
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- brytfannę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Przygotowujemy kaczkę
Kaczkę oczyszczamy i osuszamy. Tuszkę nacinamy delikatnie z obu stron ostrym nożem w kratkę. Kaczkę faszerujemy czosnkiem i cytryną pokrojoną w plastry. Z zewnątrz i od środka nacieramy mocno przyprawą do drobiu.
KROK 2: Pieczemy kaczkę z obu stron
Kaczkę układamy piersią do góry w dużej brytfannie. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Po tym czasie obracamy kaczkę piersią do dołu i pieczemy kolejne 40 minut.
KROK 3: Glazurujemy kaczkę
Po tym czasie kaczkę przekładamy na półmisek. Z brytfanny usuwamy zebrany tłuszcz. W małej misce mieszamy składniki glazury. Kaczkę przekładamy z powrotem do brytfanny piersią do góry i smarujemy dokładnie glazurą. Pieczemy kolejne 20 minut, sprawdzając co jakiś czas, dokładając glazurę i sprawdzając, czy skórka jest już chrupiąca.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pachnące mięso w chrupiącej skórce, które doskonale podkreśla uroczysty charakter rodzinnych spotkań.

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Kaczka po chińsku ze smażonym makaronem chow mein i z warzywami
Jeśli cenisz orientalne smaki, dowiedz się, jak przygotować kaczkę z sosem hoisin, smażonym makaronem i warzywami.

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Zobacz przepisy
na święta
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tarta Cytrynowa
- Wegański łosoś z papryki
- Babka orzechowo-migdałowa
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
- Świąteczny talerz obfitości
- Ruloniki z truflową sałatką jajeczną
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
- Babka z niespodzianką
- Ragoût z jajek z warzywami
- Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- Wegański twarożek z ziołami
- Glazurowana szynka z ziemniakami
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)