
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDROBNIENIE WARZYW
Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.
Dodać penne rigate, ostrożnie zamieszać wszystko łopatką i gotować (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/czas według wskazówek na opakowaniu makaronu + 2 minuty/prędkość 1/100°C.
W tym samym czasie umyć bazylię i otrząsnąć z wody. Oberwać listki, pokroić na paski. Pod koniec czasu gotowania sprawdzić, czy makaron jest gotowy i czy płyn wystarczająco się wygotował. W razie potrzeby jeszcze raz wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
KROK 3: DOPRAWIENIE I PODANIE
Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.
RADA
Tak przygotowany makaron doskonale smakuje także z mozzarellą. Kulkę mozzarelli pokroić w 1-centymetrową kostkę i tuż przed podaniem wymieszać z resztą dania.
Komentarze (2)
11 dni temu
A co można wykorzystać zamiast pojemnika miksującego i podgrzewające? Czy to jest danie do czegoś ale termomix? A jakby je można było zrobić bez takiego urządzenia?
odpowiedz
11 dni temu
To danie do przyrządzenia w robocie kuchennym Monsieur Cuisine. Można spróbować przyrządzić je bez robota, jednak będzie to wymagało większej uwagi i trochę więcej czasu. Jeśli się zdecydujesz, proponujemy cebulę i paprykę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno pokroić. Sos za to przygotować w głębokiej patelni lub garnku: najpierw usmażyć mięso, następnie dodać pozostałe składniki i gotować, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie do sosu można dodać makaron i gotować ok. 12-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie miękki.
zobacz wszystkie