Jednogarnkowy makaron z indykiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ROZDROBNIENIE WARZYW

Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU

Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.

Dodać penne rigate, ostrożnie zamieszać wszystko łopatką i gotować (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/czas według wskazówek na opakowaniu makaronu + 2 minuty/prędkość 1/100°C.

W tym samym czasie umyć bazylię i otrząsnąć z wody. Oberwać listki, pokroić na paski. Pod koniec czasu gotowania sprawdzić, czy makaron jest gotowy i czy płyn wystarczająco się wygotował. W razie potrzeby jeszcze raz wydłużyć czas gotowania o kilka minut.

KROK 3: DOPRAWIENIE I PODANIE

Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.

RADA

Tak przygotowany makaron doskonale smakuje także z mozzarellą. Kulkę mozzarelli pokroić w 1-centymetrową kostkę i tuż przed podaniem wymieszać z resztą dania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    545 dni temu
    Mieso trzeba pokroić samemu, brak takiej informacji w przepisie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    710 dni temu
    Czy da się gdzieś zobaczyć wartości odżywcze na 100g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    710 dni temu
    Niestety nie ma takiej możliwości, wartości odżywcze są wyliczone na porcję dania.
  • Gość Gość
    824 dni temu
    A gdzie w garnku można ustawić prędkość? XD

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    823 dni temu
    Podczas ustawiania programu wybiera się odpowiednią prędkość :)
  • Gość Gość
    738 dni temu
    W Lidlomixie :)
  • Gość Gość
    911 dni temu
    A co można wykorzystać zamiast pojemnika miksującego i podgrzewające? Czy to jest danie do czegoś ale termomix? A jakby je można było zrobić bez takiego urządzenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    911 dni temu
    To danie do przyrządzenia w robocie kuchennym Monsieur Cuisine. Można spróbować przyrządzić je bez robota, jednak będzie to wymagało większej uwagi i trochę więcej czasu. Jeśli się zdecydujesz, proponujemy cebulę i paprykę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno pokroić. Sos za to przygotować w głębokiej patelni lub garnku: najpierw usmażyć mięso, następnie dodać pozostałe składniki i gotować, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie do sosu można dodać makaron i gotować ok. 12-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie miękki.
  • Gość Gość
    18 dni temu
    Ja robię te danie bez lidlomixa ,wychodzi tak samo po prostu robię je na dwa garnki:) Mięso osobno i sos osobno na koniec blenduje ,dodaje mięso i ugotowany makaron.Pozdrawiam

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!