
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
1. Bagietkę przekrawamy wzdłuż, smarujemy masłem.
2. Mujemy i osuszamy sałatę masłową.
3. Obieramy awokado i przekrawamy je w plastry.
4. Myjemy limonkę, sparzamy ją i kroimy w plastry.
5. Na rozgrzanej patelni smażymy krewetki z curry, pieprzem i solą.
6. Na kromkę nakładamy następująco: sałatę masłową, awokado, plastry limonki oraz krewetki.
7. Całość dekorujemy majonezem.
Bagietka z masłem czosnkowym
Pachnąca i chrupiąca! Pszenna, pyszna bagietka smakowicie nadziana aromatycznym masłem czosnkowo-pietruszkowym. Uwodzi już od pierwszego kęsa…
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!


Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Kanapki z łososiem
Pomysł na zdrową przekąskę w kilka chwil? Ciemne pieczywo, ogórek i wędzony łosoś! Do tego odrobina koperku... i gotowe.

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.

Kanapka z krewetkami – mistrzowskie połączenia dla koneserów
Owoce morze kojarzą się luksusem, świetnym gustem i jakością. Kanapki natomiast – z łatwymi do przygotowania, uniwersalnymi przekąskami. Czy jednak możemy łączyć jedne z drugimi? Owszem – udowadnia to kanapka bagietka i krewetka! To chrupiąca i pożywna propozycja idealna dla tych, którzy kochają zestawiać ze sobą najlepsze składniki, tworząc niecodzienne, ale bardzo apetyczne połączenia kulinarne. Nasze kanapki z krewetkami są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania – wyliczyliśmy, że wystarczy Ci jakieś 10 minut. Trzymając się naszych wskazówek (i proporcji składników), przygotujesz kanapkę z krewetkami i awokado dla dwóch osób. Przyjrzyjmy się raz jeszcze przepisowi na najlepsze kanapki z krewetkami!
Kanapka z krewetkami – przepis prosty i niezawodny!
Zaczynamy standardowo – od przecięcia chrupiącej i pachnącej bagietki wzdłuż. Jedną z połówek posmaruj masłem czosnkowo-pietruszkowym (w katalogu znajdziesz przepis, dzięki któremu przygotujesz to nietuzinkowe smarowidło). Teraz zajmij się sałatą masłową – dokładnie oczyść ją i wysusz. Jeśli nie znalazłaś lub nie znalazłeś akurat tego typu sałaty, możesz postawić na inny dostępny – sałatę rzymską, lodową czy roszponkę. Następne w kolejności jest awokado. Pozbądź się skórki i pestki, pokrój je w plasterki idealne na kanapkę z krewetkami. Na awokado pokrój również limonkę – pamiętaj jednak, aby wcześniej ją sparzyć.
Nadeszła pora na przygotowanie najważniejszego składnika naszych kanapek z krewetkami, czyli samych przepysznych skorupiaków. Na patelni rozgrzej olej – np. rzepakowy, czyli taki o wysokim punkcie dymienia, następnie wrzuć na nią 200 g odpowiednio doprawionych krewetek na kanapki. Smaż je 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe? W takim razie sięgnij po pieczywo. Na jednej kromce bagietki połóż sałatę, awokado, limonkę w plastrach i krewetki – w tej właśnie kolejności. Całość udekoruj majonezem. Kanapka z krewetkami z naszego przepisu gotowa!
Kanapka z krewetkami koktajlowymi – w jaki sposób możesz ją urozmaicić?
Jesteśmy pewni, że nasze kanapki z krewetkami koktajlowymi przypadną do gustu wszystkim fanom sandwiczy o królewskich charakterze! Może jednak jako odkrywca lub odkrywczyni zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić nasz przepis? Oto kilka pomysłów!
Zacznijmy od podstawowych opcji. Kanapka z krewetkami koktajlowymi może być jeszcze lepsza, jeśli przygotujesz do niej przepyszny sos! W tej kwestii do wyboru masz naprawdę sporo pysznych propozycji. Jeden z najpopularniejszych typów to sos cytrynowo-limonkowy z miodem, oliwą i musztardą. Cytryna i limonka często bywają zestawiane też z imbirem i czosnkiem. Alternatywę dla tego rodzaju sosu stanowi sos pikantny – możesz przygotować go choćby na bazie majonezu lub jogurtu i srirachy, czyli ostrego tajskiego sosu z papryczek chilli. Ciekawym wyborem na sos do kanapek z krewetkami będzie też sos słodko-pikantny na bazie srirachy, miodu, soku z limonki, sosu rybnego, kardamonu, cynamonu i goździków. To prawda – składników jest całkiem sporo. Ale razem tworzą one wspaniałą, bogatą kompozycję smakową!
Tyle w kwestii sosów do kanapki z krewetkami i awokado. Sandwicza tego możesz jednak także wzbogacić wieloma innymi dodatkami. Nasze typy to m.in. pomidor, ogórek konserwowy lub cebula, kolendra i mięta. Jeśli lubisz chrupać, pomyśl też o posypce orzechowej. Niektórzy koneserzy mogą też zechcieć wzbogacić kompozycję o wybrany ser – w tym przypadku stawialibyśmy na fetę lub mozzarellę. Myśląc o kanapce z krewetkami, możesz swobodnie eksperymentować też z pieczywem. Od białej bagietki wolisz wieloziarnistą? Możesz masz ochotę na grzanki? To Ty tu rządzisz!
Co oprócz kanapki z krewetkami? Poznaj propozycje Kuchni Lidla!
Po wypróbowaniu naszej kanapki z krewetkami możesz mieć ochotę na inne pyszne sandwicze Kuchni Lidla. Pozostając w temacie skarbów mórz i oceanów, chcemy polecić Ci kanapkę z łososiem wędzonym na zimno oraz „kanapkę szybka rybka” – ekspresowy przepis na kanapkę z matiasa, z cebulą i koperkiem! Skoro wzięliśmy się za wyliczanie najlepszych kanapek z rybą, koniecznie musimy wspomnieć też o kanapkach z ceviche z łososia. To pyszne przekąski z rybą w wersji surowej, guacamole, serkiem śmietanowym, cebulą i imbirem!
Jeśli zatem polecamy dziś kanapki z krewetkami, musimy skupić się na kilku dodatkowych przepisach z owocami morza. Jeśli poszukujesz wymyślnej propozycji o tropikalnym powabie, może przypaść Ci do gustu przepis na kokosowe krewetki z sosem mango. Ta wspaniała kompozycja skradnie serca każdego miłośnika smaków Azji! Czy wiesz, że krewetki można zestawiać z mięsami? Z pysznych połączeń tego rodzaju słynie kuchnia hiszpańska. Jeśli i Ty chcesz wypróbować coś takiego, poznaj przepis na gulasz z chorizo i krewetkami, ciecierzycą, marchewką, cebulą i wieloma innymi dodatkami.
Poznaj kanapkę z krewetkami koktajlowymi z Kuchni Lidla. Później daj szansę także innym przepisom na świetne kanapki i inne dania z owocami morza!
Zobacz przepisy
na święta
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Marmolada z fig i wanilii
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Pasztet z ciecierzycy
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Pasztet z dzika
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Muffinki wielkanocne
- Ciasto z profiterolkami
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babeczki waniliowe – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
4010 dni temu
nie ma to jak wpierniczać limonkę ze skórką i nieobrane krewetki.. no chyba, że jak już zalejemy wszystko majonezem to będziemy się grzebać w tym sosie wyciskając limonkę i zdejmując pancerz z krewetek. Danie ładnie wygląda na zdjęciu, ale z rzeczywistością nie ma nic wspólnego.
odpowiedz