
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ROZDROBNIENIE WARZYW
Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.
Dodać penne rigate, ostrożnie zamieszać wszystko łopatką i gotować (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/czas według wskazówek na opakowaniu makaronu + 2 minuty/prędkość 1/100°C.
W tym samym czasie umyć bazylię i otrząsnąć z wody. Oberwać listki, pokroić na paski. Pod koniec czasu gotowania sprawdzić, czy makaron jest gotowy i czy płyn wystarczająco się wygotował. W razie potrzeby jeszcze raz wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
KROK 3: DOPRAWIENIE I PODANIE
Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.
RADA
Tak przygotowany makaron doskonale smakuje także z mozzarellą. Kulkę mozzarelli pokroić w 1-centymetrową kostkę i tuż przed podaniem wymieszać z resztą dania.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Bruschetta z pomidorami
- Zupa gyros
- Jak przygotować sos holenderski?
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
761 dni temu
Mieso trzeba pokroić samemu, brak takiej informacji w przepisie
odpowiedz
926 dni temu
Czy da się gdzieś zobaczyć wartości odżywcze na 100g?
odpowiedz
926 dni temu
Niestety nie ma takiej możliwości, wartości odżywcze są wyliczone na porcję dania.
1040 dni temu
A gdzie w garnku można ustawić prędkość? XD
odpowiedz
1039 dni temu
Podczas ustawiania programu wybiera się odpowiednią prędkość :)
954 dni temu
W Lidlomixie :)
1127 dni temu
A co można wykorzystać zamiast pojemnika miksującego i podgrzewające? Czy to jest danie do czegoś ale termomix? A jakby je można było zrobić bez takiego urządzenia?
odpowiedz
1127 dni temu
To danie do przyrządzenia w robocie kuchennym Monsieur Cuisine. Można spróbować przyrządzić je bez robota, jednak będzie to wymagało większej uwagi i trochę więcej czasu. Jeśli się zdecydujesz, proponujemy cebulę i paprykę rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno pokroić. Sos za to przygotować w głębokiej patelni lub garnku: najpierw usmażyć mięso, następnie dodać pozostałe składniki i gotować, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut. Po tym czasie do sosu można dodać makaron i gotować ok. 12-15 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie miękki.
234 dni temu
Ja robię te danie bez lidlomixa ,wychodzi tak samo po prostu robię je na dwa garnki:) Mięso osobno i sos osobno na koniec blenduje ,dodaje mięso i ugotowany makaron.Pozdrawiam