
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- brytfannę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: Przygotowujemy kaczkę
Kaczkę oczyszczamy i osuszamy. Tuszkę nacinamy delikatnie z obu stron ostrym nożem w kratkę. Kaczkę faszerujemy czosnkiem i cytryną pokrojoną w plastry. Z zewnątrz i od środka nacieramy mocno przyprawą do drobiu.
KROK 2: Pieczemy kaczkę z obu stron
Kaczkę układamy piersią do góry w dużej brytfannie. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50 minut. Po tym czasie obracamy kaczkę piersią do dołu i pieczemy kolejne 40 minut.
KROK 3: Glazurujemy kaczkę
Po tym czasie kaczkę przekładamy na półmisek. Z brytfanny usuwamy zebrany tłuszcz. W małej misce mieszamy składniki glazury. Kaczkę przekładamy z powrotem do brytfanny piersią do góry i smarujemy dokładnie glazurą. Pieczemy kolejne 20 minut, sprawdzając co jakiś czas, dokładając glazurę i sprawdzając, czy skórka jest już chrupiąca.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makówki śląskie
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Kutia
- Krokiety z mięsem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Burek ze szpinakiem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Sernik pistacjowy
- Guacamole
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Pierniki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)