jak ktoś się nie zna na drożdżowym cieście, to go nie rozczyta.
odpowiedz