Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C (termoobieg)
- sitko o drobnych oczkach
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- 2 rękawy cukiernicze z karbowaną końcówką (tylką)
- 2 blachy do pieczenia
- papier do pieczenia
- 6 papierowych słomek lub patyczków do lizaków
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Sposób przygotowania:
KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota na średnich obrotach. Cukier dodajemy do białek stopniowo, niewielkimi porcjami, a białka ubijamy tak długo, aż uzyskamy puszystą, sztywną i lśniącą pianę.
Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Mieszamy.
KROK 2: DZIELIMY PIANĘ Z BIAŁEK NA DWIE CZĘŚCI
Tak przygotowaną pianę dzielimy na 2 równe części: jedną część przekładamy bezpośrednio do rękawa cukierniczego, drugą do miski. Do piany w misce dodajemy sok z buraka i delikatnie mieszamy całość. Różową pianę przekładamy do drugiego rękawa cukierniczego. Oba rękawy zamykamy.
KROK 3: FORMUJEMY LIZAKI BEZOWE
Na blachy do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje białej piany i układamy na nich arkusze papieru do pieczenia – w ten sposób mocujemy papier do blachy (podczas pieczenia bezy, która jest lekka, papier może się przesuwać lub unosić). Na arkusze papieru do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje piany (po 3 na blachę), do których mocujemy papierowe słomki lub patyczki.
Dookoła słomek szprycujemy kolejne beziki z piany, budując z nich dowolne kształty (np. serca).
Lizaki z piany oprószamy kolorowymi posypkami i dekorujemy ozdobami z masy cukrowej.
KROK 4: PIECZEMY LIZAKI BEZOWE
Lizaki bezowe pieczemy etapami: początkowo ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy lizaki kolejne 20 minut. Na ostatnim etapie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 80°C i suszymy lizaki bezowe ok. 2 godzin.
Upieczone lizaki bezowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.
Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!
Torciki bezowe z miętą i malinami
Beza dla początkujących? Najlepiej w mniejszym rozmiarze! Przygotuj minitorciki bezowe z kremem miętowym i malinami!
Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane szaszłyki z kurczaka
- Grillowane banany z sosem i lodami waniliowymi
- Indyk faszerowany suszonymi morelami z grilla
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Batony zbożowe
- Wegański tort marchewkowy
- Lizaki z ksylitolu
- Lizaki w kształcie reniferków
- Spaghetti alla puttanesca
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
- Croissant z pesto i francuskim serem
Komentarze (0)