zobacz film Lizaki bezowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 120°C (termoobieg)
  • sitko o drobnych oczkach
  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • 2 rękawy cukiernicze z karbowaną końcówką (tylką)
  • 2 blachy do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • 6 papierowych słomek lub patyczków do lizaków

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Jajka wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania:

KROK 1: UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Białka ubijamy z cukrem w naczyniu robota na średnich obrotach. Cukier dodajemy do białek stopniowo, niewielkimi porcjami, a białka ubijamy tak długo, aż uzyskamy puszystą, sztywną i lśniącą pianę.

Do ubitych na sztywno białek dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiane przez sitko o drobnych oczkach. Mieszamy.

KROK 2: DZIELIMY PIANĘ Z BIAŁEK NA DWIE CZĘŚCI

Tak przygotowaną pianę dzielimy na 2 równe części: jedną część przekładamy bezpośrednio do rękawa cukierniczego, drugą do miski. Do piany w misce dodajemy sok z buraka i delikatnie mieszamy całość. Różową pianę przekładamy do drugiego rękawa cukierniczego. Oba rękawy zamykamy.

KROK 3: FORMUJEMY LIZAKI BEZOWE

Na blachy do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje białej piany i układamy na nich arkusze papieru do pieczenia – w ten sposób mocujemy papier do blachy (podczas pieczenia bezy, która jest lekka, papier może się przesuwać lub unosić). Na arkusze papieru do pieczenia szprycujemy niewielkie porcje piany (po 3 na blachę), do których mocujemy papierowe słomki lub patyczki.

Dookoła słomek szprycujemy kolejne beziki z piany, budując z nich dowolne kształty (np. serca).

Lizaki z piany oprószamy kolorowymi posypkami i dekorujemy ozdobami z masy cukrowej.

KROK 4: PIECZEMY LIZAKI BEZOWE

Lizaki bezowe pieczemy etapami: początkowo ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy lizaki kolejne 20 minut. Na ostatnim etapie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 80°C i suszymy lizaki bezowe ok. 2 godzin.

Upieczone lizaki bezowe wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!