Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Fasolkę myjemy, odcedzamy i obcinamy oba końce. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy przygotowaną fasolkę. Gotujemy do miękkości 10-15 minut, a następnie odcedzamy.

Orzechy siekamy i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy orzechy, stale potrząsając patelnią, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się rumienić, zdjejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.

Kurki czyścimy i myjemy, przycinamy trzonki i kroimy na plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone kurki. Gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje puszczona przez grzyby woda, a następnie dodajemy białe wino, podsmażamy jeszcze przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Do podsmażonych grzybów dodajemy fasolkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszmy razem. Podajemy posypane prażonymi orzechami włoskimi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Sałatka z salami

Pyszne połączenie ziemniaków, pieczarek, suszonych pomidorów oraz plastrów salami w postaci wyśmienitej sycącej sałatki!

Sałatka z salami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Sałatka waldorf

Ta klasyczna sałatka doskonale sprawdzi się na wielu mniej lub bardziej formalnych spotkaniach. Zobacz, jaka jest prosta!

Sałatka waldorf

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 3 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałatka z fasolki szparagowej i fety

Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 1 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem

Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 2 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Balo Balo
    539 dni temu
    Wygląda świetnie, mam tylko 2 pytania: 1. W liście składników jest wino białe, w przepisie czerwone, które powinno być? 2. Wartości odżywcze: Czy te wartości (tłuszcze, białka itd.) są podane dla całego dania, czy dla jednej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    539 dni temu
    Wino powinno być białe, na listę składników wkradł się błąd -- bardzo dziękujemy za uwagę! Wartości odżywcze podajemy dla jednej porcji.
  • Mephisto76 Mephisto76
    749 dni temu
    Dziś zrobiłem FASOLKA SZPARAGOWA Z KURKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI. Bardzo dobre. Gorąco polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1435 dni temu
    Witam, czy 20g kurek to nie trochę za mało?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1434 dni temu
    Kurki są tu jednym ze składników, ale jak najbardziej można dodać ich więcej ;)
  • Gośćaga Gośćaga
    4182 dni temu
    Polecam

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4354 dni temu
    Bałam się co z tego wyjdzie, jakoś wydawało mi się, że fasolka i kurki nie pasują do siebie. Wyszło pyszne, chyba najlepszy sposób na fasolkę, jaki próbowałam i ciekawy sposób na kurki (wreszcie coś innego niż w śmietanie:). Całość dodatkowo polałam łyżką oleju lnianego, co razem z orzechami świetnie się komponowało.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4359 dni temu
    Z kurkami jeszcze fasolki nie robiłam,ciekawy pomysł ,chętnie spróbuję :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!