Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Przygotowujemy warzywa
Na małym ogniu gotujemy wywar warzywny wraz ze skórka grana padano. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę 1,5 x 1,5 cm. W taka sama kostkę kroimy cukinię, paprykę, patisony i kapustę. Łodygi selera szatkujemy na kawałki. Pokrojone warzywa (z wyjątkiem pomidorów) razem z biała fasola dodajemy do wywaru i całość zagotowujemy.
KROK 2: Dodajemy pomidory
Dorzucamy pomidory razem z posiekanymi ziołami. Doprawiamy sola i pieprzem.
KROK 3: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron dodajemy do zupy. Mieszamy i rozlewamy do miseczek.
Zobacz podobne
przepisy
Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!
Minestrone z pesto z pomidorów
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.
Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!
Zupa minestrone – włoski czar warzywnego wywaru!
Zupa minestrone to prawdziwa gratka dla amatorów kuchni włoskiej, ale nie tylko! Najlepsza zupa minestrone – czyli taka przyrządzona zgodnie z przepisem Kuchni Lidla – oczaruje bogactwem smaków smakoszy spragnionych nowych doznań.
Połączenie wielu warzywnych składników, aromatycznych ziół oraz sera grana padano musiało dać wyśmienite efekty! Co ciekawe, zupa minestrone doczekała się wielu ciekawych odsłon. Możemy zatem mówić nie o jednej, lecz o wielu zupach minestrone.
Jeden z najpopularniejszych sposobów podania tej propozycji to zupa minestrone z makaronem. I choć smakuje ona świetnie z grzankami czy ryżem, to właśnie na przepisie na minestrone z makaronem skupiamy się w naszym artykule. Dlaczego? To propozycja, która nie tylko pozwoli Ci poznać czar włoskiego wywaru. To również pożywne, zdrowe danie!
Z jakiego kraju pochodzi zupa minestrone? Co warto wiedzieć o jej historii?
Obędzie się bez zaskoczeń – prawdziwa zupa minestrone to specjał włoski. A jego historia sięga aż czasów rzymskich. I choć minestrone pochodzi od słowa minestra, co znaczy po prostu… zupa, nie jest to w żadnym wypadku zwyczajna propozycja!
Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na pytanie, co to jest minestrone. Poznając tradycje kulinarne różnych części Italii, możesz natrafić na mnóstwo wersji tego smakowitego dania. „Klasyczne minestrone” będzie więc zupą bazującą na lokalnych dobrach i zróznicowaną w zależności od regionu. Włoska zupa minestrone ukazuje niezwykłe kulinarne bogactwo i oryginalność kraju. Każda włoska zupa minestrone ugotowana ze starannie dobranych warzyw sezonowych i dodatków (oraz z sercem, to bardzo ważne!) jest oryginalnym przepisem i może okazać się tą idealną dla podróżnika zakochanego w odwiedzanym regionie.
W Mediolanie mistrzowie kuchni serwują minestrone z ryżem, w Genui jej nieodzownym składnikiem okazuje się bób. Gdzie indziej prawdziwa zupa minestrone nie obędzie się bez grzanek. Możliwości zatem nie brakuje. Niemniej podejmujemy się tego jakże śmiałego zadania i przybywamy z naszą propozycją przyrządzenia włoskiej zupy minestrone. Liczymy na to, że nasza wersja ukaże pełen potencjał tego przysmaku!
Minestrone – przepis warty wypróbowania!
Polecana zupa minestrone z makaronem to specjał kuchni wegetariańskiej, udowadniający, że zupa jarzynowa z dodatkiem makaronu jest w stanie zaskoczyć. I to jeszcze wiele razy! Nieodzowne składniki wywaru warzywnego zasilamy w garnku m.in. patisonem, pomidorami, papryką, fasolą i dynią hokkaido, ziołami i serem gran padano. W ten sposób oryginalny przepis na zupę minestrone wkracza w nowy wymiar smakowo-aromatyczny. Bogaty smak zupa minestrone zawdzięcza swoim nietuzinkowym składnikom. Dzięki nim oczaruje nawet tych, którzy nie przepadają za zieloną kuchnią.
Po przepis na zupę minestrone warto sięgnąć zwłaszcza wiosną i latem. Właśnie wtedy bez trudu znajdziesz świeże sezonowe warzywa. Jednakże nie musisz rezygnować z niej nawet w chłodniejszych miesiącach. Szczególnie zimą jej właściwości rozgrzewające i wartość odżywcza okażą się na wagę złota.
Z czym warto ją serwować? Wariant z makaronem sam w sobie stanowi bogaty w makroelementy lekki obiad i sprawdzi się jako danie główne. Aczkolwiek nasza zupa doskonale smakuje również w towarzystwie innych włoskich potraw. Co więcej, przepis na zupę minestrone sprawdzi się też jako przystawka przed daniem głównym, czy też jako posiłek podawany podczas przyjęć. Solo lub w towarzystwie – zapewniamy, że przepis na zupę minestrone z makaronem Cię nie zawiedzie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2045 dni temu
Smaczna zupka
odpowiedz