Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- opiekacz do kanapek, grill lub patelnię grillową
- łyżkę cedzakową
KROK 1: PODPIEKAMY BATAT
Batat kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, a następnie opiekamy w opiekaczu do kanapek ok. 5-7 minut. Opcjonalnie: plastry batata grillujemy z obu stron na patelni grillowej, aż się zarumienią.
Przekładamy na talerz i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
KROK 2: GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Wodę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy ocet i zmniejszamy ogień (woda powinna delikatnie się gotować, najlepszy będzie średni płomień).
Za pomocą łyżki tworzymy w wodzie wir, a w jego środek ostrożnie wbijamy jajko. Gotujemy, aż białko się zetnie. Żółtko jajka powinno pozostać płynne. Jajka gotujemy jedno po drugim. Gotowe jajka w koszulce ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
WIĘCEJ WSKAZÓWEK dotyczących gotowania jajka w koszulce znajdziesz TUTAJ i TUTAJ (w materiale wideo powiązanym z przepisem Karola Okrasy)!
KROK 3: PODAJEMY KANAPKI
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry.
Na podpieczone bataty wykładamy pokrojone awokado i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Na warstwie warzyw układamy jajka w koszulkach – je również doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dekorujemy kiełkami słonecznika, posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką.
Zobacz podobne
przepisy
Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.
Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
Wytrawne bubble waffles to świetny pomysł na lunch lub niecodzienne śniadanie! Jajko, świeże warzywa i oliwki zawinięte w gofrowy rożek to połączenie, które pokochasz!
Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
- Sernik na zimno
- Jajko pieczone w awokado
- Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – najczęstsze pytania do tego prostego dania
- Kanapka z polędwicą i jajkiem
- 3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
- Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Kanapki z pieczarkami, twarogiem i chrzanem
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Tosty z awokado i jajkiem
- Sałatka śniadaniowa z jajkiem w koszulce
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Tatar wołowy
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
- Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
- Tacos w stylu meksykańskim z wołowiną i salsą
- Bezglutenowe pancakes
- Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Wigilijna zupa rybna
- Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Batony imbirowo-marcepanowe
- Raclette z porami i boczkiem w śmietanie
- Pizza pepperoni
- Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)