Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Parzymy skórki cytrusów
Owoce myjemy i obieramy ze skórek. W garnku zagotowujemy 500 ml wody z dodatkiem soli. Skórki wkładamy do wrzątku i gotujemy przez 15 minut, następnie odcedzamy na sicie i płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy w cienkie paseczki.
KROK 2: Gotujemy syrop cukrowy
W osobnym garnku zagotowujemy 500 ml wody z cukrem i laską wanilii przeciętą wzdłuż na pół. Dodajemy pokrojone skórki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Przez pierwsze 1‑1,5 godziny gotujemy pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy do momentu odparowania połowy syropu.
KROK 3: Studzimy skórki
Ugotowane skórki odcedzamy na sicie i wykładamy na papier do pieczenia. Rozkładamy równomiernie i studzimy.
KROK 4: Dekorujemy kandyzowane skórki cytrusów
Przygotowujemy zatemperowaną czekoladę. Skórki owoców maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Skórkę pomarańczową dekorujemy czekoladą deserową, a cytrynową – białą. Odstawiamy do zestalenia się czekolady.
Zobacz podobne
przepisy
Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!
Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik piernikowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)