
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- mikser
- rękaw cukierniczy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (z termoobiegiem)
Krok 1: Pieczemy bezy
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy kawę i przesiany cukier puder, całość delikatnie mieszamy rózgą. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 25-35 minut.
Krok 2: Przygotowujemy krem
Czekoladę rozpuszczamy razem z espresso w kąpieli wodnej i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Wstawiamy krem do lodówki na około 1 godzinę.
Krok 3: Dekorujemy bezy
Upieczone bezy układamy na talerzu. Jeden krążek smarujemy kremem i przykrywamy drugim krążkiem. Bezy dekorujemy kremem i świeżymi malinami.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2157 dni temu
tak się wczułam w film, że po słowach: "chyba bardzo lubisz to, co robisz" wymsknęło mi się NO PEWNIE!! :D DOBRZE, ŻE JESTEŚCIE :) ps. deser jest najlepszy ze wszystkich, wracam do tego przepisu kolejny raz. dziękuję.
odpowiedz
2649 dni temu
Jako autora przepisu macie PAWEŁ MAŁECKI I SZUKAM PRACY
odpowiedz
2649 dni temu
Wszystko się zgadza :) Szukam Pracy jest gościem tego odcinka :)
2651 dni temu
Prosiłabym o przepis na rogaliki z serem białym bez bakali takie malutkie rogaliki. Na słodko. Pozdrawiam. Kamila
odpowiedz
2652 dni temu
Haha, bardzo sympatyczny duet :) A takie moje pytanie jako "bezlaktozowca" - o ile śmietanę mogę zastąpić mlekiem kokosowym (stała część), to czym mogę zastąpić mascarpone? :(
odpowiedz
2651 dni temu
Udało mi się ostatnio kupić śmietanę 30% bez laktozy, a mascarpone podobno da się zrobić że śmietanki, gdzieś widziałam przepis w necie ale teraz nie mogę znaleźć...
2650 dni temu
Sony, mascarpone ciężko będzie zastąpić, najlepiej będzie po prostu z niego zrezygnować. Możesz do wegańskiej bitej śmietany z triku Kingi Paruzel - https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-weganska-bita-smietane dodać kawę z czekoladą, wtedy otrzymasz czekoladowo-kawowy krem bez laktozy :)