Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pędzelek
- metalowe obręcze o średnicy ok. 10 cm
- dwie blachy do pieczenia
- dwa arkusze papieru do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
- dwa worki do szprycowania
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Jeden płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy syropem klonowym i nakładamy na niego drugi płat. Następnie sklejamy je ze sobą i w razie potrzeby obcinamy boki, aby prostokąty było jak najbardziej równe.
KROK 2: FORMUJEMY ROLLSY
Połączone ciasto francuskie tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 1 cm i zawijamy z nich dość luźne rolki. Każde z 4 ciastek powinno składać się z ok. 2,5 paska ciasta. Gotowe rollsy przekładamy do metalowych obręczy tak, aby dookoła każdego ciastka było ok. 0,5 cm przestrzeni. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut.
KROK 3: PIECZEMY ROLLSY
Rollsy przykrywamy drugą blachą i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zdejmujemy blachę, papier do pieczenia i metalowe obręcze, smarujemy każdego rollsa syropem klonowym i pieczemy je jeszcze ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe delikatnie studzimy – powinny nadal być ciepłe w momencie nadziewania.
KROK 4: NADZIEWAMY ROLLSY
Krem pistacjowy i masło orzechowe przekładamy do worków do szprycowania. W każdego rollsa wbijamy nóż i delikatnie wydrążamy nim przestrzeń na nadzienie. Następnie w otwory powstałe w dwóch rollsach wyciskamy masło orzechowe, a w pozostałych dwóch – krem pistacjowy.
KROK 5: OZDABIAMY ROLLSY
Białą i mleczną czekoladę roztapiamy w dwóch miseczkach o średnicy większej od rollsów. Pistacje i orzechy siekamy. Następnie rollsy z kremem pistacjowym zanurzamy do ⅓ wysokości w białej czekoladzie i oprószamy pistacjami, a rollsy z masłem orzechowym zanurzamy w mlecznej czekoladzie i oprószamy orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Spaghetti carbonara
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Golonka pieczona po bawarsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Sernik pistacjowy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
67 dni temu
1cm na pasek to stanowczo za mało! Wyszły za płaskie i nie dało się nabić. Polecam zrobić 2 razy grubsze!
Odpowiedz