Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blender
  • sznurek
  • grill elektryczny
  • praskę do czosnku
  • folię spożywczą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

Miód łączymy w misce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

Do tak przygotowanej marynaty przekładamy piersi kurczaka. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Krok 2: GRILLUJEMY KURCZAKA

Piersi kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym, aż mięso lekko się zezłoci. Zgrillowane piersi przekładamy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY

Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się rozdrobnią i połączą.

Krok 4: SKŁADAMY KANAPKI

Bagietki przekrawamy w poprzek na dwie równe części, a każdą część wzdłuż na pół, nie przecinając pieczywa do końca - tworzymy z nich kieszonki na składniki kanapki. Na dolną część bagietki nakładamy kolejno: porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, paprykę pokrojoną w dość szerokie słupki, cebulę pokrojoną w krążki i rukolę.

Na warstwie warzyw układamy grillowane piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso oprószamy marchewką startą na tarce o drobnych oczkach. Całość skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem kolendrowym.

Kanapki zamykamy, lekko dociskamy i związujemy sznurkiem. W wolnych miejscach umieszczamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!