
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- pędzelek
- metalowe obręcze o średnicy ok. 10 cm
- dwie blachy do pieczenia
- dwa arkusze papieru do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
- dwa worki do szprycowania
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Jeden płat ciasta francuskiego dokładnie smarujemy syropem klonowym i nakładamy na niego drugi płat. Następnie sklejamy je ze sobą i w razie potrzeby obcinamy boki, aby prostokąty było jak najbardziej równe.
KROK 2: FORMUJEMY ROLLSY
Połączone ciasto francuskie tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 1 cm i zawijamy z nich dość luźne rolki. Każde z 4 ciastek powinno składać się z ok. 2,5 paska ciasta. Gotowe rollsy przekładamy do metalowych obręczy tak, aby dookoła każdego ciastka było ok. 0,5 cm przestrzeni. Następnie przykrywamy je papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 20 minut.
KROK 3: PIECZEMY ROLLSY
Rollsy przykrywamy drugą blachą i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zdejmujemy blachę, papier do pieczenia i metalowe obręcze, smarujemy każdego rollsa syropem klonowym i pieczemy je jeszcze ok. 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe delikatnie studzimy – powinny nadal być ciepłe w momencie nadziewania.
KROK 4: NADZIEWAMY ROLLSY
Krem pistacjowy i masło orzechowe przekładamy do worków do szprycowania. W każdego rollsa wbijamy nóż i delikatnie wydrążamy nim przestrzeń na nadzienie. Następnie w otwory powstałe w dwóch rollsach wyciskamy masło orzechowe, a w pozostałych dwóch – krem pistacjowy.
KROK 5: OZDABIAMY ROLLSY
Białą i mleczną czekoladę roztapiamy w dwóch miseczkach o średnicy większej od rollsów. Pistacje i orzechy siekamy. Następnie rollsy z kremem pistacjowym zanurzamy do ⅓ wysokości w białej czekoladzie i oprószamy pistacjami, a rollsy z masłem orzechowym zanurzamy w mlecznej czekoladzie i oprószamy orzeszkami ziemnymi.
Zobacz podobne
przepisy
Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.

Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
Tosty z batata? Spring rollsy z owoców? Zerknij na przepis Kingi i jej gościa, i sprawdź, jak przygotować pyszny i pożywny lunchbox dla swojego dziecka.

Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny mazurek bez cukru
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
- Mazurek czekoladowy
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)