Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Tarta truskawkowa z białą czekoladą i pistacjami
Przygotuj
- formę do tarty o średnicy 22-25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jeśli nie masz mielonych pistacji, zmiel całe pistacje na mączkę.
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Mąkę i cukier puder przesiewamy, następnie wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pistacje, sól i masło pokrojone w kostkę. Całość dokładnie siekamy, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka, jeszcze chwilę siekamy nożem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 2: Pieczemy spód tarty
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim boki oraz spód formy. Widelcem dziurkujemy ciasto i wkładamy je do zamrażalki na około 10 minut. Mocno schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C i pieczemy z funkcją termoobiegu przez około 15-20 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.
Krok 3: Przygotowujemy ganache
Śmietankę z miodem zagotowujemy w małym garnku. Gdy miód się rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy.
Krok 4: Dekorujemy tartę
Na wystudzony spód wylewamy ganache. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia masy. Gdy ganache będzie już stabilny, układamy przekrojone na pół truskawki. Posypujemy posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.
Mus z białej czekolady z żelem truskawkowym
Przygotuj
- mikser
- rękaw cukierniczy
- plastikowy pojemnik z pokrywką
- forma prostokątna
Krok 1: Przygotowujemy mus czekoladowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy. Białka z cukrem ubijamy. Do podbitych białek dodajemy stopniowo śmietankę i mieszamy. Całość łączymy z wystudzoną czekoladą. Przelewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do lodówki.
Krok 2: Przygotowujemy kruszonkę
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z resztą składników. Zagniatamy ciasto w kulkę. Przekładamy do dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 10-15 minut aż do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kruszymy.
Krok 3: Przygotowujemy żel truskawkowy
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 50 ml wody zagotowujemy z 50 g cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki miksujemy. Dodajemy żelatynę i wystudzony syrop cukrowy i ponownie miksujemy. Przelewamy do miski i wstawiamy do lodówki. Kiedy masa stężeje, ponownie miksujemy z dodatkiem wody do uzyskania płynnej konsystencji. Przelewamy żel do rękawa cukierniczego.
Krok 4: Przygotowujemy krem mascarpone
Mascarpone łączymy ze śmietanką. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i mieszamy. Krem przelewamy do rękawa cukierniczego.
Krok 5: Łączymy składniki deseru
Na talerz wykładamy kruszonkę. Na kruszonkę wykładamy mus łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Szprycujemy krem mascarpone i żel truskawkowy. Dekorujemy chipsami z truskawek, świeżymi truskawkami i pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
Tarta z kremem cytrynowym
Tarty z różnymi nadzieniami i sezonowymi owocami to bardzo popularny i pyszny deser. Zobacz, jak łatwo przygotować tartę z kremem cytrynowym.
Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.
Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
Paweł Małecki najlepiej wie, jak połączyć szpinak, szczaw i truskawki. Wypróbuj jego przepis na tartę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Domek z piernika
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1262 dni temu
Czy truskawki nie zsuwają się z tarty (z kremu) podczas krojenia, skoro nie zostały zatopione w ganaszu? Czy truskawki warto pożelować?
odpowiedz
1261 dni temu
Marto, ganasz delikatnie ściągnie (w tym celu należy trochę poczekać z dekoracją), więc truskawki umieszczone w jego warstwie będą stabilne. Kroimy je przed przystąpieniem do dekorowania. Nie jest konieczne żelowanie truskawek.
1262 dni temu
Panie Pawle - w jaki sposób krojone są truskawki, czy na pół? W jaki sposób ułożyć taką piękną rozetę? Muszą to być truskawki jednkokwych rozmiarów?
odpowiedz
1262 dni temu
Marto, zgadza się-truskawki należy przekroić na pół i układać formie, zaczynając od jej brzegów. By rozeta była stabilna, kolejne warstwy truskawek warto układać na przemian, tak, by zazębiały się ze sobą, czyli: truskawka pomiędzy dwiema poprzednimi. I tak aż do wypełnienia całej formy :) Do dekoracji odłóż truskawki zbliżone do siebie rozmiarem.