Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- termorobot MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.
KROK 3: PRZYGOTOWANIE WARZYW
Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.
KROK 4: ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI
Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.
KROK 5: ROZDRABNIANIE KURCZAKA
Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.
KROK 6: MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/20 sekund/prędkość 4.
KROK 7: SMAŻENIE FRYKADELI
Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.
KROK 8: ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM
Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Klasyczna sałatka grecka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)