Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- grill gazowy z rusztem obrotowym
- tłuczek do mięs
Przygotuj wcześniej:
Paprykę czerwoną zgrilluj z każdej strony tak, aby skórka była lekko zwęglona.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY KARKÓWKĘ
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm i każdy z nich delikatnie rozbijamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie przyprawy łączymy w dużej misce z oliwą. Następnie drobno siekamy czosnek i także dodajemy go do marynaty.
KROK 3: MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Każdy rozbity plaster karkówki zanurzamy w marynacie i przekładamy do innego naczynia. Całość marynujemy minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc (8-12 godzin).
KROK 4: NADZIEWAMY KARKÓWKĘ NA RUSZT
Plastry karkówki przekrawamy na pół i nabijamy na ruszt, co plaster karkówki nakładamy przecięty na pół plaster boczku. Uważamy, aby mięso na ruszcie było dość równo ułożone, dzięki temu równo się przypiecze.
WSKAZÓWKA! W razie potrzeby możemy delikatnie przyciąć ułożone na ruszcie mięso. Ścięte kawałki możemy zgrillować na tacce.
KROK 5: GRILLUJEMY KARKÓWKĘ
Gotowe mięso układamy nad rozgrzanym grillem, włączamy ruszt na najwolniejsze obroty i grillujemy karkówkę przez ok. 1 godzinę na najmniejszej temperaturze, aż mięso będzie bardzo dobrze zrumienione.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ząbki czosnku i miętę drobno siekamy. Zgrillowane wcześniej papryki obieramy ze zwęglonej skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem greckim i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ
Kapustę przekrawamy na cztery części i dość cienko siekamy. Pora kroimy w półtalarki. Składniki dokładnie mieszamy.
KROK 8: GRILLUJEMY PITĘ
Pitę delikatnie skrapiamy wodą i grillujemy z obu stron tak, aby była lekko zarumieniona. Gotowy chlebek rozkrawamy.
KROK 9: ŚCINAMY MIĘSO
Mięso delikatnie ścinamy, w bardzo cienkich plastrach, dookoła kebaba. Następnie mięso odkładamy z powrotem na grilla, aby ponownie się przypiekło.
KROK 10: SKŁADAMY KEBAB
Wnętrze pity smarujemy sosem, wykładamy odrobinę surówki, mięso, ponownie surówkę i karkówkę. Gotowe danie delikatnie ozdabiamy sosem i jemy jeszcze ciepłe.
Zobacz podobne
przepisy
Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.
Karkówka z imbirem i sosem sojowym
Wyraziste, inspirowane Azją danie, którego podstawą jest wieprzowina marynowana w sosie sojowym i przyprawach.
Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Aromatyczna karkówka z grilla
- Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Lasagne w papryce
- Domowy kebab drobiowy
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kanapka z gofrów
- Koncentrat bulionu wołowego
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Ciasto kogel-mogel
- Warkocz z ciasta francuskiego z szynką
- Chleb chmurka z TikToka
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Risotto z cukinią
- Bulion wołowy
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Agarowe galaretki jagodowe
- KRUSZONKA WEGAŃSKA I MALINY ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ
- Pulpety z indyka w sosie kurkowym
- Szparagi z ziemniaczanym purée z trybulą
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Babka na parze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)