zobacz film Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Tarta truskawkowa z białą czekoladą i pistacjami

Przygotuj

  • formę do tarty o średnicy 22-25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Jeśli nie masz mielonych pistacji, zmiel całe pistacje na mączkę.

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Mąkę i cukier puder przesiewamy, następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pistacje, sól i masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie siekamy, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka, jeszcze chwilę siekamy nożem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 2: Pieczemy spód tarty

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim boki oraz spód formy. Widelcem dziurkujemy ciasto i wkładamy je do zamrażalki na około 10 minut. Mocno schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

Krok 3: Przygotowujemy ganache

Śmietankę z miodem zagotowujemy w małym garnku. Gdy miód się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy.

Krok 4: Dekorujemy tartę

Na wystudzony spód wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia masy. Gdy ganache będzie już stabilny, układamy przekrojone na pół truskawki. Posypujemy posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.

Mus z białej czekolady z żelem truskawkowym

Przygotuj

  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • plastikowy pojemnik z pokrywką
  • forma prostokątna

Krok 1: Przygotowujemy mus czekoladowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.

Krok 2: Przygotowujemy kruszonkę

Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.

Krok 3: Przygotowujemy żel truskawkowy

Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.

Krok 4: Przygotowujemy krem mascarpone

Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.

Krok 5: Łączymy składniki deseru

Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    991 dni temu
    Czy truskawki nie zsuwają się z tarty (z kremu) podczas krojenia, skoro nie zostały zatopione w ganaszu? Czy truskawki warto pożelować?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    990 dni temu
    Marto, ganasz delikatnie ściągnie (w tym celu należy trochę poczekać z dekoracją), więc truskawki umieszczone w jego warstwie będą stabilne. Kroimy je przed przystąpieniem do dekorowania. Nie jest konieczne żelowanie truskawek.
  • Marta Dr Ski Marta Dr Ski
    991 dni temu
    Panie Pawle - w jaki sposób krojone są truskawki, czy na pół? W jaki sposób ułożyć taką piękną rozetę? Muszą to być truskawki jednkokwych rozmiarów?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    991 dni temu
    Marto, zgadza się-truskawki należy przekroić na pół i układać formie, zaczynając od jej brzegów. By rozeta była stabilna, kolejne warstwy truskawek warto układać na przemian, tak, by zazębiały się ze sobą, czyli: truskawka pomiędzy dwiema poprzednimi. I tak aż do wypełnienia całej formy :) Do dekoracji odłóż truskawki zbliżone do siebie rozmiarem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!