zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • blender ręczny
  • słoiczki do podania deserów


Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU

Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy aromat. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.

Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą. Dodajemy syrop z agawy i mieszamy, aż składniki się połączą.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Czekoladę łączymy w garnku z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.

Krok 3: MIKSUJEMY BAZĘ DESERU

Bazę deseru miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Jeżeli po zmiksowaniu deser okaże się zbyt gęsty, dodajemy 1 łyżkę mleczka kokosowego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej, budyniowej konsystencji.

Krok 4: DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE

Do zmiksowanej bazy deseru dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.

Krok 5: PODAJEMY DESER

Gotową zmiksowaną bazę deseru przekładamy do słoiczków. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy chipsami kokosowymi.

Deser odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Jaglane à la bounty najlepiej smakuje schłodzone.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram