
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny
- słoiczki do podania deserów
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DESERU
Kaszę jaglaną prażymy w suchym rondelku, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni i zacznie wydawać delikatny, orzechowy aromat. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień. Gotujemy, cały czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn.
Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą. Dodajemy syrop z agawy i mieszamy, aż składniki się połączą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Czekoladę łączymy w garnku z mleczkiem kokosowym i syropem klonowym. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
Krok 3: MIKSUJEMY BAZĘ DESERU
Bazę deseru miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Jeżeli po zmiksowaniu deser okaże się zbyt gęsty, dodajemy 1 łyżkę mleczka kokosowego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej, budyniowej konsystencji.
Krok 4: DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE
Do zmiksowanej bazy deseru dodajemy wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: PODAJEMY DESER
Gotową zmiksowaną bazę deseru przekładamy do słoiczków. Z wierzchu polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy chipsami kokosowymi.
Deser odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Jaglane à la bounty najlepiej smakuje schłodzone.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Guacamole
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Świąteczne pierniczki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
610 dni temu
Deser wyszedł suchy i zbity a w czekoladzie jest za dużo mleka, ale innym smakuje.
Odpowiedz