Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill gazowy z rusztem obrotowym
- tłuczek do mięs
Przygotuj wcześniej:
Paprykę czerwoną zgrilluj z każdej strony tak, aby skórka była lekko zwęglona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY KARKÓWKĘ
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy z nich delikatnie rozbijamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie przyprawy łączymy w dużej misce z oliwą. Następnie drobno siekamy czosnek i także dodajemy go do marynaty.
KROK 3: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Każdy rozbity plaster karkówki zanurzamy w marynacie i przekładamy do innego naczynia. Całość marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc (8-12 godzin).
KROK 4: NADZIEWAMY KARKÓWKĘ NA RUSZT
Plastry karkówki przekrawamy na pół i nabijamy na ruszt, co plaster karkówki nakładamy przecięty na pół plaster boczku. Uważamy, aby mięso na ruszcie było dość równo ułożone, dzięki temu równo się przypiecze.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy delikatnie przyciąć ułożone na ruszcie mięso. Ścięte kawałki możemy zgrillować na tacce.
KROK 5: GRILLUJEMY KARKÓWKĘ
Gotowe mięso układamy nad rozgrzanym grillem, włączamy ruszt na najwolniejsze obroty i grillujemy karkówkę przez ok. 1 godzinę na najmniejszej temperaturze, aż mięso będzie bardzo dobrze zrumienione.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ząbki czosnku i miętę drobno siekamy. Zgrillowane wcześniej papryki obieramy ze zwęglonej skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Kapustę przekrawamy na cztery części i dość cienko siekamy. Pora kroimy w półtalarki. Składniki dokładnie mieszamy.
KROK 8: GRILLUJEMY PITĘ
Pitę delikatnie skrapiamy wodą i grillujemy z obu stron tak, aby była lekko zarumieniona. Gotowy chlebek rozkrawamy.
KROK 9: ŚCINAMY MIĘSO
Mięso delikatnie ścinamy, w bardzo cienkich plastrach, dookoła kebaba. Następnie mięso odkładamy z powrotem na grilla, aby ponownie się przypiekło.
KROK 10: SKŁADAMY KEBAB
Wnętrze pity smarujemy sosem, wykładamy odrobinę surówki, mięso, ponownie surówkę i karkówkę. Gotowe danie delikatnie ozdabiamy sosem i jemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.
Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)