Kanapki z batata z jajkiem w koszulce

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • opiekacz do kanapek, grill lub patelnię grillową
  • łyżkę cedzakową

KROK 1: PODPIEKAMY BATAT

Batat kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, a następnie opiekamy w opiekaczu do kanapek ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: plastry batata grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż się zarumienią.

Przekładamy na talerz i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

KROK 2: GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE

Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy ocet i zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie się gotować, najlepszy będzie średni płomień).

Za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wir, a w jego środek ostrożnie wbijamy jajko. Gotujemy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne. Jajka gotujemy jedno po drugim. Gotowe jajka w koszulce ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

WIĘCEJ WSKAZÓWEK dotyczących gotowania jajka w koszulce znajdziesz TUTAJ i TUTAJ (w materiale wideo powiązanym z przepisem Karola Okrasy)!

KROK 3: PODAJEMY KANAPKI

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry.

Na podpieczone bataty wykładamy pokrojone awokado i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Na warstwie warzyw układamy jajka w koszulkach – je również doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy kiełkami słonecznika, posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!