zobacz film

Paweł Małecki i Szukam Pracy

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 140°C (z termoobiegiem)

Krok 1: Pieczemy bezy

Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy kawę i przesiany cukier puder, całość delikatnie mieszamy rózgą. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140°C przez 25-35 minut.

Krok 2: Przygotowujemy krem

Czekoladę rozpuszczamy razem z espresso w kąpieli wodnej i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Wstawiamy krem do lodówki na około 1 godzinę.

Krok 3: Dekorujemy bezy

Upieczone bezy układamy na talerzu. Jeden krążek smarujemy kremem i przykrywamy drugim krążkiem. Bezy dekorujemy kremem i świeżymi malinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Życzliwy Życzliwy
    13 dni temu
    Jako autora przepisu macie PAWEŁ MAŁECKI I SZUKAM PRACY

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    13 dni temu
    Wszystko się zgadza :) Szukam Pracy jest gościem tego odcinka :)
  • Gość Gość
    15 dni temu
    Prosiłabym o przepis na rogaliki z serem białym bez bakali takie malutkie rogaliki. Na słodko. Pozdrawiam. Kamila

    odpowiedz

  • Sony Sony
    16 dni temu
    Haha, bardzo sympatyczny duet :) A takie moje pytanie jako "bezlaktozowca" - o ile śmietanę mogę zastąpić mlekiem kokosowym (stała część), to czym mogę zastąpić mascarpone? :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    15 dni temu
    Udało mi się ostatnio kupić śmietanę 30% bez laktozy, a mascarpone podobno da się zrobić że śmietanki, gdzieś widziałam przepis w necie ale teraz nie mogę znaleźć...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    14 dni temu
    Sony, mascarpone ciężko będzie zastąpić, najlepiej będzie po prostu z niego zrezygnować. Możesz do wegańskiej bitej śmietany z triku Kingi Paruzel - https://kuchnialidla.pl/jak-zrobic-weganska-bita-smietane dodać kawę z czekoladą, wtedy otrzymasz czekoladowo-kawowy krem bez laktozy :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram