Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Parzymy skórki cytrusów
Owoce myjemy i obieramy ze skórek. W garnku zagotowujemy 500 ml wody z dodatkiem soli. Skórki wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 15 minut, następnie odcedzamy na sicie i płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie paseczki.
KROK 2: Gotujemy syrop cukrowy
W osobnym garnku zagotowujemy 500 ml wody z cukrem i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół. Dodajemy pokrojone skórki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Przez pierwsze 1‑1,5 godziny gotujemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania połowy syropu.
KROK 3: Studzimy skórki
Ugotowane skórki odcedzamy na sicie i wykładamy na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie i studzimy.
KROK 4: Dekorujemy kandyzowane skórki cytrusów
Przygotowujemy zatemperowaną czekoladę. Skórki owoców maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Skórkę pomarańczową dekorujemy czekoladą deserową, a cytrynową – białą. Odstawiamy do zestalenia się czekolady.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Domek z piernika
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makowiec japoński
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledź w oleju
- Pistacjowy sernik baskijski
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)