
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE WARZYW
Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.
KROK 4: ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI
Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.
KROK 5: ROZDRABNIANIE KURCZAKA
Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.
KROK 6: MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 4.
KROK 7: SMAŻENIE FRYKADELI
Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.
KROK 8: ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM
Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Makaron z serem burrata
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
- Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)