zobacz film Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • grill gazowy z rusztem obrotowym
  • tłuczek do mięs

Przygotuj wcześniej:

Paprykę czerwoną zgrilluj z każdej strony tak, aby skórka była lekko zwęglona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY KARKÓWKĘ

Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy z nich delikatnie rozbijamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie przyprawy łączymy w dużej misce z oliwą. Następnie drobno siekamy czosnek i także dodajemy go do marynaty.

KROK 3: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Każdy rozbity plaster karkówki zanurzamy w marynacie i przekładamy do innego naczynia. Całość marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc (8-12 godzin).

KROK 4: NADZIEWAMY KARKÓWKĘ NA RUSZT

Plastry karkówki przekrawamy na pół i nabijamy na ruszt, co plaster karkówki nakładamy przecięty na pół plaster boczku. Uważamy, aby mięso na ruszcie było dość równo ułożone, dzięki temu równo się przypiecze.

WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy delikatnie przyciąć ułożone na ruszcie mięso. Ścięte kawałki możemy zgrillować na tacce.

KROK 5: GRILLUJEMY KARKÓWKĘ

Gotowe mięso układamy nad rozgrzanym grillem, włączamy ruszt na najwolniejsze obroty i grillujemy karkówkę przez ok. 1 godzinę na najmniejszej temperaturze, aż mięso będzie bardzo dobrze zrumienione.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Ząbki czosnku i miętę drobno siekamy. Zgrillowane wcześniej papryki obieramy ze zwęglonej skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Kapustę przekrawamy na cztery części i dość cienko siekamy. Pora kroimy w półtalarki. Składniki dokładnie mieszamy.

KROK 8: GRILLUJEMY PITĘ

Pitę delikatnie skrapiamy wodą i grillujemy z obu stron tak, aby była lekko zarumieniona. Gotowy chlebek rozkrawamy.

KROK 9: ŚCINAMY MIĘSO

Mięso delikatnie ścinamy, w bardzo cienkich plastrach, dookoła kebaba. Następnie mięso odkładamy z powrotem na grilla, aby ponownie się przypiekło.

KROK 10: SKŁADAMY KEBAB

Wnętrze pity smarujemy sosem, wykładamy odrobinę surówki, mięso, ponownie surówkę i karkówkę. Gotowe danie delikatnie ozdabiamy sosem i jemy jeszcze ciepłe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!