
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blender
- sznurek
- grill elektryczny
- praskę do czosnku
- folię spożywczą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
Miód łączymy w misce z sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z limonki, olejem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Do tak przygotowanej marynaty przekładamy piersi kurczaka. Marynatę dokładnie wcieramy w mięso. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Krok 2: GRILLUJEMY KURCZAKA
Piersi kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy na rozgrzanym grillu elektrycznym, aż mięso lekko się zezłoci. Zgrillowane piersi przekładamy na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się rozdrobnią i połączą.
Krok 4: SKŁADAMY KANAPKI
Bagietki przekrawamy w poprzek na dwie równe części, a każdą część wzdłuż na pół, nie przecinając pieczywa do końca - tworzymy z nich kieszonki na składniki kanapki. Na dolną część bagietki nakładamy kolejno: porwane na mniejsze kawałki liście sałaty, paprykę pokrojoną w dość szerokie słupki, cebulę pokrojoną w krążki i rukolę.
Na warstwie warzyw układamy grillowane piersi kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Mięso oprószamy marchewką startą na tarce o drobnych oczkach. Całość skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem kolendrowym.
Kanapki zamykamy, lekko dociskamy i związujemy sznurkiem. W wolnych miejscach umieszczamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Uszka z grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Mini burgery
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)