Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE WARZYW
Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.
KROK 4: ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI
Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.
KROK 5: ROZDRABNIANIE KURCZAKA
Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.
KROK 6: MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 4.
KROK 7: SMAŻENIE FRYKADELI
Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.
KROK 8: ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM
Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak w sosie jogurtowym
Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.
Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!
Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!
Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)