Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- pojemnik z pokrywką o pojemności ok. 1,5 l
- miseczkę
- miskę
- małą trzepaczkę
- wyciskacz do cytrusów
- praskę do czosnku
- suchą ścierkę
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Mięso starannie umyj, a następnie włóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw je tak na ok. 2 godziny. Ten trik sprawi, że kurczak będzie miał więcej smaku (lepiej wchłonie aromat ziół) oraz stanie się bardziej soczysty. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij mięso z miski i osusz je suchą ścierką.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do pojemnika wlej oliwę, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do oliwy. Wyciśnij sok z cytryny i także dodaj go do marynaty. Zioła podziel na mniejsze partie albo delikatnie pokrój i wrzuć do miski. Pokrój drobno anchois i również dodaj do miski (ten produkt znajdziesz w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego). Dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA
Włóż osuszone udka z kurczaka do pojemnika i starannie natrzyj marynatą każdą jego część — skórkę oraz wnętrze. Przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę i powtórz czynność, a potem zamknij pojemnik.
KROK 4: ODSTAWIAMY KURCZAKA DO ZAMARYNOWANIA
Włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Im dłużej pozostawisz mięso w marynacie, tym lepiej. Potem wyciągnij mięso z lodówki i odłóż je na bok na kilkanaście minut. W tym czasie mięso powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Tak przygotowanego kurczaka możesz śmiało wrzucać na ruszt, do pieca albo na patelnię.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.
Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.
Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.
Marynata do kurczaka – prosty sposób, by nadać mięsu charakter!
Kurczak i marynata to połączenie idealne! Marynowanie do kurczaka to nie tylko sposób na urozmaicenie smaku tego popularnego mięsa, ale również sposób na uczynienie go bardziej soczystym i aromatycznym po obróbce cieplnej. Nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka sprawi, że nie będziesz chciał jeść już nic innego. Ziołowy, soczysty kurczak po prostu zawróci Ci w głowie!
Nasza marynata nadaje się zarówno do kurczaka pieczonego, jak i z grilla. Jej niewątpliwą zaletą jest możliwość modyfikacji — możesz swobodnie dodawać do niej ulubione składniki, by nadać jej bardziej osobistego charakteru i dopasować ją do swoich preferencji. Bez względu na to, czy decydujesz się na marynowanie przed pieczeniem, grillowaniem czy smażeniem, odpowiednio dobrana marynata nada mięsu wyjątkowego charakteru. Już dziś poznaj wszystkie tajniki przygotowywania pysznego, soczystego kurczaka w marynacie!
Jaka marynata do kurczaka?
Jak zrobić marynatę do kurczaka i jak ją dopasować? Wybór najlepszej marynaty do drobiu to kwestia bardzo indywidualna. Powinna być dostosowana do preferencji smakowych oraz sposobu obróbki cieplnej mięsa. Tradycyjna marynata do udek z kurczaka często opiera się na prostych składnikach, takich jak oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła. Ta prosta kombinacja nadaje kurczakowi wyrazisty smak i nadaje się zarówno do przygotowania marynaty do pieczonego kurczaka, jak i tego w wersji smażonej lub grillowanej.
Jeśli szukasz prostej marynaty do kurczaka na grilla lub z patelni o bardziej wyrazistym smaku, postaw na wersję pikantną. Do tego rodzaju marynaty używa się ostrej papryki, czosnku, cebuli oraz innych pikantnych dodatków takich jak sriracha lub sos tabasco. Takie połączenie składników nadaje mięsu wyjątkowego smaku, który zaspokoi gusta miłośników intensywnych doznań kulinarnych. Ten rodzaj marynaty do kurczaka doskonale sprawdzi się zwłaszcza przy grillowaniu kurczaka, nadając mu wyrazistego charakteru.
Jeśli zależy Ci na przygotowaniu marynaty do podudzi bądź innych części z kurczaka na grilla, warto dodać do marynaty elementy nadających potrawie delikatną słodycz. Dodatek musztardy, miodu lub nawet alkoholu pozwoli stworzyć chrupiącą powłokę na powierzchni mięsa podczas grillowania oraz zachować soczyste wnętrze. Nasz tytułowy przepis na marynatę do kurczaka zawiera wiele interesujących składników, które gwarantują piorunujący efekt na talerzu.
Jak zrobić marynatę do kurczaka?
Jak zamarynować udka, piersi czy skrzydełka z kurczaka? Aby przygotować dobrą marynatę do kurczaka, należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych czynników. Przede wszystkim ważne jest, aby używać wysokiej jakości składników.
Jeśli chodzi o przyprawy, sięgaj śmiało po markę kuchnialidla.pl, a świeżych ziół zawsze szukaj na Ryneczku Lidla!
Niezwykle istotne są także proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami zalewy do kurczaka Zarówno tłuszcz, cukier, sól, jak i inne przyprawy powinny być odpowiednio zrównoważone, aby żaden ze składników nie zdominował reszty. Warto eksperymentować z różnorodnymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, musztarda, miód czy ocet, piwo lub inne rodzaje alkoholu, które nadadzą mięsu więcej smaku i pomogą lepiej wchłonąć przyprawy oraz zabezpieczy mięso przed wysychaniem. Nie bój się także nietypowych dodatków, takich jak jogurt czy ketchup. Ważne jest zachowanie umiaru i odpowiednich proporcji, aby uniknąć przytłaczającego efektu.
Równie istotne jest zachowanie równowagi między składnikami płynnymi a suchymi. Odpowiednia ilość płynnych komponentów jest kluczowa dla prawidłowej konsystencji marynaty, w której potem znajdzie się kurczak. Półpłynna konsystencja marynaty z dodatkiem cukru lub innego słodzika dotrze w głąb mięsa, a dodatkowo przyjemnie się skarmelizuje w trakcie obróbki cieplnej. Unikaj za to nadmiernego dodatku soli, który może doprowadzić do odprowadzenia soków z wewnątrz kurczaka. Jeśli zastosujesz się do tych wszystkich wskazówek podczas przygotowywania marynaty, Twój kurczak z pewnością będzie smakował wyśmienicie!
Marynata do kurczaka – przepis Kuchni Lidla
Nasz przepis na marynatę ziołową do kurczaka jest niezwykle uniwersalny oraz bajecznie prosty w przygotowaniu. Głównym składnikiem tej zaprawy do kurczaka są oczywiście świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, które nadają mięsu świeży charakter i niezwykły zapach. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do marynaty na kurczaka także inne ulubione zioła np. pietruszkę, kolendrę czy oregano oraz wiele innych, pysznych składników. Nasz przepis można dowolnie modyfikować!
Dobrym pomysłem może okazać się dodanie miodu do marynaty. Marynata miodowa do kurczaka sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Skarmelizowany miód na jego powierzchni zadziała jak warstwa ochronna!
Smaczna marynata do kurczaka może powstać także z dodatkiem whisky, piwa lub jogurtu naturalnego albo ketchupu. Nie bój się dodawać do niej wszystkiego, czego zapragniesz. Efekt na pewno będzie zachwycający!
Czasem jednak to proste rozwiązania są najlepsze, zwłaszcza gdy potrzebujemy szybkiego i skutecznego sposobu na doprawienie kurczaka. Wówczas wystarczy sięgnąć po podstawowe składniki, które często mamy w lodówce czy szufladzie takie jak czosnek, cebula, oliwa i papryka suszona. Te proste składniki, odpowiednio wymieszane, mogą stworzyć doskonałą zaprawę, która doda kurczakowi wyrazistego, cudownego aromatu. To dowód na to, że czasem nie trzeba sięgać po skomplikowane receptury, aby uzyskać smakowite danie. Dobra marynata do kurczaka nie musi być skomplikowana — wystarczy odpowiednie połączenie prostych składników, aby nasze potrawy zachwyciły aromatem i smakiem.
Prosta marynata do kurczaka – co do niej dodać?
Szukasz pomysłu na to, w czym marynować kurczaka? Mamy dla Ciebie kilka propozycji, dzięki którym w kilka chwil stworzysz prostą marynatę do kurczaka, które wydobędzie z mięsa wszystko to, co najlepsze. Gdy potrzebujesz szybkiego i prostego sposobu na przygotowanie marynaty do kurczaka, warto sięgnąć po składniki, które zazwyczaj masz pod ręką w kuchni.
Jednym z najprostszych pomysłów jest marynata musztardowa do kurczaka, która nadaje mięsu lekko pikantny smak z nutką słodyczy. Aby ją przygotować, wystarczy połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę z oliwek, posiekany czosnek i sól oraz pieprz. Taką marynatę można również wzbogacić o dodatek miodu, który nada kurczakowi charakterystycznego aromatu i złocistą, chrupiącą skórkę. Marynata miodowa do kurczaka z musztardą to świetny pomysł na przygotowanie mięsa na grilla!
Innym pomysłem na prostą marynatę do kurczaka jest wykorzystanie klasycznych składników, takich jak oliwa, sok z cytrusów (limonki, cytryny lub pomarańczy) oraz mieszanki ulubionych, świeżych ziół wzbogaconej o odrobinę papryczki chili. Ten prosty przepis na marynatę sprawdzi się zarówno na grilla, jak i do przyprawienia kurczaka pieczonego. Można również dodać do tej marynaty kilka łyżek musztardy francuskiej, która nada potrawie pikantności. A jeśli masz ochotę zaszaleć, dodaj do niej także pół łyżeczki mielonej przyprawy curry — smak tego kurczaka pozostanie w Twojej pamięci na długi czas!
Jeśli preferujesz bardziej oryginalne i nietypowe smaki, warto wypróbować miodowo-piwną marynatę do kurczaka. Aby ją przygotować, wystarczy połączyć miód, sos sojowy, jasne bądź ciemne piwo, oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, dwa goździki, szczyptę cynamonu, posiekany czosnek oraz świeżo zmielony pieprz. Kurczak zamarynowany w tej marynacie będzie niezwykle soczysty i bardzo aromatyczny z lekko korzenną nutą. Wykorzystaj ją do zamarynowania udek, piersi czy skrzydełek i wrzuć na ruszt, a na pewno nie pożałujesz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)